De aanschaf van een nieuwe auto wordt gecombineerd met het afsluiten van een autoverzekering. Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je een zeer ruime keuze. Niet alleen kies je tussen verzekeringen van een groot aantal verzekeraars; ook heb je standaard keuze uit een allrisk autoverzekering, een WA-verzekering en een WA-verzekering met een beperkt casco. Wat maakt de ene autoverzekering een betere keuze dan de andere? Welk type autoverzekering past het beste bij jouw situatie? In dit artikel lees je meer over de factoren om rekening mee te houden bij het afsluiten van een autoverzekering. 

Zoek naar de dekking die past bij jouw situatie 

Een nieuwe autoverzekering afsluiten begint bij het zoeken naar het type dekking, wat het beste bij jouw situatie past. Gebruik je de auto dagelijks, of slechts sporadisch? Rijd je met de auto in de grote stad, of juist voornamelijk op rustige wegen? Rijd je met de auto naar vakantiebestemmingen buiten Nederland, of slechts in eigen land? Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen, om te bepalen of een WA-verzekering voor jou voldoende is. Ook de waarde van je auto speelt hierin mee. Een duurder model auto zal je normaliter beter willen beschermen, dan een auto die je toch al wilde vervangen. In het eerste geval kan een WA-verzekering met beperkt casco of zelfs een allrisk autoverzekering de beste keuze zijn.

We zetten nog even de verschillen op een rij:

  • De WA verzekering is de meest basis autoverzekering. Deze verzekering dekt schade aan anderen en geeft hulp bij schade. Aanvullende dekkingen verschillen per verzekeraar.
  • WA+ (beperkt casco) dekt meer schade. Denk hierbij naast schade aan anderen bijvoorbeeld ook aan brand- en stormschade, inbraak en diefstal, schade door dieren en ruitschade.
  • De naam all risk zegt het al, al het risico zal gedekt worden. Het belangrijkste verschil tussen een all risk autoverzekering en een beperkt casco is dat een verzekeraar ook de schade bij een aanrijding vergoed in het geval dat jij schuldig bent aan een ongeluk. Ook vandalisme zal gedekt worden wat bij beperkt casco niet het geval is. Maar om zeker te zijn of dit bij jouw verzekeraar van keuze ook het geval is verwijzen we je altijd naar de verzekeraar voor meer info!

Plek waar je de auto dagelijks parkeert 

Iets wat vaak vergeten wordt: de plek waar je het voertuig dagelijks parkeert. Zet je deze in de schuur bij je eigen woning, dan is de kans op schade relatief klein. Parkeer je de auto aan het eind van de dag op een publieke parkeerplaats? In dat geval neemt de kans op schade door bijvoorbeeld vandalisme of door ruig weer al snel toe. Het is hiermee een belangrijke factor bij het bepalen van het type dekking wat het meest geschikt is voor jouw voertuig.

Aanvullende verzekeringen afsluiten naast je basisverzekering 

Het afsluiten van een basisverzekering voor je auto kun je combineren met verschillende aanvullende verzekeringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekering; interessant voor mensen die regelmatig samen met anderen in de auto zitten. Ook een rechtsbijstandverzekering voor verkeerssituaties kan een interessante aanvullende verzekering zijn. Dat geldt met name voor mensen die in de grote steden rijden. De kans op conflicten in het verkeer is hier doorgaans groter dan op een rustige landweg. 

nl_NLNL