Smart Home
Handige informatie over deze kleine autoSmart achtergrond
Nicolas Hayek, de maker van het Swatch-polshorloge, had een idee dat om een auto op de markt te brengen wat uiteindelijk de Smart is geworden. Aanvankelijk riep hij de hulp in van VW om een eenvoudige, betaalbare stadsauto te ontwerpen. Mercedes-Benz greep echter de hand van Ferdinand Pich toen hij ermee zwaaide. Toen de kosten van de ontwikkeling stegen en Hayek besefte dat zijn plan werd afgeblazen, vertrok hij. Hierna introduceerde Mercedes het voertuig in 1998 onder het merk Smart. Meer dan negen jaar lang werd de eerste generatie van de ruime tweezitter geproduceerd, samen met varianten zoals de Forfour, een traditionele vierzitter en de Roadster. De tweede editie, die in 2007 werd uitgebracht, staat op het punt met pensioen te gaan. Op dit moment verkoopt Smart de Fortwo exclusief als coupé en cabrio met softtop. Alleen de Fortwo, een coupé en een cabrio met een softtop die tijdens het rijden volledig kan worden geopend of gesloten, is nu verkrijgbaar bij Smart. De aandrijving wordt verzorgd door driecilinder benzinemotoren met of zonder turbo (diesel is geen optie meer), die hun vermogen via een automatische vijf- of zesversnellingsbak naar de achterwielen sturen. De slimme elektrische aandrijving is de enige uitzondering, aangezien hij een lithium-ion batterij gebruikt om zijn elektromotor aan te drijven, die ook zorgt voor een snelle acceleratie. Naast de fraai gelakte Brabus-modellen, die naar keuze met elektrische aandrijving of één-liter turbomotor met 102 pk worden geleverd, kunt u ook kiezen uit de drie uitrustingslijnen pure, pulse en desire.
Database Smart
In de overzichten hieronder staan onderhoudsintervallen, benodigde motorolie en tips over de meest recente Smart modellen. De intervallen en richtlijnen zijn slechts een indicatie, er kunnen omstandigheden optreden waardoor een garage een ander advies geeft.
Smart distributieketting
De Smart auto’s zijn uitgerust met een distributieketting. Ondanks wat vaak wordt gedacht, gaan distributiekettingen (die op veel motoren worden gebruikt in plaats van een distributieriem) niet voor altijd mee. Het is dan ook aan te raden om de ketting bij onderhoudsbeurten te controleren en indien nodig preventief te vervangen. Over het algemeen zegt men dat een ketting tot wel 300.000 km mee kan gaan maar in de praktijk kan het voorkomen dat de ketting oprekt wat voor een ratelend geluid kan zorgen. Dit kan soms al na 4-5 jaar na productiedatum optreden. Het is dus belangrijk om regelmatig de auto te laten keuren en de ketting tijdens het onderhoud goed te inspecteren zodat je eventuele problemen en schade kan voorkomen.
Bandenspanning Smart
De bandenspanning van jouw Smart zou je maandelijks moeten controleren, zodat je van optimale prestaties kunt genieten. Daarnaast kan een verkeerde bandenspanning zorgen voor een hoog brandstofverbruik en kunnen de banden sneller of onregelmatig slijten. Op de volgende pagina’s vindt je een overzicht van de bandenspanning voor jouw Smart.
Smart autolampen
Wil je de lampen van jouw Smart vervangen maar weet je niet welk type autolamp je nodig hebt? Op deze autolampen Smart pagina hebben wij een lijst verzameld met daarin alle lampen.
Welke motorolie Smart
Het tijdig vervangen van motorolie is cruciaal voor de conditie van jouw motor. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke motorolie je nodig hebt. In het onderhoudsboekje staat over het algemeen altijd de geschikte motorolie vermeld. Wil je weten welke motorolie in jouw Smart moet? Maak dan gebruik van de handige zoektool van Kroon olie: