Heb je een elektrische auto gekocht? Dan moet je er uiteraard over nadenken hoe je de auto gaat opladen bij je thuis. Veel mensen twijfelen of een laadpaal voor thuis handig is. Om die reden zijn hieronder alle voor- en nadelen opgenomen van een laadpaal voor thuis. Hopelijk kan je op basis van die voor- en nadelen makkelijker een keuze maken.

Opladen voor de deur

Als je erover nadenkt om een laadpaal voor thuis aan te schaffen, dan kan er worden verwacht dat je nu nog de auto oplaadt op andere plekken. In veel gevallen is dat natuurlijk niet een probleem, maar met een druk schema kan het moeilijk zijn om nog even tijd vrij te maken om de auto op te laden. Een laadpaal thuis heeft als voordeel dat je de elektrische auto voor de deur kan opladen.

auto opladenDit betekent dat wanneer je thuiskomt na een lange dag, je de auto makkelijk even kan aansluiten om op te laden. Je hoeft er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Hierdoor kan jij elke andere huishoudelijke taak gaan uitvoeren die nog op de planning stond. Is de auto opgeladen? Dan kan je met een gerust hart gaan slapen.

Verschillende laadpalen

Een ander voordeel van een laadpaal voor thuis is dat je enorm veel keuze hebt. Elektrisch rijden wordt steeds populairder waardoor er dus ook verschillende laadpalen worden gemaakt. Je kan bijvoorbeeld een laadpaal kiezen die in de grond wordt bevestigd met een vaste kabel. Heb je de laadkabel toch liever in huis? Dan kan je weer kiezen voor een laadpaal met een losse laadkabel.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om de laadpaal aan de muur te bevestigen. De alfen laadpalen zijn hier zeer geschikt voor. Net als bij een laadpaal in de grond kan je bij een laadpaal aan de muur kiezen tussen een vaste of losse kabel. Een adviseur kan jou meer informatie verschaffen over de verschillende soorten laadpalen zodat jij een goede keuze kan maken.

Laadpaal installeren

Het enige nadeel van een laadpaal voor thuis is de installatie. Het installeren van een laadpaal moet wel op een veilige manier gebeuren. Zo is het belangrijk dat de laadpaal niet voor overbelasting zorgt waardoor alle stoppen uitslaan. Het is dus van belang dat het elektriciteitsnet wel genoeg vermogen aan kan.

Om die reden wordt het vaak aangeraden om een 3-fase aansluiting te nemen. De meeste huizen in Nederland werken op basis van een 1-fase aansluiting en dat is waarschijnlijk niet voldoende voor een laadpaal voor thuis. Zoek eerst even uit of het veilig is om een laadpaal voor thuis te nemen.

nl_NLNL