Dat de elektrische auto niet meer weg is te denken van de Nederlandse wegen mag duidelijk zijn. Er komen steeds meer nieuwe modellen op de markt met een steeds grotere actieradius. Op deze pagina een overzicht van de actieradius van volledig elektrische modellen en ook een lijstje met plug-in hybride modellen.

Actieradius elektrische auto’s

De actieradius van een elektrische auto is de afstand die een auto kan afleggen op een volle batterij. De actieradius wordt uitgedrukt in kilometers. De actieradius van een elektrische auto wordt bepaald door een aantal factoren, zoals de grootte van de batterij, de aerodynamica van de auto en de rijstijl van de bestuurder.

actieradius EVEen grotere batterij betekent een grotere actieradius. Een auto met een goede aerodynamica verbruikt minder energie, waardoor de actieradius groter is. Een zuinige rijstijl, zoals het rijden in de stad, zorgt ook voor een grotere actieradius.

De actieradius van een elektrische auto is een belangrijke factor bij de aanschaf van een elektrische auto. Als je veel rijdt, dan is het belangrijk om een auto met een grote actieradius te kiezen.

Actieradius top 10 EV’s

Hieronder vind je een top 10 van volledig elektrische auto’s met de grootste actieradius, gebaseerd op de WLTP-norm.

 1. Lucid Air Dream Edition Range: 837 km
 2. Mercedes-Benz EQS: 770 km
 3. Tesla Model S Long Range: 652 km
 4. BMW iX xDrive50: 630 km
 5. Ford Mustang Mach-E GT Performance Extended Range: 610 km
 6. Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo: 598 km
 7. Tesla Model 3 Long Range: 580 km
 8. Audi e-tron GT Quattro: 590 km
 9. Hyundai Ioniq 5 Long Range: 528 km
 10. Kia EV6 Long Range: 528 km

De Lucid Air Dream Edition Range is de elektrische auto met de grootste actieradius ter wereld. De auto heeft een accupakket van 113 kWh en kan daarmee een afstand van 837 kilometer afleggen op een volle lading. Op de 2e plek staat de Mercedex EQS en op de 3e plek de Tesla Model S Long Range met een actieradius van 652 kilometer. De Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo is de enige SUV in de top 10 met een actieradius van meer dan 500 kilometer.

De auto’s in de top 10 hebben allemaal een groot accupakket en zijn ontworpen voor efficiënt rijgedrag.

Top 10 actieradius plug-in hyrbide auto’s

Als we kijken naar de top 10 voor plug-in hybride auto’s, dan is het lijstje als volgt:

 1. Toyota Prius Prime: 64 kilometer
 2. Ford Escape PHEV: 61 kilometer
 3. Hyundai Tucson PHEV: 60 kilometer
 4. Kia Niro PHEV: 57 kilometer
 5. Chrysler Pacifica Hybrid: 57 kilometer
 6. Audi A7 TFSI e Quattro: 53 kilometer
 7. BMW X5 xDrive45e: 52 kilometer
 8. Volvo XC60 Recharge Plug-In Hybrid: 51 kilometer
 9. Mercedes-Benz GLE 580e 4Matic: 50 kilometer
 10. Porsche Cayenne E-Hybrid: 49 kilometer

De Toyota Prius Prime is de plug-in hybride auto met de grootste actieradius. De auto heeft een accupakket van 18 kWh en kan daarmee een afstand van 64 kilometer afleggen op een volle lading. De Ford Escape PHEV staat op de tweede plaats met een actieradius van 61 kilometer. De Hyundai Tucson PHEV en Kia Niro PHEV staan op de derde en vierde plaats met een actieradius van 60 kilometer.

Ook de actieradius van een plug-in hybride auto wordt bepaald door een aantal factoren, zoals de grootte van het accupakket, de aerodynamica van de auto en de rijstijl van de bestuurder. Een grotere batterij betekent een grotere actieradius. Een auto met een goede aerodynamica verbruikt minder energie, waardoor de actieradius groter is. Een zuinige rijstijl, zoals het rijden in de stad, zorgt ook voor een grotere actieradius.

Doordat de markt volop in beweging is zullen deze lijstjes constant wijzigen en op het moment misschien niet meer actueel zijn. Informeer bij de dealer naar de meest actuele info!

nl_NLNL