De ruitenwisser vervangen is bijna in alle gevallen een makkelijk klusje waarvoor je niet direct naar de garage hoeft. In dit artikel geven we instructies voor het vervangen van ruitenwissers en geven we onderhoudstips en achtergrondinformatie over de ruitenwissers. 

Ruitenwissers vervangen hoe doe je dat?

Werking ruitenwissers

De ruitenwisserarm is verbonden aan de ruitenwissermotor. De laatste zorgt voor de beweging van de ruitenwissers. Als laatste onderdeel is er natuurlijk de ruitenwisser zelf, die wordt gemonteerd aan de ruitenwisserarm. 

De taak van de ruitenwissers 

De wisser moeten het gezichtsveld van de bestuurder vrij houden, zodat regen, sneeuw en natte sneeuw, het zicht niet te veel belemmert. Ze moeten rustig hun werk doen en geen onaangename geluiden maken. Daarnaast mogen ze geen strepen achterlaten.  

Verleng de levensduur door ze niet te misbruiken

De ruitenwissers mogen niet worden misbruikt als alternatief voor het handmatig reinigen van de voorruit. Als je bladeren, vogelpoep of hardnekkige insecten op de voorruit hebt zitten. Dan is het beter dit handmatig te verwijderen. Dit beschermt de rubbers en verlengt de levensduur van de wisserbladen. Uiteraard zijn de ruitenwissers ook geen geschikt hulpmiddel om ijs en sneeuw van de ramen te verwijderen. Als je geen raam-verwarming hebt, moet je de ijskrabber gebruiken en dus niet de ruitenwissers. Zware sneeuwbelastingen zorgen ervoor dat de armen buigen en op een gegeven moment kan de ruitenwissermotor doorbranden. 

Hoe vaak moet je de ruitenwissers vervangen? 

De informatie over de aanbevolen vervangingsintervallen voor ruitenwissers varieert sterk per merk en model. Sommige merken geven 6 maanden aan, andere zelf tot 4 jaar. Doorgaans kan je ongeveer 2 jaar met een setje doen. Dit betekent echter niet dat ze noodzakelijk na 2 jaar vervangen moeten worden. Wie geen strepen ziet, tevreden is met het wis resultaat, geen piepen of ander geluid hoort, kan ze laten zitten. Hierin is 4 jaar toch vaak wel de maximale tijd. 

Haak en flatblade ruitenwissers vervangen

Het traditionele ruitenwissersysteem is een zogenaamde haakarm. Zoals de afbeelding hieronder goed weergeeft zit er een haak in de wisserarm. Indien er geen roest aanwezig is op de wissers of armen, dan is verwisselen erg eenvoudig: 

  • Klap de armen omhoog
  • Voel of er een klein beetje beweging bij de haak aanwezig is. Zo niet, spuit er dan eerst een beetje kruipolie op. Dit moet soms een nachtje inwerken. 
  • Als er beweging in zit, dan klik je het palletje in
  • Draai vervolgens de ruitenwisser horizontaal en schuif hem uit de haak naar beneden
  • De nieuwe ruitenwisser plaats je horizontaal
  • Schuif de wisser omhoog in de haak, totdat deze klikt.

Nu heb je de nieuwe ruitenwissers gemonteerd en kun je weer 2 jaar vooruit. 

De flatblades (platte ruitenwissers) hebben vaak een schuifsysteem. Bij bijvoorbeeld Bosch schuif je de ruitenwisser in de arm. Het los en vast klikken gaat in de geval ook met een palletje die je moet indrukken. Gebruik nooit teveel kracht hierdoor kan de arm buigen, of erger afbreken. Een nieuwe ruitenwisserarm is vele male duurder dan een setje wissers. 

Kijk voor de maten op onze ruitenwisser maten pagina. 

nl_NLNL