heb jij je rijbewijs gehaald? Dan is het waarschijnlijk ook tijd voor een leuke eerste auto. lees in dit artikel waar je op kan letten bij de aanschaf van een starters auto tot 5000,- euro. 

De keuze voor wat betreft een starters auto is groot. Maar de meeste mensen hebben gelukkig al een merkvoorkeur, waardoor de keuze al een stuk overzichtelijker wordt. Een eerste auto kopen is meer dan alleen de aanschafprijs, de verzekering, wegenbelasting en het onderhoud spelen natuurlijk ook een rol. We hebben de belangrijkste informatie over het onderwerp; een eerste auto kopen voor jou verzameld waardoor je een goede beslissing kunt nemen en minder snel voor verrassingen komt te staan.

Leuke eerste auto vinden

Het vinden van een starters auto is niet iets dat je zomaar doet. Neem de tijd en doe goed onderzoek naar de het model in kwestie. Alvorens je op zoek gaat naar een specifiek model is het verstandig om eerst een aantal eisen die je hebt op papier te zetten, zodat je gerichter kunt gaan zoeken. Vervolgens kun je a.d.h.v. jouw eisen een aantal modellen gaan selecteren. Uiteraard is het budget ook een belangrijk gegeven voor het vinden van een eerste auto. De meeste starters kopen een eerste auto onder de 5000,- euro. En gelukkig is er meer dan voldoende aanbod voor dit budget. Hieronder vast een aantal punten die je kunt gebruiken bij het vinden van een leuke starters auto:

 • Hoe vaak wil je in de auto zijn?
 • Hoeveel kilometer rijdt je per jaar?
 • Rijdt je vaak in het stadsverkeer of vaker op de snelweg?
 • Hoeveel ruimte is er nodig in het interieur?
 • Wat wil je maximaal uitgegeven?

Kleine beginners auto

Kleine auto’s worden vaak aanbevolen als auto’s voor beginnende bestuurders. Niet voor niets, want een klein voertuig maakt het makkelijker om een ​​parkeerplaats te vinden, verbruikt minder brandstof en is meestal goedkoper in aanschaf en onderhoud. Wil je echter veel vervoeren, dan kun je beter met een stationwagen rijden die een niet al te dorstige motor heeft. Daarnaast is een kleine auto vaak minder comfortabel op de snelweg, dus als je vaak lange afstanden rijdt, dan is een kleine auto vaak minder geschikt als starters auto.

Veiligheid

Oudere en goedkope gebruikte auto’s bieden doorgaans minder veiligheidsvoorzieningen. Hoewel de meeste auto’s van 10 jaar oud al wel veel veiligheidsvoorzieningen hebben. Denk hierbij aan ABS, ESP en Airbags. Uiteraard is een nieuwe auto vaak veiliger, maar dus ook een stuk duurder in aanschaf. Een aantal merken staat erom bekend dat ze veiliger dan gemiddeld. Dit zijn o.a. Volvo, Renault en Smart. Deze merken scoren al jaren 5 sterren in de NCAP veiligheidstests.

Sportieve beginners auto

Een sportieve beginners auto – klinkt verleidelijk. Maar het kan moeilijk zijn om reserveonderdelen voor deze auto’s te vinden en ze zijn doorgaans duurder. Daarnaast hebben deze auto vaak een zwaarder leven achter de rug omdat ze nou eenmaal vaak ook sportieve bestuurders hebben gehad. De gevolgen zijn hogere werkplaatskosten.

De gebruikskosten van een starters auto

Niet alleen de aanschaf van jouw eerste auto kost geld, ook de lopende kosten moeten worden betaald. Deze omvatten brandstofkosten, voertuigbelastingen en voertuig aansprakelijkheidsverzekeringen. Daarnaast nog de onderhoudskosten, APK en de afschrijving van jouw auto. Afhankelijk van het merk, model en verbruik liggen de gebruikskosten rond de 200 tot 400 euro per maand.

Voor beginnende bestuurders: gebruikte of nieuwe auto?

Tweedehands auto’s zijn vaak een prima keuze voor beginners. Kleine schades, bijvoorbeeld door onzorgvuldig inparkeren of een aanrijding van achteren, zijn met een gebruikte auto makkelijker te verhelpen en doen minder pijn in de portemonnee. En de afschrijving op een nieuwe auto is hoog, waardoor de eerste jaren relatief duur zijn.

Eerste auto onder de 5000,- euro

In de onderstaande lijst staan auto die populair zijn als starters auto:

 • VW UP of Polo
 • Opel Astra of Corsa
 • Skoda Fabia / Citigo
 • Citroen C1 / C2
 • Toyota Yaris
 • Renault Twingo
 • Peugeot 108 / 107
 • Seat Ibiza
 • Ford Ka of Fiesta

De meeste van de bovenstaande modellen zijn te vinden voor onder de 5000,- euro.

Tot slot is het aan te bevelen om onze gratis checklist auto kopen te downloaden. Hiermee kom je beslagen ten ijs en is de kans op een miskoop kleiner.

nl_NLNL