Een auto accu vervangen is makkelijk zelf te doen. Het vervangen van de auto accu komt tijdens de wintermaanden vaker voor dan in de zomermaanden. Doorgaans gaat een goede auto accu ongeveer 5 jaar mee. De levensduur is wel afhankelijk van het gebruik. Dus als je veel korte ritjes maakt en vaak opnieuw start, dan zal de auto accu minder lang meegaan.  In dit artikel leg ik uit hoe je in 12 stappen de auto accu vervangt. Als je onzeker bent om dit zelf te doen, dan kun je beter even bij de garage langsrijden. Dit klusje moeten ze in de meeste gevallen in een kwartiertje hebben afgerond. 

Alvorens je een auto accu gaat vervangen kun je meer eerst testen > accu testen. 

Stap 1 Raadpleeg de gebruikershandleiding 

Raadpleeg de gebruikershandleiding van je auto voor de locatie van de auto accu. De ruimte onder de motorkap is in veel nieuwe auto’s schaars. Sommige accu’s kunnen in de kofferbak, onder de vloerplaat of zelfs uit het zicht achter een wielkuip worden weggestopt.

Stap 2 Kijk naar plus en min 

Identificeer de positieve en negatieve polen en de kabels die eraan zijn bevestigd. De positieve pool kan een rode plastic hoes hebben en / of de kabel die eraan is bevestigd, is rood. Er moet ook een “+” -symbool zijn gestempeld of gedrukt op de batterij, naast de positieve pool.

Stap 3 Draai de min pool los

Draai met een sleutel de moer of bout los waarmee de negatieve pool en de kabel aan de negatieve accupool zijn bevestigd.

VOORZICHTIG:

Pas op dat er geen metalen voorwerpen tegelijkertijd in aanraking komen met beide accupolen en laat jouw moersleutel niet tegelijkertijd de positieve pool en de carrosserie of het spatbord raken.

Stap 4 Gebruik een accupool-trekker

Nadat u de bout of moer hebt losgedraaid, gebruikt je eventueel een accupool-trekker om de kabel en de pool van de negatieve accupool te verwijderen. Doe hetzelfde met de positieve pool.

Stap 5 verwijder het bevestigingssysteem

Verwijder de klem of het bevestigingssysteem dat de accu op zijn plaats houdt en leg de onderdelen en bevestigingen opzij om verkeerd plaatsen te voorkomen.

Stap 6 Gebruik de handvatten om de accu te tillen

Til de batterij er voorzichtig uit zonder hem te veel te bewegen (wees voorbereid, hij is een beetje zwaar). Als er een handvatten aan de accu zitten gebruik deze dan om de accu uit de auto te tillen

Stap 7 Maak de accupolen schoon

Onderzoek de accuklemmen die aan de uiteinden van de accukabels zijn bevestigd om ervoor te zorgen dat ze schoon en corrosievrij zijn. Als dat niet het geval is, maakt je ze schoon met het gereedschap voor het reinigen van aansluitingen. Er is een speciaal stuk gereedschap verkrijgbaar dat over de pool past, met een andere borstel die in de klem past. Als dit niet lukt, kan een stevige staalborstel het werk doen. Hoe schoner jouw polen en klemmen zijn, hoe beter en meer positieve verbinding de accu zal hebben, meer stroom dus. 

Stap 8 plus bij + en min bij – 

Plaats de accu zo dat de rode, positieve pool overeenkomt met de positieve pool en de locatie van de kabel.

Stap 9 Zet de accu goed vast

Plaats de accu. Zet het vervolgens vast met de eerder verwijderde klem of het bevestigingssysteem.

Stap 10 Verwijder de plastic doppen

Verwijder de plastic doppen die de accupolen bedekken en plaats de corrosiewerende ringen erover.

Stap 11 Gebruik anti-corrosie vet

Breng een dunne laag vet aan op de accupolen en -polen voordat u de positieve pool eerst op de positieve pool aansluit. Er is speciaal anti-corrosie vet verkrijgbaar om afzettingen van donzige groenachtig witte corrosie te voorkomen, waardoor de accu mogelijk niet kan worden opgeladen. Gebruik de sleutel om de connector vast te draaien totdat deze goed vastzit. Herhaal vervolgens voor de negatieve pool en accuklem.

Probeer de auto accu te wiebelen. Als deze beweegt, draai dan de klem of het bevestigingssysteem vaster. Je bent klaar met het installeren van een auto-accu! Wees trots op dit goede werk. En nu weet je dat je niet strand met een lege accu!

Stap 12. Denk aan het milieu en recycle 

Een auto accu vervangen is zoals je hebt gelezen goed zelf uit te voeren. Vergeet niet jouw oude auto accu naar een plaatselijke garage te brengen voor recycling. 

nl_NLNL