De BMW e90 werd in 2004 geïntroduceerd als vervanger van het succesvolle e46 model. Het nieuwe model had een agressiever design, met een bredere houding en grotere wielen. Ook het interieur werd opnieuw ontworpen, met nieuwe materialen en een betere ergonomie.

bmw e90 aankoopadvies en problemen

In 2004 was de e90 de nieuwe maatstaf

Bij zijn introductie in 2004 werd de BMW e90 al snel een van de populairste modellen van de Beierse autofabrikant. Dankzij zijn stijlvolle design, krachtige prestaties en geavanceerde technologie zette de e90 een nieuwe standaard in het D-segment. In de jaren na zijn debuut is de e90 zich blijven ontwikkelen en heeft hij nog meer geavanceerde functies toegevoegd die hem tot een van de meest innovatieve auto’s van dat moment maakte.

Voorbeelden van deze innovaties:

 • Connectiviteit functies zoals Bluetooth en USB-integratie

Tegenwoordig zijn deze functies standaard op de meeste nieuwe auto’s, maar destijds waren het geavanceerde technologieën die het gemakkelijker dan ooit maakten om onderweg verbonden te blijven.

 • Zelfrijdend vermogen

De nieuwste generatie e90’s zijn uitgerust met zelfsturende mogelijkheden waarmee ze zichzelf kunnen parkeren en zelfs automatisch van rijstrook kunnen veranderen. Deze technologie bevond zich nog in een vroeg stadium, maar was zeker innovatief. 

 • Verbeterde veiligheidsvoorzieningen

De e90 is altijd al een veilige auto geweest, maar recente generaties hebben nog meer veiligheidsvoorzieningen toegevoegd, zoals dodehoekbewaking en lane departure warning. Deze systemen helpen bestuurders ongelukken te voorkomen door ze informatie over hun omgeving te geven die ze anders misschien niet zouden hebben.

Motoren in de BMW e90/91

Zoals elke BMW heeft ook deze 3-serie een ruim scala aan motoren. Van zuinige viercilinders tot de super snelle M3 met een achtcilinder. Hij is zowel in benzine als diesel geleverd en na de facelift in 2008 zijn er nog enkele motoren toegevoegd. Zie hieronder het complete overzicht:

De verschillende uitvoeringen van de E90/e91

De BMW E90 was verkrijgbaar in verschillende lijnen of pakketten met verschillende kenmerken en specificaties. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de Business line, Executive line, M Sport line en High Executive line:

Business line:

De Business line is het standaardpakket voor de BMW E90. Het omvat basisvoorzieningen zoals airconditioning, elektrische ramen en een geluidsinstallatie. Het kan ook lichtmetalen velgen en een met leder bekleed stuurwiel omvatten.

Executive line:

De Executive line is een stap hoger dan de Business line en omvat extra voorzieningen zoals lederen bekleding, een multifunctioneel stuurwiel en een verbeterd geluidssysteem. Het kan ook grotere lichtmetalen velgen, park distance control en een panoramisch zonnedak omvatten.

M Sport line:

De M Sport line is een prestatiegericht pakket met onder meer een sportonderstel, grotere lichtmetalen velgen en sportstoelen met extra steun. Het omvat ook een M Sport stuur, M Sport body kit en M Sport wielen.

High Executive line:

De High Executive line is het toppakket voor de BMW E90 en omvat een reeks luxueuze voorzieningen zoals lederen bekleding, een panoramisch zonnedak, een opgewaardeerd geluidssysteem en een full-color head-up display. Het kan ook voorzieningen omvatten zoals park distance control, adaptieve koplampen en een groter infotainment display.

BMW 3 serie e90 klokken

Benzine motoren:

316i: 1,6 liter viercilinder motor met 122 pk

318i: 2,0 liter viercilinder motor met 129 pk

320i: 2,0 liter viercilinder motor met 156 pk

323i: 2,5 liter zescilinder motor met 204 pk

325i: 3,0 liter zescilinder motor met 218 pk

328i: 3,0 liter zescilinder motor met 233 pk

330i: 3,0 liter zescilinder motor met 272 pk

335i: 3,0 liter zescilinder twin-turbo motor met 306 pk

M3: 4,0 liter V8 motor met 420 pk (alleen beschikbaar in de E90 M3)

Diesel motoren:

316d: 2,0 liter viercilinder motor met 115 pk

318d: 2,0 liter viercilinder motor met 143 pk

320d: 2,0 liter viercilinder motor met 163 pk

325d: 3,0 liter zescilinder motor met 197 pk

330d: 3,0 liter zescilinder motor met 245 pk

335d: 3,0 liter zescilinder twin-turbo motor met 286 pk

Let op: de beschikbaarheid van de motoren kan afhankelijk zijn van de regio waarin de auto is verkocht en het bouwjaar van de auto.

Motorproblemen N43, N45, en N46 (de 316, 318 en 320i)?

Van de BMW N43, N45, en N46 motoren is bekend dat er een aantal kunnen voorkomen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen die eigenaars hebben gemeld:

 • Defecte distributieketting: De distributieketting in deze motoren staat erom bekend dat hij uitrekt en voortijdig slijt, wat kan leiden tot motorschade en dure reparaties. Dit hoor je vaak tijdens de koude start (ratelend geluid).
 • Falen van het Vanos-systeem: Het Vanos-systeem is verantwoordelijk voor het regelen van de variabele kleptiming in de motor. Een storing in dit systeem kan leiden tot een ruwe loop, minder vermogen en een hoger brandstofverbruik.
 • Defecte hogedrukbrandstofpomp: Het is bekend dat de hogedrukbrandstofpomp in deze motoren het begeeft, wat start- en rijproblemen veroorzaakt.
 • Olielekkages: De N43, N45 en N46 motoren zijn gevoelig voor olielekken bij het kleppendeksel, het oliefilterhuis en de pakking van de oliepan.

Met name de N43 staat bekend als onbetrouwbaar. Deze zit in het facelift model van na 2008.

 • Problemen met het koelsysteem: Deze motoren staan bekend om problemen met het koelsysteem, waaronder lekkage van de radiator, waterpomp en thermostaathuis.
 • Defecte bobines: De bobines in deze motoren kunnen het begeven, waardoor ontstekingsfouten en motorloopproblemen ontstaan.

Als je een van deze problemen ondervindt met uw BMW N43, N45 of N46 motor, is het belangrijk om deze te laten diagnosticeren en repareren door een gekwalificeerde BMW monteur om verdere schade en dure reparaties te voorkomen.

Motorproblemen N52, N53, N54 en N55 (6 cilinders)?

Van de BMW N52, N53, N54 en N55 motoren zijn verschillende problemen bekend. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen:

 • Hoge druk brandstofpomp defect: De hogedruk brandstofpomp in deze motoren kan het begeven, wat start- en rijproblemen veroorzaakt.
 • Defecte waterpomp: De waterpomp in deze motoren is gevoelig voor storingen, wat kan leiden tot oververhitting en schade aan de motor.
 • Falen van het Vanos-systeem: Het Vanos-systeem is verantwoordelijk voor het regelen van de variabele kleptiming in de motor. Een storing in dit systeem kan leiden tot een ruwe loop, minder vermogen en een hoger brandstofverbruik.
 • Olielekkages: De N52, N53, N54 en N55 motoren zijn gevoelig voor olielekken bij het kleppendeksel, het oliefilterhuis en de pakking van de oliepan.
 • Defecte turbolader (N54- en N55-motoren): De N54 en N55 motoren zijn uitgerust met turbochargers, waarvan bekend is dat ze stuk gaan en vervangen moeten worden.
 • Storing in de bobine: De bobines in deze motoren kunnen het begeven, wat kan leiden tot ontstekingsfouten en motorproblemen.
 • Koolstofophoping: De N54 en N55 motoren zijn gevoelig voor koolstofafzetting op de inlaatkleppen, wat kan leiden tot een ruwe loop, minder vermogen en een hoger brandstofverbruik.

Als u een van deze problemen ondervindt met uw BMW N52, N53, N54 of N55 motor, is het belangrijk om het te laten diagnosticeren en repareren door een gekwalificeerde BMW monteur om verdere schade en dure reparaties te voorkomen.

Motorproblemen M47, M57 (dieselmotoren)

Van de BMW M47 en M57 motoren zijn verschillende bekende problemen bekend. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen:

 • Timing chain failure: De distributieketting in deze motoren staat erom bekend dat hij uitrekt en voortijdig slijt, wat kan leiden tot motorschade en dure reparaties.
 • Defecte turbolader: De M47 en M57 motoren zijn uitgerust met turbochargers, waarvan bekend is dat ze stuk gaan en vervangen moeten worden.
 • Verstopping van het dieseldeeltjesfilter (DPF): De M47 en M57 motoren zijn uitgerust met een DPF, die verstopt kan raken en een reeks problemen kan veroorzaken, waaronder minder vermogen, waarschuwingslampjes en een hoger brandstofverbruik.
 • Defecte hogedrukbrandstofpomp: Het is bekend dat de hogedrukbrandstofpomp in deze motoren het kan begeven, wat start- en rijproblemen veroorzaakt.
 • Defecte brandstofinjectoren: De brandstofinjectoren in deze motoren kunnen het begeven, waardoor ze ruw lopen en minder vermogen leveren.
 • Defecte gloeibougies: De gloeibougies in dieselmotoren zijn gevoelig voor storingen, vooral in koudere klimaten.

Sportief rijgedrag

De BMW E90 of E91 biedt uitstekende rijeigenschappen dankzij het sportieve onderstel. Dit systeem bestaat uit veerpoten, onderste draagarmen, anti-roll bars voor en achter en gas schokdempers. Dit veersysteem geeft de E90 of E91 een geweldige controle over de carrosserie zonder aan comfort in te boeten. Uiteraard helpt de achterwielaandrijving bij de sportieve rijbeleving.

Geavanceerde veiligheidsvoorzieningen.

Op het vlak van veiligheid is de BMW E90 of E91 uitgerust met tal van geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. Deze voorzieningen omvatten airbags, ABS-remmen, tractiecontrole en stabiliteitscontrole. De E90 of E91 is ook standaard uitgerust met een bandenspanningscontrolesysteem dat de bestuurder waarschuwt wanneer één of meer banden een te lage spanning hebben. De NCAP score was 5 sterren.

Brandstofverbruik

De BMW E90 of E91 is zuinig met brandstof dankzij zijn efficiënte motoren en aerodynamische carrosserie. Met de viercilinder benzinemotoren kun je bij een normale rijstijl gemiddeld 1 op 14 halen. De 6 cilinders zijn ook niet al te dorstig, 1 op 12 kan gehaald worden. Tot slot gaan de diesels heel zuinig om met brandstof, de 320d kan 1 op 20 halen de 330d haalt gemiddeld 1 op 15.

BMW 3 serie e90 problemen

Het eindoordeel.

De voordelen van een BMW E90 of E91 wegen zwaarder dan de nadelen, waardoor het een goede keuze is voor iedereen die op zoek is naar een tweedehands auto. De belangrijkste voordelen van de E90 zijn nu de voordelige prijs, het stijlvolle design, de krachtige motoren en de verschillende uitrustingsniveaus. Bovendien is het exterieurdesign strak en elegant met robuuste kenmerken, terwijl het interieur een chique ruimte biedt met kwaliteitsmaterialen en moderne technologie. Wat de prestaties betreft, is de E90 uitgerust met betrouwbare motoren die zorgen voor een sportief rijgedrag en geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. Tot slot is het brandstofverbruik goed voor een auto van dit formaat. Al deze factoren maken de BMW E90/E91 een uitstekende keuze voor een gebruikte auto.

nl_NLNL