Zelf de schade betalen kan soms voordelig zijn. Zeker bij kleine schade is het de moeite waard om de kosten zelf te dragen en de verzekeringsmaatschappij niet in te schakelen. Hiermee voorkom je dat je niet achteruit gaat in schadevrije jaren en behoud je de korting (no-claim korting) op de premie. Maar wanneer kan dit uit?

Autoschade, claimen of niet?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een moment van onoplettendheid en het kwaad is geschied. Er hoeft niet eens sprake te zijn van grote ongevalsschade om te balen van gereden schade. Wat er ook gebeurt, het is altijd te hopen dat er geen schade aan mensen is toegebracht. Dit is de eerste prioriteit die aandacht behoeft, al het andere kan worden geregeld. Hetzij via een verzekering, hetzij door zelf de schade te betalen.

autoschadeOm duidelijk te krijgen of het de moeite waard is om de schade zelf te betalen, is het verstandig om bij schade eerst contact op te nemen met je verzekeraar. De verzekeraar kan berekenen welk effect het claimen van de schade op je schadevrije jaren (en dus premie) heeft en of het de moeite waard is om de schade zelf te betalen of via de verzekeraar te factureren. Als je een schade meldt, kun je er van uit gaan dat dit je ongeveer 5 schadevrije jaren kost. Dit kan een flinke invloed hebben op je maandelijkse premie.

Effect op de verzekeringspremie

Wil je weten wat het claimen van de schade op jouw verzekeringspremie heeft? Neem dan contact op met je verzekeraar, op de website of in de polis die je hebt ontvangen van de verzekeringsmaatschappij kan je vaak een tabel vinden waarin de premies en kortingen weergegeven zijn. Laat je hierin dus goed voorlichten door jouw verzekeraar. Er bestaan uiteraard verschillen tussen de verzekeraars waardoor een algemene berekening niet mogelijk is. Om een voorbeeld te geven nemen we het volgende (kleine) schadegeval:

Je hebt kleine schade opgelopen bij het inparkeren. Na een bezoek aan de garage blijkt dat het 250,- kost om dit te laten herstellen, is het slim om dit op je all-risk verzekering te claimen?

Je hebt al flink wat schadevrije jaren opgebouwd en je krijgt 75% korting op je premie. Dit komt neer op € 52,- per maand, of te wel € 624,- per jaar. Als je de schade claimt ga je 5 schadevrije jaren terug en zal je korting dus minder worden. Je krijgt nu geen 75% maar slechts 62,50% korting, hierdoor gaat de maandelijkse premie naar € 78,- per maand, of te wel € 936,- per jaar. Dat is een stijging van € 312,- in het eerste jaar, zoals je kunt zien is dat dus meer dan wanneer je de schade van € 250,- zelf betaald. In dit geval is het dus niet verstandig om de schade in te dienen bij je verzekeraar maar het uit eigen zak te betalen.

Dit is een simpel rekenvoorbeeld, maar geeft globaal aan dat het belangrijk is om de gevolgen van een claim goed in kaart te brengen.

Eigen risico?

Hou ook rekening met het eigen risico. In sommige gevallen worden de volledige kosten vergoed maar het kan ook zijn dat er sprake is van een eigen risico waardoor de rekensom natuurlijk ook anders uitpakt. Controleer dus eerst of er een eigen risico is en zo ja, hoe hoog deze is voordat je een schadeclaim indient bij je verzekeraar.

Later toch besluiten om zelf de schade te betalen? Draai de claim terug

Heb je de schade geclaimd bij de verzekeraar maar wil je dit later terugdraaien? Dit omdat de kosten bijvoorbeeld lager uitvielen dan je had verwacht of omdat de claim toch wel erg veel invloed had op jouw premie? Dat is mogelijk. Je kan dan contact opnemen met je verzekeraar en met terugwerkende kracht alsnog de kosten voor eigen rekening nemen. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar en zorg ervoor dat je de ontvangen schadevergoeding weer terugbetaald aan de verzekeraar.

Dus, wanneer wel de schade claimen bij de verzekeraar?

Grof gezegd kan je het beste de autoschade bij je verzekeraar claimen zodra:

  • de gereden schade niet jouw schuld is
  • de kosten voor de reparatie zo hoog zijn dat je ze niet zelf kan (of wilt) betalen
  • je een groot aantal schadevrij jaren hebt, en dat het effect op de korting minimaal is
  • als je een no-claim-beschermer hebt afgesloten. Met een no-claim-beschermer is het mogelijk om per verzekeringsjaar één schade bij de autoverzekering te claimen terwijl je de premiekorting behoudt.

En je kan het beste de schade zelf betalen wanneer:

  • de kosten aan de lage kant zijn en je dit prima zelf kan betalen
  • de reparatiekosten even hoog zijn als het eigen risico
  • wanneer de kosten voor de reparatie lager zijn dan de stijging van de premie wanneer je de schade wel zou claimen

Hoe hoog zijn de kosten van de reparatie?

Uiteraard is het belangrijk om eerst te bepalen wat de kosten zijn. Of je nu schade hebt gereden bij de lokale Albert Heijn en je wilt weten wat de kosten voor blikschade zijn, of ben je net terug van een vakantie aan het Gardameer en ben je op zoek naar de herstelkosten voor hagelschade reparatie? Het is belangrijk om eerst te weten hoeveel je ongeveer kwijt bent aan het schadeherstel voordat je een goede afweging kan maken. Denk erom dat je eerst goed kijkt welke garages aangesloten zijn bij jouw verzekeraar, dit kan je bij de garage navragen of bel eerst met jouw verzekeraar om verrassingen achter te voorkomen.

nl_NLNL