Een auto startkabel nodig of wil je weten hoe je een startkabel op de juiste manier aansluit? Op deze pagina meer info over startkabels en hoe je ze veilig kan aansluiten. Startkabels worden gebruikt wanneer uw auto niet start doordat de accu leeg is. In zo’n geval kunt u hulp vragen van een andere automobilist met een auto die een vergelijkbare grootte heeft als die van u. Die heeft zeer waarschijnlijk een accu met dezelfde capaciteit als die van uw auto. Met een startkabel kunt u vervolgens uw eigen auto starten op de accu van de andere auto. Hieronder een stappenplan voor het correct aansluiten van de startkabels.

Juiste auto startkabel

startkabelsMet startkabels wordt er voldoende spanning opgewekt om de motor van het defecte voertuig te starten zodat hij vervolgens de accu zelfstandig verder op kan laden. Wat in theorie eenvoudig klinkt, vraagt ​​in de praktijk om de juiste aanpak. Dieselmotoren zijn krachtiger dan benzinemotoren, daarom is het vereiste ampère hoger voor dieselauto’s. Om de over te dragen stroom te weerstaan, moet de startkabel voor een dieselvoertuig daarom een ​​dikte hebben van minimaal 25 vierkante millimeter. Dunnere kabels zijn hier niet geschikt voor en bieden de gebruiker dus niet voldoende bescherming. Daarom kan de starthulp mislukken of in het ergste geval schade aan het voertuig of letsel bij de gebruiker optreden als een te dunne kabel wordt gebruikt. Startkabels voor benzineauto’s daarentegen hoeven maar 16 mm² dik te zijn, omdat de stroomsterkte in dit geval zwakker is.

Bij gebruik van de startkabels bij startproblemen moet je ervoor zorgen dat de voertuigen elkaar niet raken!

Het aansluiten van de startkabels:

 • Zet de motor af van beide voertuigen
 • Schakel alle stroomverbruikers uit (zoals radio, verwarming, airco, enz).
  • 1: Verbind de positieve polen van beide accu’s door de rode kabel op de +pool van de lege accu te klemmen.
  • 2: Verbind vervolgens de rode kabel aan de +pool van de goede accu
  • 3: Sluit de zwarte kabel aan op de -pool van de volle accu.
  • 4: Zet de andere zwarte klem op MASSA van het pechvoertuig, bijv. een metalen deel van de motor of (ongelakt) carrosserie-deel.
 • Start de motor van de auto met de volle accu
 • Laat de motor op een iets hoger toerental draaien

U kunt de motor van het voertuig direct proberen te starten of hier een paar minuten mee wachten. Is het starten van het pech voertuig gelukt, wacht dan nog enkele minuten voor dat u startkabels losmaakt. Let op dat bij het losmaken van de kabels er een piekspanning kan ontstaan. Schakel na het starten van het hulpvoertuig (tijdelijk) de achterruitverwarming en de kachel aan zodat de hoge laadstroom kan worden opgevangen.

Het afkoppelen van de startkabels:

 • Maak eerst de zwarte startkabels los van het carrosserie van de auto met lege accu.
 • Haal de zwarte klem van de -pool van de volle accu.
 • Nu haalt u de rode accuklem van de +pool van de goede accu
 • Als laatst haalt u de rode klem van de +pool van slechte accu

Let op dat je ervoor zorgt dat de rode en zwarte kabelklemmen op geen enkel moment contact met elkaar hebben.

Nu de auto is gestart is het belangrijk om het voertuig niet direct uit te zetten maar rijd er enkele kilometers mee zodat de dynamo voldoende stroom voor de accu kan genereren. U kunt ook een autolader op de accu aansluiten. Een korte rit door het stadsverkeer is echter niet voldoende om de batterij op te laden.

De juiste startkabels kopen

Wanneer u onverhoopt startkabels nodig heeft, kunt u niet zomaar elke kabel gebruiken. Welke startkabels u kunt gebruiken heeft te maken met het soort auto, lengte, dikte en kernmateriaal van de kabel. Rijdt u benzine? Dan zijn onze startkabels van 16 millimeter geschikt. Heeft u een dieselauto? Dan zijn startkabels van 25 millimeter perfect. Tip: als u uw startkabel gebruikt in een pechsituatie, zoek een hulpauto die op dezelfde brandstof rijdt als uw auto zodat de startkabel ook op de andere autoaccu werkt.

Gebruik startkabels altijd verstandig en op een juiste verantwoorde manier. Eventueel onder leiding van een deskundige. Het gebruik van startkabels is altijd een noodoplossing en het betekent dat er iets mis is met de accu. Het is noodzaak om de accu op te laden met een goede acculader en anders te vervangen  voor een nieuwe accu. Ons advies is dan ook om de accu zo snel mogelijk te vervangen voor een nieuwe!

Alternatief voor kabels: accubooster / jumpstarter

Kortsluiting door het gebruik van een startkabel ontstaat niet snel, als u maar weet waar u op moet letten. Toch, bijvoorbeeld bij voertuigen die enkel korte stukjes rijden of die langdurig niet zijn gebruikt, is het noodzakelijk om de accu niet met startkabels maar met een externe lader op te laden. Soms heeft u niet de hele startkabel nodig, maar enkel de accuklemmen. Er zijn veel verschillende producten te koop, van losse klemmen in rode of zwarte uitvoering tot hele setjes. Deze klemmen zijn niet geschikt voor alle voltages. Lees dan ook altijd goed de productinfo door voor welke hoeveelheid ampère (A) de door u gekozen accuklem of accuklemset geschikt is. Dit verschilt namelijk per categorie voertuig, zo is er veelal verschil tussen diesel- en benzinemotoren.

nl_NLNL