Is het verstandig om een tweedehands hybride auto te kopen? Er zijn vele redenen te noemen waarom het kopen van een hybride een goed idee is. Denk aan het milieu, lagere brandstofkosten of een lagere wegenbelasting. 

Met de ontwikkelingen van minder uitstoot en de vele subsidies zijn er steeds meer hybride elektrische auto’s (HEV’s of volledige hybride) op de weg te vinden. Als gevolg groeit ook het tweedehandsaanbod. Er zijn vele mooie auto’s te noemen zoals bijvoorbeeld de BMW X3 occasion maar ook andere merken hebben diverse hybrides in hun pakket.

Voor veel kopers van gebruikte auto’s zal een gebruikte hybride de eerste hybride zijn die ze hebben gehad. Dus, ga je kiezen voor een tweedehands hybride? Hou dan rekening met de volgende voor- en nadelen.

Voordelen van het kopen van een gebruikte hybride auto

Het spreekt voor zich dat hybride auto’s tal van voordelen bieden, of ze nu nieuw of gebruikt zijn.

  • Laag brandstofgebruik: Hybride auto’s zijn ontworpen om zo zuinig mogelijk te zijn, dit zie je niet alleen terug aan de batterij maar ook aan het ergonomisch ontwerp. De dubbele aandrijfketting werkt het beste bij bepaalde snelheden – de elektromotor bij lagere snelheden en de verbrandingsmotor bij hogere snelheden – dus door op het juiste moment tijdens het accelereren van de ene naar de andere over te schakelen, kan een aanzienlijke brandstofbesparing en een vermindering van schadelijke emissies worden bereikt.
  • Lagere wegenbelasting: Eigenaren van een plug-in hybride auto krijgen 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt alleen voor auto’s met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer. Het kabinet heeft dit belastingvoordeel verlengd tot en met 2024.
  • Lagere BPM kosten: Wanneer je een auto in het kentekenregister laat registreren betaal je eenmalig de BPM, oftewel de aanschafbelasting op personenauto’s en motorrijwielen. De BPM van Plug-in Hybrides wordt berekend over de uitstoot. Doordat het gecombineerde verbruik en dus ook uitstoot laag is. Heeft een PHEV vaak ook een lager BPM bedrag dan een vergelijkbare benzine of diesel auto met dezelfde prestaties.
  • Verminderde uitstoot: Hybride auto’s zijn ongetwijfeld groener dan auto’s die alleen benzine of diesel gebruiken, dus het rijden met een gebruikte hybride is vriendelijker voor het milieu. Volledige hybrides kunnen niet worden aangesloten om op te laden zoals een plug-in hybride (PHEV), in plaats daarvan wekken ze zelf elektriciteit op voor de batterij door middel van regeneratief remmen.

De nadelen van een gebruikte hybride auto

Natuurlijk zijn er, zoals bij elke auto, ook mogelijke nadelen waarmee je rekening moet houden als het gaat om het kopen van een gebruikte hybride.

  • Batterijduur: Naarmate een hybride auto ouder wordt, gaat de batterij en daarmee de actieradius vanzelf achteruit. Hoewel batterijen voor hybride auto’s zijn ontworpen om een lange levensduur te bieden, kunnen fabrikanten niet beweren dat ze hun volledige prestaties voor altijd zullen behouden. Als de batterij van een gebruikte hybride buiten de garantie valt dan kan dit duur uitpakken. Verdiep je hier dus in als je een 2e hands hybride gaat kopen.
  • Hoge kilometerstanden: Hybride auto’s zijn begrijpelijkerwijs een populaire keuze onder taxichauffeurs. Dit kan er echter toe leiden dat veel gebruikte hybride auto’s aanzienlijk hogere kilometerstanden hebben dan je voor hun leeftijd zou verwachten. Het maakt het ook belangrijk om dubbel te controleren of de kilometerstand correct is voordat je een tweedehands hybride auto koopt.
  • Onderhoud kan duur zijn: Mits goed onderhouden gaat een hybride auto net zo lang mee als een traditioneel model. Regelmatig onderhoud aan een hybride zou niet duurder moeten zijn, maar als een hybride voertuig bij een ongeval betrokken raakt, kunnen de motor en onderdelen duurder zijn om te repareren en/of kunnen gespecialiseerde monteurs nodig zijn.
  • Subsidies: Wanneer je een volledig elektrische auto nieuw of tweedehands koopt kun je aanspraak maken op subsidie. Helaas geldt dit niet voor plug-in hybride auto’s.

Wij wensen je veel succes met de zoektocht en veel rijplezier!