Mercedes Home

Handige informatie over dit Duitse merk

Het ontstaan van Mercedes

Het bekende merk Mercedes Benz is een Duitse fabrikant van luxe auto’s maar ook vrachtwagens en bijvoorbeeld stadsbussen worden geproduceerd door Mercedes. MB is onderdeel van een  van de grootste spelers op de wereldwijde automarkt, Daimler AG. Dit merk staat bekend om de goede kwaliteit en luxe design, wat ook terugkomt in het slogan van Mercedes, ‘The Best or Nothing’. Het is een van de bestverkopende merken in Europa maar ook buiten Europa is de Mercedes een populaire auto. Op deze pagina naast de geschiedenis ook info over de bandenspanning, motorolie en onderhoudsintervallen.

Geschiedenis Mercedes Benz

mercedes benzMercedes Benz werd in 1926 opgericht als resultaat van een fusie tussen Gottlieb Daimler’s Daimler Motoren Gesellschaft en Carl Benz’s Benz & Cie. De geschiedenis van Benz & Cie. gaat terug tot 1885, het jaar waarin Carl Benz zijn eerste auto bouwde als ’s werelds eerste officiële automaker. Het patent voor deze ‘motorwagen’ werd in 1886 verleend en werd gebouwd in Mannheim. Later in 1886 bouwde Gottlieb Daimler zijn eerste auto, wat niet de eerste auto was, maar wel de eerste auto met vier wielen (die van Benz had 3 wielen). Daarna richtte Daimler in samenwerking met ingenieur Wilhelm Maybach de Daimler Motoren Gesellschaft op in Cannstatt, een voorstad van Stuttgart. Daimler begon in 1903 met het produceren van auto’s onder de naam Mercedes, genoemd naar de dochter van de Oostenrijk-Hongaarse consul Emil Jellinek, destijds een van de belangrijkste klanten van het bedrijf. In de jaren dertig was Mercedes Benz een zeer populair merk in Duitsland. De auto werd tijdens het nazi-tijdperk als een betrouwbaar voertuig beschouwd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het merk ingehaald door de talrijke ontdekkingen en innovaties die het merk op zijn naam heeft staan, waardoor het bedrijf een reputatie kreeg als een van ’s werelds beste autofabrikanten. Kwaliteit staat bij Mercedes te allen tijde voorop en dit komt tot uiting in onafhankelijke kwaliteitstesten, waaruit blijkt dat het merk steevast bovengemiddeld presteert. Ook blijkt uit cijfers dat voertuigen van Mercedes-Benz erg weinig terugroepacties kent. Das beste oder nichts!

Welke modellen

Mercedes Benz heeft veel verschillende modellen beschikbaar en heeft volgens de kenners 1 gemeenschappelijke eigenschap: kwaliteit. Het zijn dan ook prijzige maar kwalitatief hoogwaardige auto’s. Als je op zoek bent naar een 2e-hand Mercedes dan kan je je hart ophalen aangezien er zeer veel 2e-hands modellen te koop zijn op de Nederlandse (en Duitse) markt. Zo is er de compacte A-klasse, de populaire C-klasse of de luxe E-klasse. Maar ook de EQS of de makante G-klasse behoren tot de modellen. Voor ieder wat wils!

Database Mercedes

In de overzichten hieronder staan onderhoudsintervallen, benodigde motorolie en tips over de meest recente Mercedes modellen. De intervallen en richtlijnen zijn slechts een indicatie, er kunnen omstandigheden optreden waardoor een garage een ander advies geeft.

Mercedes distributieketting of riem?

Heeft u een Mercedes en vraagt u zich af of er een distributieriem of distributieketting in zit? De meeste Mercedes auto’s hebben een ketting en dus geen distributieriem. Alleen de volgende modellen hebben een riem:

  • A-Klasse: 1,461cc diesel van 2012
  • Citan: 1,461cc diesel

Wanneer distributieriem vervangen Mercedes

Heeft u 1 van de eerder genoemde Mercedes modellen met een distributieriem? Denk er dan om dat de riem op tijd wordt vervangen. Als de riem slijt en knapt ben je verder van huis, vervang de riem dus preventief! Kijk in het onderhoudsboekje van uw Mercedes A Klasse of u informatie kunt vinden over de laatste vervangingsdatum. Mocht dit niet zijn ingevuld, kijk dan of er een sticker is onder de motorkap is geplaatst met daarop de laatste datum of kilometrage waarop de distributieriem voor het laatst is vervangen. Weet u niet wanneer de riem voor het laatst vervangen is en kunt u geen sticker vinden, dan is het verstandig om de distributieriem direct te laten vervangen.

De distributieriem gaat gemiddeld zo’n 5 jaar mee, dat komt neer op zo’n 90.000 tot 100.000 km. Ben je er niet zeker van laat de riem dan controleren in de garage.

Wanneer distributieketting vervangen Mercedes

Goed nieuws voor Mercedes rijders die een distributieketting hebben. De distributieketting is namelijk onderhoudsvrij, terwijl op de distributieriem een vervangingsinterval van toepassing is. Wilt u er zeker van zijn dan raden wij altijd aan om het instructieboekje te raadplegen, hierin kunt u vinden of uw auto een distributieriem of distributieketting heeft.

Dat een distributieketting een stuk langer meegaat dan een riem mag duidelijk zijn maar ook een ketting kan problemen veroorzaken. Over het algemeen zegt men dat een ketting tot wel 300.000 km mee kan gaan maar in de praktijk kan het voorkomen dat de ketting oprekt wat voor een ratelend geluid kan zorgen. Het is dus belangrijk om regelmatig de auto te laten keuren en de ketting tijdens het onderhoud goed te inspecteren zodat je eventuele problemen en schade kan voorkomen.

Bandenspanning Mercedes

De bandenspanning van jouw Mercedes zou je maandelijks moeten controleren, zodat je van optimale prestaties kunt genieten. Daarnaast kan een verkeerde bandenspanning zorgen voor een hoog brandstofverbruik en kunnen de banden sneller of onregelmatig slijten. Op de volgende pagina’s vindt je een overzicht van de bandenspanning voor jouw Mercedes.

Bekende problemen en aankoopadvies Mercedes

Voor populaire Mercedes modellen hebben we de bekende problemen en aankoopadviezen op een rijtje gezet. Klik op de onderstaande links om verder te lezen!

Welke motorolie Mercedes

Het tijdig vervangen van motorolie is cruciaal voor de conditie van jouw motor. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke motorolie je nodig hebt. In het onderhoudsboekje staat over het algemeen altijd de geschikte motorolie vermeld. Wil je weten welke motorolie in jouw Mercedes moet? Maak dan gebruik van de handige zoektool van Kroon olie: