De kosten van het vervangen van een koppeling variëren sterk per merk en model. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen garagisten en het bijbehorende uurtarief. En dan is er nog de vraag of men het vliegwiel wel of niet mee vervangt. Dit verschil is aanzienlijk. 

Alvorens we naar de gemiddelde prijzen gaan, behandelen we eerste de werking en de onderdelen van de koppeling. Door het lezen van dit artikel verkrijgt je meer kennis over dit onderdeel. Vervolgens kun je beter inschatten of jouw garage de juiste kosten berekend voor het vervangen van een koppeling en eventueel het vliegwiel. 

Werking van de koppeling

De koppeling is een van de belangrijkste onderdelen van jouw auto. Als je een niet werkende koppeling hebt zal je de auto niet in een versnelling kunnen zetten, rijden wordt dus onmogelijk.  

De koppeling en je motor zijn met elkaar verbonden via het vliegwiel in de motor. Als er geen druk op uw koppelingspedaal staat, leidt dit ertoe dat de koppeling wordt ingeschakeld. Hierdoor komt de koppelingsplaat dankzij krachtige veren in contact met het vliegwiel. Er is wrijving tussen deze onderdelen, waardoor er een solide verbinding ontstaat die de beweging van de motor overbrengt op de transmissie.

Koppelingspedaal intrappen

Als je het koppelingspedaal intrapt, ontspant dit de veren die het vliegwiel en de koppelingsplaat bij elkaar houden. Hierdoor wordt de schakel verbroken omdat de koppelingsschijven geen contact meer hebben en niet meer draaien.

Door jouw auto in neutraal te zetten, ontstaat er een opening bij de versnellingsbak waardoor het koppelingspedaal kan worden losgelaten. Met andere woorden, je selecteert geen versnellingen in de versnellingsbak, maar de koppelingsplaat, motor en vliegwiel blijven draaien zonder dat het wiel beweegt.

Onderdelen van de koppeling 

Zoals beschreven bestaat de koppeling uit meerdere onderdelen en deze zijn allemaal aan slijtage onderhevig. De meeste mensen zijn bekend met het vliegwiel en de drukgroep, maar er zijn meer onderdelen die de koppeling doen werken. De koppelingsplaat is hier een van en zit tegen het vliegwiel gedrukt. Deze dunne ronde schijf is verbonden met de ingaande as van de versnellingsbak. Daarnaast heb je nog de druklager en de hefboom. Deze zorgen er voor dat de koppelingsplaat los komt van het vliegwiel en er geschakeld kan worden. 

Kosten koppeling vervangen per merk en model 

De kosten die hieronder vermeld staan zijn altijd een indicatie. De werkelijke kosten verschillen per garage. Daarnaast is het belangrijk dat er bij een garage wordt geïnformeerd of er originele- of aftermarket onderdelen worden gebruikt. Het gebruik van aftermarket onderdelen, kan wanneer een auto op leeftijd raakt een goede manier zijn om het onderhoud betaalbaar te houden. Met deze aftermarket onderdelen kun je al snel 20% besparen op de reparatiekosten van jouw auto. 

Hieronder staan de kostenindicaties van de populairste merken en modellen. 

Audi A3, A4 en A6 1.9 tdi motor

De bekende 1.9 tdi motor is in heel veel modellen gemonteerd. Van 90 t/m 150 pk, de VAG onderdelen zijn doorgaans goed van kwaliteit. Toch wil door het hoge koppel van deze diesel de koppeling op leeftijd nog wel eens de geest geven. 

 • Koppeling vervangen 1.9 tdi zonder vliegwiel (indicatie): 500-600,- euro,- 
 • Koppeling vervangen 1.9 tdi met vliegwiel (indicatie): 1000 – 1400,- euro,-  

In sommige gevallen wordt het tweemassavliegwiel vervangen voor een enkele. Hierdoor kun je iets meer vibratie in de auto ervaren. Daarentegen zijn ze vaak wel slijtvaster. 

Audi A3, A4, Q3, Q5, en A6 2.0 tdi motor

Hoewel het 2.0 tdi blok in de beginjaren wat kinderziektes vertoonde, is het wel een fijne motor om mee te rijden. Helaas moet ook bij deze motoren de koppeling wel eens vervangen worden. Helaas zijn de kosten vaak een stuk hoger in vergelijking met de 1.9 tdi. 

Koppeling vervangen zonder vliegwiel 2.0 tdi (indicatie) 650 – 800,- euro

Koppeling vervangen met vliegwiel 2.0 tdi (indicatie) 1200 – 1500,- euro

Audi A3 en A4 met de 1.6 benzine motor 

De 100 pk sterke 1.6 van VAG is ook veelvuldig gebruikt in auto’s afkomstig van dit concern. Zo ook in verschillende generaties van de A3 en A4. De koppeling is zoals we van VAG mogen verwachten van goede kwaliteit. Naarmate deze auto’s op leeftijd raken en er wordt regelmatig in de stad gereden, waar veel geschakeld wordt, dan kan de koppeling een keer aan de beurt zijn. 

 • Koppeling vervangen 1.6 zonder vliegwiel (indicatie): 450 – 600,- euro,- 
 • Koppeling vervangen 1.6 met vliegwiel (indicatie): 900 – 1200,- euro,- 

BMW 1 serie, BMW 3 serie en 5 serie 1.8d en 2.0d 

De 2.0d is in veel modellen van BMW geleverd. In de loop der jaren heeft deze soepele en zuinige diesel wel enkele updates ondergaan. Hierdoor kan er een verschil in kosten aanwezig zijn bij het vervangen van de koppeling en het vliegwiel. Versies met een automatische versnellingsbak zijn buiten beschouwing gelaten. 

 • Koppeling vervangen BMW 2.0d zonder vliegwiel (indicatie) 600 – 700,- euro
 • Koppeling vervangen BMW 2.0d met vliegwiel (indicatie) 1200 – 1500,- euro

Ford Focus en Mondeo 1.6, 1.8, 2.0 en TDCI motoren

Ford staat er om bekend een goede prijs / kwaliteitsverhouding te hebben. Deze vriendelijke prijzen gelden gelukkig ook voor de onderhoudskosten. De onderdelen zoals de koppeling en het vliegwiel zijn een stuk goedkoper in vergelijking met bijvoorbeeld BMW. 

De 1.6 en 1.8 en 2.0 motoren in zowel benzine als diesel zijn veel geleverd in Nederland. Hieronder de kostenindicatie voor het vervangen van een koppeling en eventueel het vliegwiel. 

 • Koppeling vervangen 1.6 t/m 2.0 motor (TDCI) zonder vliegwiel (indicatie) 400-500,- euro
 • Koppeling vervangen 1.6 t/m 2.0 motor (TDCI) met vliegwiel (indicatie) 900-1100,- euro

Peugeot 107, 206, 207, 307, 308 1.0, 1.1, 1.4, 1.6 en 2.0 en HDI motor 

Peugeot is in Nederland een populair merk. Van de bovenstaande modellen zijn duizenden verkocht. Daarom is het vervangen van de koppeling van deze modellen een gangbare reparatie. De after market onderdelen voor Peugeot zijn relatief goedkoop omdat ze in grote getalen worden geproduceerd. Hieronder het kostenindicatie overzicht van deze motoren/modellen : 

 • Koppeling vervangen 107 1.0 zonder vliegwiel (indicatie) 300 – 400,- euro
 • Koppeling vervangen 1.1 en 1.6 motoren zonder vliegwiel 400 – 500,- euro
 • Koppeling vervangen 1.4 en 1.6 motoren met vliegwiel 900 – 1200,- euro (komt nagenoeg niet voor dat deze vervangen hoeft te worden, omdat dit een enkel/vast vliegwiel is) 
 • Koppeling vervangen 1.6 en 2.0 HDI motoren met vliegwiel 900 – 1250,- euro

Volvo V70, S60, V50, S40, S80, Diesel en Benzine 

Met name de Volvo’s uit verleden waren bullet-proof zo ook de onderdelen. Het was eerder regel dan uitzondering dat de koppelingen en vliegwielen van Volvo meer dan 3 ton meegingen. Nu wordt er door Volvo rijders vaak veel gereden, dus 3 ton is voor Volvo begrippen niet ongebruikelijk. De kosten voor het vervangen van een koppeling verschillen sterk per type. De V50 deelt bijvoorbeeld veel techniek met Ford en is daarom relatief goedkoop in onderhoud. Bij de “echte” Volvo modellen, zoals de S60 en eerste generaties van de V70 kunnen de kosten hoger uitvallen. 

 • Koppeling V50 – S40 zonder vliegwiel (indicatie) 400 – 550,- euro 
 • Koppeling V50 – S40 met vliegwiel (indicatie) 900 – 1200,- euro 
 • Koppeling V70, S60, S80 zonder vliegwiel (indicatie) 700 – 900,- euro 
 • Koppeling V70, S60, S80 met vliegwiel (indicatie) 1500 – 1800,- euro 

VW Polo, Golf en Passat

Zoals bij de meeste mensen bekend delen Audi en VW veel onderdelen en behoren ze beide tot het VAG concern. Een VW specialist zal in bijna alle gevallen werken aan Audi, VW, Seat en Skoda. De prijzen voor het vervangen van een koppeling en eventueel het vliegwiel zullen dan ook niet veel verschillen. Wel is bijvoorbeeld de VW Polo geleverd met kleinere motoren waaronder de 1.2 driecilinder. De prijzen voor het vervangen van een koppeling excl. en incl. het vliegwiel staan hieronder vermeld. 

 • Koppeling Polo zonder vliegwiel (indicatie) 400 – 600 euro,- 
 • Koppeling Polo met vliegwiel (indicatie) 900 – 1200 euro,-

Kijk voor de TDI varianten bij Audi – de kosten zullen vergelijkbaar moeten zijn.  

nl_NLNL