Wat zijn wielnaven en wiellagers? Beide gebruiken dezelfde fysieke kenmerken van een lager, in die zin dat ze lager kogels bevatten die zijn gesmeerd om te draaien en zodoende het wiel te laten draaien. Een groot verschil tussen de twee is hoe ze worden gemonteerd. Wiellagers kunnen uit elkaar worden gehaald, gesmeerd en weer in elkaar worden gezet om opnieuw te worden gebruikt. Naaflagers zijn voorverpakt in de fabriek van de fabrikant en worden verkocht en geïnstalleerd als een complete eenheid. Deze kunnen niet uit elkaar worden gehaald om opnieuw te smeren, maar moeten worden vervangen.

Wielnaaf

Wielnaven zijn op het eerste gezicht niet zichtbaar, tenzij je het wiel verwijdert. Een wielnaaf wordt gebruikt om elk wiel met het voertuig te verbinden, specifieker om het wiel te bevestigen op de aandrijfas. De wielnaven zijn daarmee een vitaal onderdeel van de wielconstructie waarmee de bestuurder het voertuig kan besturen. Het is daarom erg belangrijk dat ze correct werken. Als er problemen optreden, kan het wiel uit balans raken en moeilijk te controleren worden, waardoor problemen met de uitlijning van het stuur ontstaan. Het mag duidelijk zijn dan dit het besturen van het voertuig moeilijker zal maken en het kan gevaarlijke situaties opleveren.

wiellager en wielnaafDe wielnaaf speelt ook een cruciale rol in het antiblokkeerremsysteem (ABS) en het tractiecontrolesysteem (TCS) van de auto.

De naaf wordt aangedreven door een as die vanaf de eindaandrijving loopt. De as heeft een flexibele verbinding (gewoonlijk een verbinding met constante snelheid) aan elk uiteinde om stuurbewegingen en bewegingen van de ophanging mogelijk te maken.

Het uiteinde van de aandrijfas loopt door het midden van de naafdrager en grijpt aan op het draaiende deel van de naaf. Wanneer de aandrijfas draait, draait het draaiende deel van de naaf mee.

Wiellager

Net als de wielnaaf is ook de wiellager onmisbaar in de wielophanging van de auto. De wielnaaf en wiellager zijn met elkaar verbonden, bij veel auto’s zijn dit losse onderdelen. Het komt echter steeds vaker voor dat de wiellager direct met een wielnaaf is uitgevoerd. Dit is echter afhankelijk van het merk en type auto.

Als we kijken naar een wiellager dan bestaat deze uit 2 ringen. Deze ringen liggen om elkaar heen en kunnen met behulp van kogels of rollen los van elkaar bewegen. Op die manier maakt het de wielen mogelijk om te draaien.

Rijden met een ontbrekende of defecte wiellager is gevaarlijk. Als je auto een van de symptomen van een versleten lager vertoont, kan je het beste een betrouwbare werkplaats opzoeken. Als wiellagers losraken van het voertuig, kan dat een zeer gevaarlijke situatie op de weg opleveren. Wiellagers spelen een vitale rol in het vasthouden van het wiel aan uw voertuig. Zonder wiellagers is het wiel in wezen niet bevestigd. Dit kan zeer gevaarlijk zijn, vooral wanneer je met hoge snelheid op de snelweg rijdt. Een wiel verliezen kan leiden tot verlies van controle over het voertuig, waardoor jezelf en andere bestuurders in gevaar komen.

Er zijn verschillende soorten wiellagers die een fabrikant kan gebruiken. Hier zijn enkele gangbare types met hun belangrijkste doel.

Kogellagers

Van alle wiellagers die er zijn, zijn kogellagers de meest voorkomende en meest veelzijdige wiellagers die kunnen worden gebruikt. Het doel van een kogellager is om rotatiewrijving te verminderen en radiale en axiale belastingen te ondersteunen. Het bereikt dit door ten minste twee ringen te gebruiken die kogels bevatten en de belastingen door de kogels over te brengen. Bij de meeste toepassingen is één loopring stationair en de andere is bevestigd aan het roterende samenstel (bijvoorbeeld een naaf of as). Als een van de lager ringen draait, gaan de kogels ook draaien. Omdat de kogels rollen, hebben ze een veel lagere wrijvingscoëfficiënt dan wanneer twee vlakke oppervlakken tegen elkaar zouden glijden.

Precisiekogellagers

Het ontwerp van precisiekogellagers maakt ze geschikt voor performant gebruik. Precisiekogellagers hebben het vermogen om de wrijving te minimaliseren, wat op zijn beurt de hoeveelheid geproduceerde warmte vermindert.

Rollagers

Rollagers zijn een soort wiellagers die vaak worden gebruikt. Alleen zijn rollagers niet zo veelzijdig als kogellagers. Rollagers zijn goed in het omgaan met gewicht, maar ze zijn niet de beste voor bochten.

Kegellagers

De gewone wielen van auto’s en vrachtwagens hebben meestal kegellagers. Ze hebben een kegelvorm die de wrijving in bochten vermindert omdat de drukbelasting hoog is.

Vervangen van wiellager

Is het gemakkelijk om thuis een wiellager te vervangen? Dit hangt af of deze een verbinding heeft met de aandrijfas. Lagers zonder aandrijfassen zijn vaak eenvoudiger te vervangen.

Het vervangen van een wiellager dat samen met de naaf wordt geleverd en met bouten aan de as of fusee is niet erg moeilijk als je over de juiste vaardigheden, gereedschap en de handleiding beschikt. De grote asmoer zit natuurlijk erg vast en kan moeilijk te verwijderen zijn en ook moet de remklauw verwijderd worden. Als het lager in- en uitgeperst moet worden, kunt u dat het beste aan de profs overlaten.

Informatiebron:

nl_NLNL