De Opel Corsa vierde in 2022 zijn 40-jarige bestaan, een echte mijlpaal voor het grote Duitse automerk. Bij de lancering van de Opel Corsa in 1982 veroorzaakte de auto een ware revolutie in de klasse van kleine auto’s. Inmiddels is de Corsa bezig met zijn zesde generatie en is het model nog altijd even populair. Vorig jaar was de Corsa in diverse landen één van de meest verkochte auto’s en de nieuwe elektrische Opel Corsa-e won diverse prijzen.

Opel Corsa, het begin

Om de populariteit van de Corsa sinds zijn debuut in 1982 volledig te begrijpen, is het eerst nodig om naar een ander succesvol model te kijken: de Opel Kadett. Aanvankelijk een kleine auto van ongeveer 3,8 meter lang, bedacht en ontworpen voor het grote publiek en kwam in 1937 voor het eerst op de openbare weg. In de loop van de tijd werd de Kadett steeds groter en krachtiger waardoor er vraag kwam naar een kleiner en compacter model. Hoog tijd dus voor een nieuwe, echte kleine auto – tijd voor de Corsa. De Corsa rolde in de herfst van 1982 voor het eerst van de productielijn in de nieuw gebouwde autofabriek in Zaragoza en was vanaf de start al direct een succes. Tot op heden – 40 jaar na de lancering – hebben meer dan 14 miljoen exemplaren de fabriek verlaten, waarvan de meeste in Zaragoza en Eisenach worden geproduceerd.

opel corsaDit succes is niet in de laatste plaats te danken aan de talrijke technologieën die in de verschillende Corsa-generaties zijn geïntroduceerd en die voorheen alleen beschikbaar waren in duurdere auto’s. Daartoe behoren veiligheids- en assistentiesystemen zoals ABS en airbags, evenals de camera aan de voorzijde met afstandsindicator, verkeersbordherkenning en lane keep assist en recentelijk het adaptieve, niet-verblindende Intelli-Lux LED® Matrix-licht. De best verkochte kleine auto, nu in zijn zesde generatie, laat zien dat hij zich telkens weer kan innoveren en klaar is voor de toekomst. Sinds 2019 is hij voor het eerst ook volledig emissievrij: als de elektrische Opel Corsa-e. Welke modellen gingen hem voor?

Opel Corsa A 1983-1993

De Corsa A was een compacte auto met een lengte van slechts 3,62 meter. Hij had gedurfde, wijd uitlopende wielkasten (denken aan een rallyauto) en een uitzonderlijk lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,36 die mogelijk record brekend was voor zijn klasse. Hoofdontwerper Erhard Schnell had een sportieve kleine auto ontworpen met scherpe, sportieve lijnen, bedoeld om vooral ‘de heer des huizes’ aan te spreken. Het hoogtepunt was de 100 pk sterke Corsa GSi en ook de dieselmotor deed zijn intrede. Het assortiment tweedeurs hatchbacks en sedans werd in 1985 uitgebreid met de toevoeging van het populaire vijfdeurs model. De Corsa A werd een veelgeprezen bestseller met 3,1 miljoen gebouwde exemplaren.

Opel Corsa B 1993-2000

Ondanks het succes van de Corsa nummer 1 werd in Rüsselsheim besloten om zijn opvolger als een echte “lieveling voor vrouwen” te positioneren. Opel-ontwerplegende Hideo Kodama ging aan de slag en creëerde een veel rondere, zachtere Corsa, met aantrekkelijke ‘schoteloog’-koplampen die de auto een schattig uiterlijk moet geven. De Corsa B was tien centimeter langer en veel ruimer van binnen dan zijn voorganger. Het introduceerde ook hogere veiligheidsnormen in zijn segment, waaronder ABS cadansremmen, bescherming tegen zijdelingse aanrijdingen en frontairbags. Voor speciale markten bood Opel naast de hatchback opnieuw een sedan aan, evenals stationwagen- en pick-upvarianten. Benzinemotoren hadden al brandstofinjectietechnologie en katalysatoren, terwijl de GSi 16 kleppen had en de dieselmotor nu turbocompressor was. De tweede Corsa was succesvol over de hele wereld en er werden meer dan vier miljoen exemplaren verkocht.

Opel Corsa C 2000-2006

Een succesformule moet je niet veranderen en dus werd Hideo Kodama opnieuw gevraagd om de Corsa C te ontwerpen. Het uiterlijk van dit model was bewust gericht op zijn succesvolle voorganger. De Corsa groeide weer met tien centimeter tot een totale lengte van net geen 3,84 meter en kreeg een breder postuur met een langere wielbasis, waardoor de binnenruimte enorm toenam. Voor het eerst werd de carrosserie volledig gegalvaniseerd. Geavanceerde ECOTEC-benzinemotoren met vier kleppen en nieuwe turbodieselmotoren met directe injectie zorgden voor een hoog vermogen, een laag brandstofverbruik en de laagste emissiewaarden – alle varianten voldeden al aan de Euro 4-emissienormen. De Corsa C werd ook een succes en er werden 2,5 miljoen exemplaren van verkocht.

Opel Corsa D 2006-2014

Vanaf nu gaan de drie- en vijfdeursversies hun eigen weg: de driedeurs Corsa heeft net als de originele Corsa A een unieke, coupéachtige styling gericht op sportieve klanten. De vijfdeurs variant wordt een ruime, volledig – volwaardige gezinsauto. De Corsa D was nog geen vier meter lang en was nu precies 3.999 meter lang. Met de ecoFLEX-technologie van Opel beschikte de Corsa over brandstofbesparende Start/Stop-systemen en uiterst efficiënte motoren. De 1.3 CDTI ecoFLEX-versie verbruikt slechts 3,3 l/100 km over de gecombineerde cyclus en stoot slechts 88 g/km CO2 uit (volgens NEDC). Van de vierde generatie Corsa werden meer dan 2,9 miljoen exemplaren verkocht.

Opel Corsa E 2014-2019

Dynamisch, praktisch en stijlvol, de Corsa E is ook een bestseller met ongeveer 1,3 miljoen verkochte exemplaren. De vijfde generatie wordt ook gebouwd in de Opel-fabrieken in Zaragoza en in Eisenach. Voor het eerst overschrijdt de auto de grens van vier meter en biedt hij hoog comfort en toptechnologieën over een lengte van 4,02 meter. Natuurlijk zijn een verwarmbaar stuur, stoelverwarming en automatische klimaatregeling aanwezig, net als de frontcamera met afstandsindicator, verkeersbordherkenning en Lane Keep Assist.Corsa-bestuurders zijn optimaal verbonden met de Apple CarPlay en Android Auto-compatibele IntelliLink-infotainmentsystemen, waaronder een zeven-inch kleuren touchscreen. Het sportieve topmodel van de kleine auto is aanvankelijk de 152 kW (207 pk) Corsa OPC en later de Corsa GSi met 110 kW (150 pk).

Opel Corsa F, de elektrische versie vanaf 2019

Opel is met de laatste Corsa klaar voor de toekomst. De nieuwste generatie van de kleine auto, die zijn wereldpremière beleefde op het Internationale Autosalon van Frankfurt 2019, is ook verkrijgbaar als een volledig elektrische, emissievrije versie. Een echt hoogtepunt is ook de adaptieve, niet-verblindende Intelli-Lux LED® Matrix-verlichting, die Opel ook voor het eerst aanbiedt in het segment van de kleine auto’s met de huidige Corsa. Daarnaast zijn er tal van geavanceerde assistentiesystemen zoals Forward Collision Alert met Automatic Emergency Braking en voetganger detectie, evenals op radar gebaseerde Adaptive Speed ​​Control, die het rijden nog veiliger en meer ontspannen maken. Met een lengte van 4,06 meter blijft de Corsa met vijf zitplaatsen voorbeeldig qua rijgedrag, duidelijke bediening en bruikbaarheid. De coupé-achtige daklijn is 48 millimeter lager dan die van zijn voorganger, zonder dat dit ten koste gaat van de hoofdruimte. De bestuurder zit 28 millimeter lager. Het lage zwaartepunt komt de rijprestaties en het rijgedrag ten goede. De nieuwste Corsa is directer en dynamischer – voor meer plezier achter het stuur. Met dit succesrecept is de kleine auto opnieuw erg populaire en diverse landen de meest verkochte auto in het kleine segment en heeft al diverse prijzen gewonnen. Niet slecht Opel!

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je ook op zoek naar een tweedehands Opel Corsa? Kijk dan eens op deze website met een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsvolle occasions van Opel.

nl_NLNL