De eerste Opel Astra werd in 1991 gelanceerd. Hiermee wou Opel de zeer populaire Opel Kadett waardig opvolgen. Zoals altijd had Opel veel concurrentie in het middensegment. Hoewel de Astra het qua verkoopcijfers goed deed, konden ze VW en later Peugeot niet verslaan wat betreft verkoopcijfers. Dit is wellicht te verklaren aan het ietwat burgerlijke karakter, de Astra blinkt nergens in uit, maar daar en tegen scoort hij op de onderdelen, betrouwbaarheid, ruimte en uitrusting geen onvoldoende. De afwerking ligt niet op het VAG niveau, maar is ook zeker niet slecht en weerstaat de tands des tijds over het algemeen goed. 

In dit artikel behandelen wij de Opel Astra Mk6, de productie vond plaats tussen 2009 – 2015 en werd aangeboden met zowel diesel als benzine-motoren. Daarnaast waren er veel verschillende soorten carrosserieën, van een fraaie coupé tot een ruime stationwagon. Als je overweegt om een Opel Astra Mk6 aan te schaffen zou je de onderstaande punten kunnen checken. 

Veel voorkomende problemen Opel Astra 

  • De M32 handgeschakelde zesversnellingsbak kan het begeven. Opel erkent dit probleem en vervangt de versnellingsbak. Check dus even of dit gedaan is. 
  • Kijk in de kofferbak voor tekenen van waterlekkage. Er kan bij het reservewiel een plasje water blijven staan. Rubbers vervangen. 
  • Zoals geschreven is de afwerking in orde maar niet top. Hierdoor kunnen piepjes en kraakjes ontstaan. Wil je dit verhelpen dan kan het een lange zoektocht worden. Let hier dus even op bij een eventuele proefrit. 
  • De cruisecontrol kan worden uitgeschakeld en de remlichten kunnen knipperen vanwege een bekende storing aan de parkeersensor.
  • De lagers/kogels in de voorwielophanging slijten snel, dit leidt tot kloppen als de auto over hobbels rijdt. Vervangen is gelukkig niet heel kostbaar. 
  • De 1.4 motor heeft enkele aandachtspunten. Een hoog olieverbruik kan worden veroorzaakt door een kapot membraan van de carterventilatie. Het koelsysteem van de 1.4 motoren kan lekkage vertonen. Daarnaast kan de waterpomp en de thermostaat sneller de geest geven dan je zou mogen verwachten. Een valse melding over een lage koelwater stand, wordt veroorzaakt door een kapotte vlotter in het reservoir of een kapotte sensor.

De plus- en minpunten van de Opel Astra Mk6 

Doorgaans is het aanschaffen van een Opel Astra een veilige keuze. Hoewel deze auto nergens echt in uitblinkt zakt hij ook nergens door het ijs. Er zijn wel enkele vervelende euvels bekend, zoals de zesversnellingsbak die het kan begeven, maar die Opel wel vervangt. Het is in dit geval dus wel goed om even te controleren of dit reeds gedaan is. Tot slot kan de 1.4 motor tegenvallen in termen van betrouwbaarheid. 

 

nl_NLNL