Tips nodig voor het auto polijsten? Wil je lakkrassen herstellen of wil je dat je auto er weer glimmend uitziet? Het enige wat u hoeft te doen is je auto polijsten. In dit artikel vertellen we je hoe het moet. Ben je klaar om te gaan? Dan kan het autopoetsen beginnen!

De basis van auto polijsten

De lak van de auto krijgt dagelijks veel te verduren. Zonnestralen, steenslag, insectenresten, vogelpoep, stof, vuil of wat dan ook. Na verloop van tijd begint de lak er dof uit te zien en krassen bederven wat eens een perfecte lak was. Dit is waar het autopoetsen om de hoek komt te kijken. Het polijsten van de auto betekent niets anders dan het lakwerk weer in topvorm brengen met een passend, behoedzaam polijstproces waarbij alleen de toplaag van de verf wordt behandeld. De base coat en primer blijven onaangeroerd.

Wist je dat? Ook ongeschikte reinigingsmiddelen of sommige wasstraten kunnen de autolak beschadigen. Borstels die te krassend zijn of te sterke oplosmiddelen tasten de lak aan en laten sporen achter. Om deze krassen te verwijderen kan je de auto polijsten en de lak verzegelen. 

Wanneer en hoe vaak je auto polijsten?

Wanneer (en hoe vaak) moet ik mijn auto poetsen? Belangrijk hierbij is om te weten dat de verflagen niet oneindig zijn. Met andere woorden: Als je je auto te vaak poetst, beschadig je de lak maar als je de lak te weinig behandelt is het ook niet goed. Onbehandelde beschadigingen en vuil kunnen lijden tot ergere beschadigingen en in het ergste geval corrosie en roest. Dus welke richtlijnen kan je aanhouden? Wij adviseren het volgende:

 • Je kan de autolak het beste één à 2 keer per jaar polijsten.
 • Na de winter is een goede periode om de auto te polijsten. De auto heeft in de winter vaak veel te voorduren gehad en kan tijdens de voorjaarsbeurt een opknapbeurt gebruiken. Ook kan het raadzaam zijn om dit te doen vlak voordat de winter begint zodat de lak goed beschermd de winter in gaat.

Benodigdheden polijsten

Voor het polijsten met een machine heb je verschillende dingen nodig, zorg ervoor dat je in ieder geval het volgende bij de hand hebt:
 • Polijstmachine: excentrisch of roterend? Als je de auto wilt behandelen met een polijst machine dan adviseren wij om een excentrische polijstmachine aan te schaffen. Het is perfect voor thuisgebruik en is ook goedkoper dan de roterende versie.
 • Polijstpads die geschikt zijn voor het doel dat je wilt bereiken.
  • Pads zijn beschikbaar in verschillende formaten. Kleinere pads zijn geschikt voor het fijnere werk en grotere pads voor de grotere oppervlakken. Uiteraard kan je tussendoor de pads wisselen afhankelijk van het te behandelen oppervlak.
  • Een cutting pad is geschikt voor grovere polijstmiddelen. Deze pads hebben vaak meer haartjes en zijn voornamelijk geschikt voor het verwijderen van krassen.
  • Een polishing pad is meer geschikt voor het herstellen van de glans in de lak. Deze pad is minder grof en zal ook minder effect hebben op eventuele krassen. Deze pads zijn voornamelijk om te zorgen dat je auto weer gaat glanzen.
 • Polijstmiddel: er zijn verschillende polijstmiddelen beschikbaar die allemaal een verschillende toepassing hebben.
  • Een standaard polijstmiddel zorgt voornamelijk voor meer glans en is fijn van structuur.
  • Schuurmiddel is geschikt voor het verwijderen van krassen en heeft een grovere structuur.
  • Een combinatie van bovenstaande poetsmiddelen is geschikt voor zowel het verwijderen van krassen als het terugbrengen van meer glans in de lak.
 • Autoshampoo voor het goed reinigen van de lak.
 • Autoklei voor het verwijderen van hardnekkig vuil die diep in de lak zit. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Sonax clay gebruiken.
 • Microvezeldoeken voor het afnemen van de lak. Goede microvezeldoeken nemen veel vocht op en laten geen krassen achter.
 • Een waterspray.
 • Schilderstape voor het afplakken van lampen, rubber, lijsten en andere oppervlakken die aan de lak grenzen.

Was de auto grondig

sonax autokleiWaarschijnlijk onnodig om te zeggen maar voordat je begint met het polijsten van de auto moet je ervoor zorgen dat de lak schoon is en dat je de lak heb gekleid zodat je zeker weten dat er geen vuiltjes achter zijn gebleven die kunnen zorgen voor beschadigingen tijdens het polijsten. Voor het wassen van de lak kan je gebruik maken van autoshampoo waarmee je de lak grondig kan schoonmaken. Na het wassen van de auto kan je de lak nog extra reinigen met behulp van reinigingsklei (autoklei) zoals de Sonax clay. Met deze klei zorg je ervoor dat hardnekkige vuiltjes die achtergebleven zijn alsnog te verwijderen. Als je hiermee klaar bent droog je de auto goed af met microvezeldoeken zodat de lak compleet “naakt” is. Er mogen geen middelen meer op de lak zitten zoals wax, vet of andere beschermende middelen.

Extra voorzorgsmaatregelen

Voordat je begint moet je volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Controleer uit voorzorg of je krassen op de auto herkent die een voorbehandeling nodig hebben.
 • Als de krassen erg oppervlakkig zijn, hoef je verder niets te doen. Omdat dergelijke krassen gemakkelijk kunnen worden verwijderd tijdens het polijsten.
 • Herken je kleine steenslag, dan is dat meestal geen probleem.
 • Je kan de beschadigde plekken, diepere krassen of roestige gebieden voorbehandelen en repareren voordat je begin met polijsten.

Afplakken met tape

Neem de tijd om lampen, rubbers, lijsten, stickers en andere oppervlakken die aan de lak grenzen af te plakken. Zorg ervoor da je de masking tape netjes aanbrengt, dit voorkomt dat de autopoets het rubber aantast en daar nieuwe vlekken of iets dergelijks veroorzaakt. Uiteraard moet de lak moet toegankelijk blijven zodat je de auto goed kunt polijsten.

Blijf uit de buurt van heftig plakkende plakband, ducttape en dergelijke! Je zou alleen de lak beschadigen – en dat wil je niet. Gebruik voor je lakwerk zeker plakband dat geschikt is voor het polijsten van auto’s. Het is het beste om het te doen met bijvoorbeeld schilderstape of speciale masking tape zodat je de plekken perfect kunt beschermen.

Stappenplan auto polijsten

autopoetsen stappenplanNu je klaar bent met de voorbereidingen kan je de volgende stappen gebruiken voor het succesvol polijsten van de lak.

1.       Als je voor het eerst een polijstmachine gaat gebruiken dan is het raadzaam om de machine eerst aan te zetten zonder dat je hem direct op de lak zet. Laat de machine zo’n 10 minuten draaien voordat je hem gebruikt, zorg ervoor dat je een pad op de machine bevestigd tijdens het proefdraaien.
2.       Je bent nu klaar om te beginnen. Breng het polijstmiddel aan op de pad, enkele druppels zijn genoeg. Bij een nieuw pad zijn maximaal 6 druppels genoeg, bij een gebruikt pad heb je vaak aan 4 druppels genoeg.
3.       Spray een klein beetje water op het te behandelen oppervlak, dit zorgt ervoor dat er minder vuil in je pad komt. Zorg ervoor dat het water niet van het paneel afdruipt want dan heb je teveel water gebruikt.
4.       Druk het pad met daarop het poetsmiddel op het deel dat je wilt behandelen. De machine staat nog niet aan! Begin met een klein deel van maximaal 5 tot 10 keer de grootte van de pad en breng hier kleine hoeveelheden van het polijstmiddel aan. Zorg ervoor dat het middel redelijk gelijk verspreid is over het oppervlak dat je wilt polijsten voordat je de machine aanzet.
5.       Plaats de machine op het oppervlak en zet de machine aan. Begin op stand 1 zodat je rustig kan beginnen met het polijsten en verspreid het middel gelijkmatig over de lak zodat alles vettig oogt. Laat de machine het werk doen en zet geen kracht tijdens het gebruiken van de machine.
6.       Zorg ervoor dat je overlappende bewegingen maakt zodat je geen enkele plek mist en houdt het apparaat altijd in beweging. Ga rustig heen en weer over de lak, eerst van links naar rechts en overlap de banen die je creëert met de machine. Herhaal dit ook van boven naar beneden.
7.       Werk de gehele auto af en probeer zoveel mogelijk de lijnen van de auto te volgen. Zijn er plekjes die extra aandacht nodig hebben zorg er dan voor dat je die extra polijst. Eventueel kan je de machine op een hogere stand zetten bij diepere krassen. Na het polijsten moet het polijstmiddel volledig uitgesmeerd en opgelost zijn. Er blijft een witte waas achter op de lak.
8.       Nu het polijsten met de machine klaar is, is het belangrijk om het oppervlak te reinigen. Dit doe je met een microvezeldoekje (link invoegen) zodat je ervoor zorgt dat er geen strepen achterblijven en dat mogelijk achtergebleven restanten van het poetsmiddel worden verwijderd.
9.       Als dit klaar is ga je verder met het volgende gedeelte van de lak dat je wilt polijsten. Herhaal de bovenstaande stappen voor iedere gedeelte totdat de gehele auto gepolijst is.
10.   Zijn er plekken op de auto waar je moeilijk bij komt met de machine? Polijst dit dan met de hand. Doe wat polijstmiddels op een microvezeldoek en behandel het oppervlak. Maak ook dit oppervlak vervolgens weer schoon als je klaar bent.
11.   Nu alles klaar is kan je de auto controleren, hopelijk is het resultaat een glanzende auto en ben je tevreden. Toch niet helemaal tevreden? Herhaal dan het proces. Als er krassen zijn die je niet weg hebt kunnen polijsten dan kan je bij de 2e behandeling kiezen voor hardere pads die de krassen hopelijk wel kunnen verwijderen. Denk er echter om dat je niet altijd alle krassen kunt verwijderen door polijsten. Het polijsten is vooral geschikt voor lichte en minder diepe krassen. Een veel gehoorde regel is: kun je je nagel in de kras haken dan is de kras waarschijnlijk te diep om te polijsten. Heb je echt diepe krassen in de lak dan kan je dit eigenlijk alleen maar oplossen door te schuren, poetsen, spuiten en lakken.
12.   Ben je klaar met polijsten en tevreden met het resultaat? Dan adviseren wij om de lak te waxen zodat de lak wordt beschermd. Breng een beetje wax aan op een microvezeldoek en breng dit met draaiende bewegingen op de auto aan. Laat de wax ca. 1-2 minuten opdrogen en verwijder vervolgens de overtollige was met een microvezel doek zodat er geen resten meer zichtbaar zijn.
nl_NLNL