Er rijden steeds meer elektrische auto’s in ons land. Dat betekent dat steeds meer mensen de stap naar elektrisch rijden maken. Maar vanwaar die populariteit? 

Als je toe bent aan een nieuwe auto, dan heb je vast het huidige aanbod auto’s al gadegeslagen. Je weet wat er te koop is. Misschien zit je ook met vragen. Veel bekende automerken verkopen bijvoorbeeld nog maar grotendeels hybride auto’s of volledig elektrische wagens. Dat is best even wennen als je altijd gewend bent geweest om in een brandstofauto. Toch is het geen wonder dat steeds meer mensen elektrisch zijn gaan rijden de afgelopen jaren. In dit artikel leggen we uit waarom aan de hand van enkele grote voordelen. Dit is waarom de overstap naar elektrisch rijden een goede keuze zal zijn. 

De voorzieningen worden steeds beter 

De overheid vindt het heel belangrijk om de aankoop van milieuvriendelijke auto’s te stimuleren. Elektrische voertuigen stoten geen CO2 uit tijdens het rijden. In Nederland ontstaat nu een vijfde deel van de totale CO2-uitstoot door wegverkeer. Als meer mensen elektrisch rijden, dan kan dit flink verlaagd worden. 

Dat betekent dat ze in het milieu akkoord voor 2030 verschillende zaken hebben opgenomen om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Zo is het doel om voor 2030 1,7 miljoen laadpalen in Nederland te hebben. Naar schatting zullen er dan circa 1,9 miljoen elektrische voertuigen rijden. Even ter vergelijking: momenteel zijn er ongeveer 55.000 elektrische laadpalen beschikbaar in ons land. 

Het doel is dat er altijd een laadpaal in de buurt moet zijn. Hierdoor wordt het veel minder problematisch om de overstap te wagen. Veel mensen zijn immers bang dat het lastiger is om te laden dan te tanken. Bovendien is het ook logistieke noodzaak dat er meer laadpalen komen. De vraag naar elektrische voertuigen neemt nou eenmaal flink toe en dan is het belangrijk dat de voorzieningen beter worden om onrust bij de laadpalen te voorkomen. 

Wist je dat Nederland op dit moment koploper is in Europa als het gaat om voorzieningen voor elektrische voertuigen? Niet slecht voor zo’n klein land.

Betaalbaar 

Toen elektrische auto’s net in opkomst waren, zagen we dat de prijzen erg hoog lagen. Inmiddels hebben vrijwel alle fabrikanten wel een elektrisch model in hun assortiment opgenomen. Het aanbod neemt flink toe en de prijzen kunnen daardoor wat dalen. Bovendien zijn er tegenwoordig ook genoeg betaalbare occasions met een elektrische aandrijving. Om nog maar te zwijgen over de belastingtechnische voordelen. Dit maakt dat elektrisch rijden steeds meer betaalbaar wordt. 

Lagere kosten brandstof 

Het zal niemand zijn ontgaan dat autorijden de afgelopen jaren ongelooflijk duur is geworden. Vooral door de torenhoge benzineprijzen. Als je nu een volledige tank vult, dan ben je voor een gemiddelde auto toch wel tussen de vijfenzeventig en honderd euro kwijt. De accu van een elektrische auto opladen kost toch al snel een stuk minder. Vaak scheelt dit meer dan de helft. Je bent nog goedkoper uit als je thuis kunt opladen. Zeker in combinatie met zonnepanelen. Op de lange termijn levert elektrisch rijden dus een fikse besparing op aan brandstofkosten. 

nl_NLNL