De Fiat 500 is een geweldige keuze voor wanneer je een eerste auto gaat kopen. Hij is betaalbaar, gemakkelijk te besturen, en heeft een coole factor. Enkele dingen die je moet overwegen voordat je een Fiat koopt zijn veel voorkomende problemen, welke motor het beste is in een Fiat 500, en dat het een stadsauto is. Hoe je het meeste uit een Fiat kunt halen, houdt in dat je hem netjes houdt, accessoires aanbrengt en met een glimlach rijdt.

De Fiat 500 is betaalbaar

De Fiat 500 is een uiterst betaalbare auto, ze starten al vanaf 3000,- euro. De nieuwere modellen lopen door tot meer dan 30,000,- euro, maar dan praat je wel over een nagenoeg nieuwe auto. Voor wat betreft de prijs maakt het hem tot een uitstekende keuze voor iemand die op zoek is naar een eerste auto, omdat hij niet zo duur is.

Hij is gemakkelijk te besturen.

De Fiat 500 is ook een heel gemakkelijke auto. Door zijn kleine formaat is hij gemakkelijk te manoeuvreren in krappe straten en inparkeren is ook niet ingewikkeld. Door de zijn lichte besturing is hij voor iedereen makkelijk handelbaar. Je zult merken dat je snel vertrouwd bent met de Fiat 500.

Het coole image

De Fiat 500 heeft ook veel persoonlijkheid en stijl. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft retro-geïnspireerde designelementen die hem veel karakter geven. Hij heeft dus een uitgesproken uiterlijk en de meeste mensen kunnen deze auto wel waarderen, een beetje vergelijkbaar met Mini Cooper van weleer, of misschien geven we deze auto dan teveel lof!?

Enkele dingen om te overwegen voordat je een Fiat koopt

Voordat je een Fiat 500 koopt, is het belangrijk om je bewust te zijn van enkele veel voorkomende problemen die eigenaren hebben gemeld. Hieronder vallen zaken als motorbranden, transmissieproblemen en elektrische problemen. Hoewel deze problemen relatief zeldzaam zijn, kunnen ze duur zijn om te repareren als je er niet op voorbereid bent. Hieronder gaan we dieper in op een aantal problemen:

Oververhitting van de motor.

Als de motor van je Fiat 500 oververhit raakt, is de meest waarschijnlijke oorzaak een probleem met het koelsysteem. Controleer het koelvloeistofpeil en zorg dat het is bijgevuld. Als het laag is, voeg dan koelvloeistof toe tot het juiste niveau. Een andere mogelijke oorzaak van oververhitting van de motor is een defecte thermostaat. De thermostaat regelt de doorstroming van koelvloeistof door de motor. Als hij niet goed werkt, kan dat leiden tot oververhitting van de motor. Vervang de thermostaat indien nodig. Controleer ten slotte de radiator op lekken. Als er lekkages zijn, repareer die dan met een radiateurreparatieset.

Remproblemen

Als je Fiat 500 remproblemen heeft, is de meest waarschijnlijke oorzaak versleten remblokken of -schoenen. Inspecteer de remblokken en schoenen op slijtage en vervang ze indien nodig. Een andere mogelijke oorzaak van remproblemen is een lek in het hydraulische systeem. Controleer alle slangen en fittingen op lekkage en draai ze zo nodig aan of vervang ze. Controleer ten slotte het niveau van de remvloeistof in het reservoir en voeg zo nodig vloeistof toe.

Elektrische problemen

Als je Fiat 500 elektrische problemen heeft, is de meest waarschijnlijke oorzaak een probleem met de accu. Controleer de accu op corrosie en maak hem zo nodig schoon. Een andere mogelijke oorzaak van elektrische problemen is een defecte dynamo. De dynamo laadt de accu op en voorziet het elektrische systeem van stroom. Als hij niet goed werkt, kan dat ertoe leiden dat de accu stroom verliest en het elektrische systeem niet goed werkt. Vervang zo nodig de dynamo.

Welke motor is het beste in een fiat 500

Als je een Fiat 500 kiest, heb je de keuze uit twee motoren: een 1,2-liter viercilinder of een 0,9-liter tweecilinder turbomotor. Beide motoren zijn goede keuzes, maar de viercilinder is krachtiger en efficiënter. Opmerkelijk is ook dat de turbomotor alleen leverbaar is op de duurdere modellen.

Het is een stadsauto

De Fiat 500 is ontworpen voor rijden in de stad, en daar blinkt hij in uit. Het kleine formaat maakt hem gemakkelijk te manoeuvreren en te parkeren, en het lage brandstofverbruik betekent dat je niet veel kwijt bent aan de pomp. Er zijn echter enkele nadelen verbonden aan deze ontwerpkeuze. Omdat de wielbasis kort is kan hij wat onrustig aanvoelen op snelwegen en hogere snelheden. Daarnaast is het geen ruimte wonder, rij je regelmatig naar de IKEA voor nieuwe meubels dan is de FIAT 500 waarschijnlijk niet de meest handige keuze. Een trekhaak monteren is een optie, maar deze auto mag niet veel trekken en waarschijnlijk vinden de motoren een caravan niet fijn.

Hoe haal je het meeste uit een Fiat

Een Fiat is een kleine auto, wat betekent dat hij gemakkelijk vol raakt met rommel. Om dit te voorkomen moet je het interieur regelmatig schoon en overzichtelijk houden. Zo blijft de auto er op zijn best uitzien en kun je makkelijker dingen vinden als je ze nodig hebt. Dit geldt natuurlijk voor meer auto’s.

fiat 500 interieur

Accessoires.

Denk zoals de bij de aankoop van elke gebruikte auto goed na over de accessoires die je nodig hebt. Het aanbod id groot en naderhand accessoires zoals cruise control inbouwen kan prijzig zijn. Daarom is het aan te raden om een shortlist te maken en filter te gebruiken tijden  het zoeken. Indien je een gebruikte auto gaat zoeken dan zou je eens op de website van auto.nl kunnen kijken, ze hebben een groot aanbod nieuw en gebruikte auto’s.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een betaalbare, makkelijk hanteerbare auto met een coole factor, dan is de Fiat 500 een prima keuze voor een eerste auto. Er zijn echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden voordat je er een koopt – veel voorkomende problemen, welke motor het beste is en dat het een stadsauto is dus niet de krachtigste of ruimste, maar misschien wel de leukste!

 

nl_NLNL