Een plug-in hybride (PHEV) auto is een auto die is uitgerust met zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. De elektromotor wordt gevoed door een accu die je opladen door de auto aan te sluiten op het stroomnet, in de meeste gevalen zal dit een laadpaal zijn. Een PHEV is dus een auto waarmee je zowel (volledig) elektrisch kan rijden, maar ook op brandstof.

Welke hybride soorten zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten hybride auto’s:

  • Mild hybride: een mild hybride auto is een auto die een verbrandingsmotor combineert met een kleine elektromotor. De elektromotor wordt gevoed door een kleine accu die wordt opgeladen door de verbrandingsmotor en door remenergierecuperatie. Mild hybride auto’s hebben geen stekker, waardoor ze niet opgeladen kunnen worden via het stroomnet.
  • Volledig hybride: een volledig hybride auto is een auto die een verbrandingsmotor combineert met een elektromotor. De elektromotor kan het voertuig zelfstandig aandrijven, maar de verbrandingsmotor wordt ook gebruikt om de accu op te laden. Volledig hybride auto’s hebben een stekker waarmee je ze moet opladen.
  • Plug-in hybride: een plug in hybrid auto heeft een accu die groot genoeg is om het voertuig op elektrische kracht een bepaalde afstand te laten rijden. Deze actieradius is vaak beperkt en verschilt per merk. De accu kan je wel opladen met behulp van een kabel en een laadpaal. Dit model zie je steeds vaker op de Nederlandse wegen.

Mitsubishi hybride modellen

De Mitsubishi Eclipse Cross PHEV en de Mitsubishi ASX PHEV zijn beide plug-in hybride auto’s. We gaan hieronder kort in op beide modellen:

Eclipse Cross PHEV

MitsubishiMet Super-All Wheel Control (4WD) biedt deze auto uitstekende grip en controle op elk type terrein. Het gecombineerde vermogen van 138 kW (188 pk) en het maximale trekgewicht van 1.500 kg maken deze auto perfect voor dagelijks gebruik en avontuurlijke trips. Met een brandstofverbruik van slechts 2,0 l/100 km (gecombineerd, WLTP) en een elektrische actieradius van 45 km (WLTP) is deze auto ook nog eens zeer efficiënt.

ASX

De nieuwe Mitsubishi ASX combineert een ruimtelijk gevoel met geavanceerde rijhulpsystemen, een hoog niveau van rijcomfort en is leverbaar met verschillende aandrijfsystemen: benzine, Mild Hybrid (MHEV), Full Hybrid (HEV).

Het vermogen varieert van 91 tot 159 pk, en met een maximaal trekgewicht van 1.500 kg (1.3 DI-T 7DCT) is deze auto ook geschikt voor het trekken van zware lasten. Met een brandstofverbruik (gecombineerd, WLTP) van 1,3l/100 km tot 5,9l/100 km is deze auto ook nog eens zeer efficiënt.

Verschil tussen hybride en volledig elektrisch?

Het belangrijkste verschil tussen een volledig elektrische auto en een hybride auto is dat een hybride auto ook een verbrandingsmotor heeft. Dit betekent dat een hybride auto een grotere actieradius heeft dan een volledig elektrische auto. Een volledig elektrische auto kan echter zuiniger rijden dan een hybride auto, omdat er geen verbrandingsmotor is die energie verspilt.

Hybride auto’s zijn een goede keuze voor mensen die willen besparen op brandstofkosten en de uitstoot van CO2 willen verminderen. Plug-in hybride auto’s zijn een goede keuze voor mensen die vaak korte afstanden rijden en willen profiteren van de voordelen van een elektrische auto.

nl_NLNL