Problemen met de remmen zijn moeilijk te missen omdat ze gepaard gaan met verschillende geluiden en waarschuwingslampjes op het dashboard. Rem-problemen veroorzaken verschillende waarschuwingslampjes. Het is goed om de verschillen in deze lampjes te begrijpen. Hierdoor rij je niet door als dit absoluut niet kan. Na het lezen van dit artikel ken je de belangrijkste oorzaken van deze oplichtende lampjes.

Waarschuwingslampjes van het remsysteem

Het type en aantal rijmwaarschuwingslichten kan variëren van het ene automodel tot het andere. De meeste moderne voertuigen hebben echter drie waarschuwingslichten voor het remsysteem:

  1. Gaat branden wanneer de handrem is ingeschakeld en de auto gestart is. Blijft het waarschuwingslampje branden? Dit kan komen door te weinig remvloeistof of door een storing in het remsysteem.
  2. Soms staat er ABS of ESP in dit lampje. Dit duid op een storing in deze systemen of geeft aan dat de remblokken versleten zijn.
  3. Wanneer dit lampje brandt, is de elektrische parkeerrem ingeschakeld.

Waarom gaat het remmen waarschuwingslampje branden?

Er zijn een aantal redenen waarom deze lampjes kunnen gaan branden. Sommige zijn gemakkelijk te repareren, terwijl anderen door een monteur hersteld moeten worden. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

Handrem lampje blijft branden

Sommige auto’s hebben een apart licht voor de parkeerrem. Het is een rode of gele cirkel met een ‘P’ in het midden omcirkeld met haakjes aan weerszijden. Het lampje gaat branden wanneer de parkeerrem is ingeschakeld en je vergeet deze uit te schakelen en wegrijdt.

Als je de parkeerremhendel loslaat, gaat het licht uit. Als dit niet het geval is, kan de hendel zijn gebroken of werkt de parkeerrem zelf niet goed.

Lage of lekkende remvloeistof

Lage remvloeistof is de reden voor verschillende remproblemen die worden aangegeven door een rode cirkel met een uitroepteken ‘!’ Omhuld met haakjes. Het remvloeistofreservoir is een doorzichtige tank onder de kap. Het heeft labels ‘MAX’ en ‘MIN’ in het lichaam, je kunt dus eenvoudig zien of er voldoende of te veel remvloeistof inzit. Als het niveau dicht bij of onder het label ‘MIN’ ligt, vul dan de tank bij met een remvloeistof die wordt vermeld in de gebruikershandleiding. Probeer het vloeistoftype te matchen en als je dat niet kunt, vervang het dan door een vloeistof met een hoger nummer. Je kunt bijvoorbeeld DOT 4-vloeistof bijvullen als jouw auto DOT 3 gebruikt.

Aan de andere kant, als je een laag vloeistofniveau in de tank ziet en je hebt enigszins versleten remblokken, kan er een vloeistoflek zijn. In dat geval moet je de remleidingen, het vloeistofreservoir en alle bijbehorende kleppen en verbindingen controleren om het spoor van amberkleurige vloeistof te achterhalen. Een lek vereist dringende aandacht en je moet het voertuig naar een monteur brengen om dit probleem op te lossen.

Versleten remblokken

Beschadigde, gebroken of versleten remblokken zijn andere redenen waarom het remwaarschuwingslampje gaat branden. Schavende en piepende geluiden zijn een andere indicator van versleten remblokken.

In dit geval moet je de remblokken vervangen voor een nieuwe set. De blokken zullen zonder voering metaal-op-metaal contact hebben wat het schavende geluid veroorzaakt. Het is ronduit gevaarlijk om met versleten remblokken door te rijden, omdat sommige onderdelen van het remsysteem, zoals de schijven kunnen weigeren of zelfs breken.

Vervang de remblokken op tijd, hierdoor voorkomen je dure reparaties. Vergeet ook niet de remschijven en de sensoren te onderzoeken. Je kunt de schijven afdraaien in geval van lichte slijtage of ze vervangen als ze volledig beschadigd zijn. Soms gaat het waarschuwingslampje na vervangen niet uit, dan kan het systeem slechte sensoren hebben.

Defect in de remlichten

Het remlicht heeft verschillende gloeilampen. Als een van deze doorbrandt, gaat het waarschuwingslampje branden omdat de computer de weerstandsverandering van een circuit detecteert. Het vervangen van de slechte lampen lost dit probleem op, maar vergeet niet het juiste type te gebruiken. Als het gewone gloeilampen zijn en je wilt ze vervangen door LED’s, huur dan een monteur in om het werk te doen.

Doorrijden met brandende dashboardlampjes ?

Het duidelijke antwoord is ‘Nee‘. Een waarschuwingslampje duidt op een probleem in het remsysteem, dat te gevaarlijk is om te negeren. Denk aan een situatie waarin je de auto moet stoppen maar niet kunt omdat de remmen weigeren. Het is gevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers. Ga naar een garage als een waarschuwingslampje blijft branden. Het negeren van de problemen zal het alleen maar erger maken en andere mogelijk andere onderdelen beschadigen.

nl_NLNL