Een goed werkende roetfilter is cruciaal voor de prestaties en de levensduur van je auto. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een roetfilter schoon moet houden, wat de gevolgen zijn van een verstopt filter, hoe vaak je het moet reinigen en hoe je een vervuilde roetfilter kan herkennen.

In dit artikel leggen we je dit allemaal uit, zodat jij onbezorgd kan genieten van je voertuig.

Het belang van het reinigen van je roetfilter

Een roetfilter heeft een belangrijke rol in je auto, het vermindert namelijk schadelijke uitlaatgassen. Het filtert roetdeeltjes uit de uitlaatgassen van dieselmotoren. Een verstopping van dit filter kan verschillende problemen veroorzaken:

  • Verminderde prestaties: Een verstopt filter zorgt voor een minder goede doorstroming van uitlaatgassen, hierdoor zullen de prestaties van de motor dalen. 
  • Hoger brandstofverbruik: Als de filter verstopt zit, moet de motor harder werken om dezelfde prestaties te leveren. Een verstopping kan daardoor leiden tot een hoger brandstofgebruik.
  • Motorstoringen: Als je te lang doorrijdt met een verstopt filter kan dit problemen veroorzaken aan de motor, wat weer voor dure reparaties kan zorgen. 

Een goede en schone roetfilter is dus erg belangrijk. Maar wanneer moet je je roetfilter dan reinigen?

Wanneer moet je je roetfilter reinigen

Er zijn dus heel wat problemen die veroorzaakt kunnen worden door een verstopte of vervuilde roetfilter. Het is dus belangrijk om deze regelmatig te reinigen. Hoe en wat verschilt uiteraard per auto, maar hier zijn wel richtlijnen voor:

  • Elke 15.000 tot 30.000 kilometer. Dit hangt af van je rijstijl en de fabrikant.
  • Bij verminderde motorprestaties. Zodra je merkt dat je motor minder goed presteert kan dit een teken zijn van een verstopt roetfilter.
  • Controlelampje. Dit klinkt logisch, maar als het controlelampje voor de roetfilter brandt wordt het tijd om het filter te reinigen. 

Daarnaast zijn er nog andere indicaties waaraan jij kan zien dat de roetfilter aan een schoonmaakbeurt toe is. Hierbij te denken aan verminderde acceleratie en zwarte of grijze rook dat uit de uitlaat komt. 

Zodra je één van deze dingen ondervindt, doe je er verstandig aan om direct actie te ondernemen. Maar hoe reinig ik dan mijn roetfilter?

De beste manier om je roetfilter te reinigen

Er zijn producten op de markt waarmee je een roetfilter gemakkelijk kan reinigen. Bij Dutch Performance Products bieden ze verschillende oplossingen om je roetfilter te reinigen. Deze producten zijn speciaal ontworpen om roet en andere troep effectief te verwijderen. 

Hierdoor gaat je voertuig langer mee en zal het top blijven presteren. Bekijk de mogelijkheden op de website van Dutch Performance Products. 

Conclusie

Het reinigen van een roetfilter is dus erg belangrijk om jouw voertuig optimaal te laten presteren. Er zijn verschillende signalen waaraan jij een verstopt roetfilter kan herkennen. Denk jij dat je roetfilter verstopt is? Wees er op tijd bij om dure reparaties te voorkomen. 

nl_NLNL