De populariteit van elektrisch rijden blijft onverminderd groot. Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto en het aanbod van EV’s wordt steeds groter. Het rijden in een elektrische auto brengt ook vragen met zich mee. Een van de belangrijkste: waar laad je je elektrische paardenkracht? In dit blogartikel bespreken we de voordelen van het installeren van een laadpaal aan huis, met speciale aandacht voor de combinatie met zonnepanelen.

De voordelen van een laadpaal thuis

Een eigen laadpaal biedt veel voordelen ten opzichte van laden bij openbare laadpalen:

laadpaal auto kopen1. Comfort en gemak: Laad je auto wanneer je dat wilt, zonder te hoeven sleuren met kabels of te zoeken naar een beschikbare laadpaal. Thuis laden is simpelweg een kwestie van inpluggen.

2. Tijdsbesparing: Openbare laadpalen zijn vaak druk, waardoor je tijd kwijt bent met wachten. Met een eigen laadpaal ben je verzekerd van een snelle en efficiënte laadbeurt.

3. Lagere kosten: De stroomkosten bij openbare laadpalen zijn vaak hoger dan thuis. Door te laden met je eigen stroom, bespaar je op de oplaadkosten.

4. Klaar voor de toekomst: De kans is groot dat elektrisch rijden de norm wordt. Met een eigen laadpaal ben je hierop voorbereid en hoef je je geen zorgen te maken over de beschikbaarheid van laadinfrastructuur.

Laadpaal en zonnepanelen: een gouden duo

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan is het extra aantrekkelijk om je laadpaal hiermee te combineren. Op zonnige dagen kun je je auto laden met zelf opgewekte energie, wat je portemonnee én het milieu ten goede komt.

Voordelen van laden met zonnepanelen:

 • Nog lagere laadkosten: Door zonne-energie te gebruiken, bespaar je fors op de energiekosten voor het laden van je auto.
 • Duurzamer rijden: Je rijdt nog milieuvriendelijker doordat je auto opgeladen wordt met ‘groene’ stroom.
 • Energie onafhankelijk: Je verbruikt minder energie van het net, wat je meer onafhankelijk maakt.

Hoe installeer je een laadpaal met zonnepanelen?

Het installeren van een laadpaal met zonnepanelen vereist enige voorbereiding:

 • Bepaal je stroomverbruik: Hoeveel stroom verbruikt je per dag? Dit is belangrijk om de benodigde capaciteit van de laadpaal te bepalen.
 • Controleer je aansluiting: Zorg ervoor dat je meterkast geschikt is voor een laadpaal.
 • Wil je een paal of liever een compacte lader aan de muur?
 • Kies een geschikte locatie: Bepaal waar je de laadpaal wilt plaatsen, met oog voor de afstand tot je parkeerplaats en de aansluiting op de meterkast.
 • Selecteer een laadpaal en installateur: Kies een laadpaal die past bij jouw behoeften en laat deze installeren door een erkende installateur.
 • Regel de subsidie: Er zijn subsidies beschikbaar voor de installatie van laadpalen. Bezoek de website van de overheid voor de actuele regelingen.

Slim opladen met een app en energie management systeem

Het regelen van alle elektrische zaken in het huis en het overvolle srtoomnetwerk is een steeds actueler onderwerp. Thuis energie besparen, slim laden met zonnepanelen en optimaal gebruik maken van energieopslag: het kan allemaal met een energiemanagementsysteem (EMS). Dit slimme systeem helpt je om je energieverbruik te optimaliseren en te besparen op je energiekosten.

Een EMS is een centraal systeem dat diverse apparaten in je huis met elkaar verbindt en communiceert met je energieleverancier. Het systeem verzamelt data over je energieverbruik, opwekking (bijv. door zonnepanelen) en de energieprijzen. Op basis van deze data kan het systeem je helpen om:

 • Energie te besparen: Het EMS kan apparaten uitschakelen wanneer ze niet in gebruik zijn, of in een energiebesparende modus zetten.
 • Zelfopgewekte energie te gebruiken: Het systeem kan de energie die je zelf opwekt met zonnepanelen optimaal benutten door apparaten te laten draaien op momenten dat er veel zon is. Dus ook het opladen van je auto op de juiste momenten.
 • Teruglevering te optimaliseren: Als je overschot hebt aan zelfopgewekte energie, kan het EMS dit intelligent terugleveren aan het net wanneer de prijzen hoog zijn.
 • Thuisbatterij te integreren: Heb je een thuisbatterij? Dan kan het EMS de batterij laden wanneer er veel zon is en gebruiken wanneer je energie nodig hebt.

Wil je een laadpaal kopen die een koppeling heeft met een dergelijk energie managementsysteem, kijk dan eens op de website van Dijkman Zonne-energie. Zij bieden voor bijna elk automerk en type een geschikte laadoplossing.

Conclusie

De combinatie van een laadpaal en zonnepanelen is een slimme investering. Je bespaart geld, laadt comfortabel en draagt bij aan een duurzamere toekomst. Ben je overtuigd en wil je een auto laadpaal kopen? Ga vandaag nog op zoek naar een erkend installateur en geniet van alle voordelen van thuis laden met zonnepanelen!

nl_NLNL