Welke polijstmachine heb ik nodig?

Een polijst machine of poetsmachine voor het polijsten van autolak is een goede investering. Ooit je auto met de hand gepolijst? Dan weet je dat het een zware klus is met gegarandeerd spierpijn en vaak met tegenvallende resultaten. Als je deze klus gemakkelijker wilt maken en een beter resultaat wilt bereiken, gebruik dan een polijstmachine. De ideale auto polijstmachine zorgt voor een glanzende lak maar kan er daarnaast ook voor zorgen dat (lichte) krassen worden verwijderd en dat de helderheid en gladheid van de lak verbeterd wordt zodat je een ​​schitterend resultaat bereikt. Bij Autobaak vind je de juiste polijstmachine voor jouw gewenste toepassing.

Polijstmachine auto

Toepassingen polijstmachine

Tijdens het polijsten wordt het lakwerk gladgestreken, oneffenheden kunnen worden geëgaliseerd en lakdefecten hersteld. Lichte krassen kunnen hersteld worden door de lak te polijsten, het maakt hierbij niet uit of dit de lak is van je auto, caravan, camper of boot. Allerlei soorten lak kunnen bewerkt worden met een polijst machine. Het belangrijkste verschil bij het kiezen van een auto polijstmachine is het soort beweging dat de kop maakt. We maken onderscheid tussen excentrische en roterende bewegingen. De excentrische beweging loopt in een stervorm, terwijl de roterende machine alleen de pad roteert en dus rondjes draait. Hieronder de verschillen, voordelen en nadelen van beide uitvoeringen.

Excentrische polijstmachine

Een excentrische polijstmachine (of ook bekend als DAP of Dual Action Polijstmachine) is de ideale keuze voor zowel beginnende poetsers als ervaren poetser. De excentrische machine maakt niet alleen draaiende bewegingen maar draait ook om zijn eigen as. Hierdoor laat je geen ronde sporen achter op de lak en wordt het oppervlak niet te heet en voorkom je dat de lak verbrand. Met dit type machine verklein je de kans op beschadigingen tijdens het polijsten. Omdat een excentrische poetsmachine gemakkelijker over het verfoppervlak te geleiden is en de kans op beschadigingen miniem is, is dit vaak de beste keuze voor beginners. Hiermee kun je namelijk probleemloos het machinaal polijsten onder de knie krijgen. Doordat de excentrische polijstmachine iets minder kracht heeft dan een roterende machine kan het langer duren voordat je het gewenste resultaat hebt bereikt maar in dit geval geldt dat hoge spoed zelden goed is.

Voor- en nadelen excentrische machine

  • Makkelijk in gebruik, de beste keuze voor thuisgebruik en is ook goedkoper dan de roterende versie.
  • Door de excentrische beweging wordt het oppervlak niet te heet en voorkom je verbranding van de lak.
  • Veilig in gebruik en kans op beschadiging van de lak is erg klein.
  • Werkt iets langzamer (maar ook veiliger) dan de roterende machine waardoor je langer bezig bent met het polijsten.

Roterende polijst machine

Roterende polijstmachines zijn krachtig en bijzonder geschikt voor ernstige krassen. De machine heeft een schijf die tijdens het polijsten alleen roteert en dus geen excentrische bewegingen maakt. Door deze roterende bewegingen komt er veel warmte vrij bij het polijsten waardoor de diepere beschadigingen en de diepere krassen uit de lak gepolijst kunnen worden. Door de kracht van de roterende machine en de warmte die er vrij komt is de roterende polijst machine vooral geschikt voor de ervaren polijster en niet voor beginnende gebruikers. Beschadigingen aan de lak kunnen snel optreden als je de machine niet juist gebruikt en dat wil je natuurlijk niet hebben tijdens het polijsten van je auto. De roterende polijstmachine adviseren wij dan ook alleen aan ervaren poetsers.

Voor- en nadelen roterende machine

  • De roterende machine werkt sneller dan een excentrische machine doordat de roterende bewegingen een hogere snelheid hebben.
  • Diepe krassen en beschadigingen kunnen beter worden behandeld.
  • Het oppervlak zal warm worden wat kan leiden tot beschadigingen aan de lak bij verkeerd gebruik.
  • Door de herhalende draaiende bewegingen bestaat er kans dat je hologrammen in de lak ziet. Als dit het geval is zal je alsnog deze hologrammen moeten na bewerken met een excentrische machine.
  • Vooral geschikt voor de ervaren autopoetser.

Starterskit inclusief pads

Als je wilt beginnen met machinaal polijsten dan adviseren wij om een beginnerskit aan te schaffen die bestaat uit een excentrische polijstmachine en verschillende, veel gebruikte polijstpads. Op die manier maak je direct een goede start met het polijsten van je auto!

Meer info over de pads en hoe het polijsten in zijn werk gaat? Klik dan op de onderstaande links voor meer informatie!

nl_NLNL