Jouw auto all risk, beperkt casco of WA verzekeren? Als je een auto aanschaft moet je hier goed over nadenken en de risico’s afwegen. In dit artikel leggen we de algemene verschillen uit, we schrijven met opzet “algemene” omdat er tussen aanbieders verschillende voorwaarden van kracht zijn. Ook zijn er diverse aanvullende dekkingen die je kan kiezen. Uiteindelijk is het natuurlijk ook kwestie van gevoel, als je geen enkel risico wilt lopen dan is een allrisk autoverzekering natuurlijk beter voor je gemoedsrust. In dit artikel een beknopte uitleg over de autoverzekeringen en aanvullende dekkingen.

All risk, beperkt casco of WA

De exacte benaming is afhankelijk van de verzekeraar en de voorwaarden ook. Toch zijn er wel overeenkomsten tussen de verschillenden aanbieders.

  • welke autoverzekeringDe WA verzekering is de meest basis verzekering en dekt schade aan anderen en geeft hulp bij schade.
  • Beperkt casco dekt meer schade, denk hierbij naast schade aan anderen ook aan brand en explosie schade, inbraak en diefstal, storm/ hagel en overstroming schade, schade door dieren en ruitschade. Dit is een veel gekozen verzekering.
  • De naam all risk zegt het, al het risico zal gedekt worden. Het belangrijkste verschil tussen een all risk autoverzekering en een beperkt casco is dat een verzekeraar ook de schade bij een aanrijding vergoed in het geval dat jij schuldig bent aan een ongeluk. Ook vandalisme zal gedekt worden wat bij beperkt casco niet het geval is. Maar om zeker te zijn of dit bij jouw verzekeraar van keuze ook het geval is verwijzen we je altijd naar de verzekeraar voor meer info!

En hoe zit het met extra dekkingen?

De meeste verzekeraas bieden ook aanvullende pakketten. dekkingen aan. Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden:

  • Pechhulp verzekering zodat je bij pech vervangend vervoer krijgt of een reparatie geregeld wordt. Dit is vaak geldig binnen heel Europa.
  • Inzittendenverzekering waarbij ook je medepassagiers en spullen bij letsel en schade verzekerd zijn.
  • Verkeersrechtsbijstand waarbij je juridische en deskundige hulp krijgt bij verkeersconflicten.
  • Verlenging van bijvoorbeeld de nieuwwaarde of aanschafwaarde. Dit is vooral van belang bij het kopen van een nieuwe auto, als je nieuwe auto bijvoorbeeld gestolen wordt in de eerste 3 jaar dan zal de verzekering de aankoop van een nieuwe, gelijkwaardige auto dekken.

Wanneer kies je voor welke verzekering?

In de eerste plaats moet iedereen dit voor zichzelf bepalen, maar er zijn natuurlijk wel richtlijnen. De meeste mensen verzekeren een nieuwe auto de eerste 6 jaren all risk. Dit komt omdat de aanschafwaarde en dagwaarde hoog liggen en het herstel of vervangen van een schade of voertuig duur zijn. Na 6 jaar wordt het een ander verhaal, omdat auto’s nou eenmaal snel afschrijven. In dat geval kan je bijvoorbeeld kiezen voor beperkt casco. Zorg er natuurlijk wel voor dat je een buffer hebt om de auto bij een ongeval door schuld te kunnen vervangen of herstellen.

Zoals gezegd hebben alle verzekeraard andere voorwaarden, benamingen en aanvullende dekkingen. Wat het beste bij jou past kan per situatie verschillen. Laat je goed informeren en ga goed verzekerd op weg!

 

nl_NLNL