APK Keuring laten uitvoeren? Compleet overzicht per plaats

APK keuring

In Europa heeft elke auto bezitter de plicht om periodiek zijn of haar auto te laten keuren. Dit is van uiterst belang en heeft als doel de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers te vergroten, maar zeer zeker ook om ons milieu te beschermen. Deze keuring staat bij velen bekend als de APK. Deze keuring geldt voor personenauto’s en bedrijfswagens met een maximum toegestane massa boven 3500 kg. Ook getrokken materieel hoort hierbij. Dit zijn onder andere aanhangwagens.
Deze verplichting voor elke autobezitter bestaat er al heel lang en is opgenomen in de Wegenverkeerswet 1994. De APK is sinds 1981 ingevoerd in ons land, voor de zware voertuigen. Sinds 1985 moeten alle personenauto’s en bedrijfswagens periodiek gekeurd worden.

Waar staat APK voor?

In het dagelijks leven wordt de afkorting APK voornamelijk gebruikt om de keuring van de auto aan te duiden. Maar waar staat APK voor? De afkorting APK staat voor de “Algemene Periodieke Keuring”? Wanneer APK keuren geschiedt is vaak voor nieuwe bestuurders niet helemaal duidelijk. Wanneer APK keuren nodig is, verschilt per auto. Om te weten hoe vaak APK keuren nodig is, is afhankelijk van het bouwjaar van de auto. Los daarvan speelt ook het type brandstof dat gebruikt wordt een grote rol.

Wanneer APK nieuwe auto (benzine)?

Een nieuwe auto die rijdt op benzine moet zijn eerste APK krijgen na 4 jaar. Daarna volgt twee keer een keuring om de twee jaar. En hierna moet de auto jaarlijks gekeurd worden.

Wanneer APK nieuwe auto (diesel)?

Een nieuwe auto dien rijdt op diesel moet zijn eerste APK krijgen na 3 jaar. Hierna moet de auto jaarlijks gekeurd worden.

Hoe vaak APK keuren voor hele oude voertuigen?

Er zijn een paar uitzonderingen voor de APK. Zo moeten voertuigen van 30 jaar of ouder minder vaak gekeurd te worden. Wij hebben het hier dan over eens in de 2 jaar. Voor voertuigen van voor het jaar geldt dat deze niet meer periodiek gekeurd hoeven te worden.

Hoe lang van te voren APK keuren?

Het is begrijpelijk als je niet tot het allerlaatste moment wilt wachten om jouw auto te laten keuren. Misschien ben je bang dat er op het laatste moment iets tussen komt of dat je het compleet vergeet. Dit is te begrijpen. Je kunt namelijk een boete krijgen wanneer jouw auto niet (tijdig) gekeurd is. En daarom is het geweldig dat je hier ook niet tot het laatste moment mee hoeft te wachten. Maar hoe lang van te voren APK keuren? Je kunt jouw voertuig al vanaf 2 maanden voor de vervaldatum van de APK laten keuren. Het fijne hiervan is dat de APK-vervaldatum hetzelfde blijft. De volgende keuring hoef je dus niet opeens 2 maanden eerder te doen, omdat je dit jaar de auto iets eerder hebt laten keuren. Dat is ideaal!

Wat wordt er gekeurd tijdens de APK?

De keuringsmeester keurt de auto op allerlei keuringseisen op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Onder verkeersveiligheid valt de keuring van onder andere:

Onder milieu valt de keuring van onder andere:

Onder registratie valt de keuring van onder andere:

  • kilometerstand,
  • gebruikte brandstof
  • het voertuigidentificatienummer

APK wat meenemen?

Je weet nu wat de APK inhoudt en hoe vaak dit moet gebeuren. Misschien denk je nu: “Ok, APK wat meenemen?” Het belangrijkste dat je moet meenemen naar de keuring is de auto. Het enige identificatiemiddel dat nodig is, is het chassisnummer in combinatie met het kentekenplaat.