LED lampen auto voor- en nadelen? Op deze pagina zetten we de voor- en nadelen van LED lampen in de auto op een rij.

Voordelen LED lampen auto

Laten we maar beginnen met de meest voor de handliggende voordelen: zuinig, goede levensduur en hoge lichtopbrengst. Wij denken dat, dat al reden genoeg is om de overstap te maken van traditionele lampen naar de LED versies.

led lampen autoHierbij de voordelen nog even opgesomd:

 1. Veel meer branduren, wel tot 30 duizend branduren ten opzichte van zo’n duizend branduren bij halogeen koplampen.
 2. Minder verbruik, of te wel erg zuinig. Je accu zal dus minder belast worden.
 3. Meer lichtopbrengst dan traditionele lampen zoals halogeen.
 4. LED lampen zijn qua onderdelen een stuk simpeler en hebben minder onderdelen dan andere lampen waardoor ze ook minder snel kapot gaan.
 5. Een helder wit licht wat prettiger is voor het zicht en wat vaak ook minder verblindend is voor andere weggebruikers.

Nadelen LED lampen auto

Zijn er dan ook nadelen te noemen? Ja, helaas wel! Maar is dat erg? Hierbij een opsomming:

 1. De LED lampen zijn vaak duurder maar dat is niet echt een nadeel aangezien ze een stuk langer meegaan dan de traditionele (Halogeen) lampen.
 2. Niet alle auto’s zijn geschikt voor het installeren van LED lampen en kunnen hierdoor een storing geven. Dit is echter vrij eenvoudig op te lossen met bijvoorbeeld een decoder.
 3. De LED lampen zijn vaak groter waardoor er in sommige auto’s niet voldoende ruimte is voor de installatie en ventilator.

Welke LED autolampen zijn er?

Bijna alle soorten autolampen zijn inmiddels leverbaar in een LED uitvoering. Alle gangbare koplampen sets zijn ook als LED verkrijgbaar. Maar ook mistlichten, achterlichten en knipperlampen.

LED lampen en nieuwe auto’s

Het is dan ook niet voor niets dat bijna alle nieuwe auto’s met LED verlichting zijn uitgerust. Ze zijn een steeds populairder alternatief geworden voor standaard halogeenlampen. In tegenstelling tot de ouderwetse halogeenlampen, hebben LED’s een halfgeleiderstructuur die licht produceert door duizenden keren per seconde fotonen – kleine lichtdeeltjes – vrij te geven. Vergeleken met standaardlampen zijn LED-lampen veel helderder, produceren ze een veel zuiverder en scherper licht en zijn ze veel efficiënter.

En hoe zit het dan met Xenon lampen en wat is het verschil? Hierbij een korte opsomming.

Xenon en LED lampen verschillen

De belangrijkste verschillen tussen LED en Xenon zijn dat LED-lampen helderder zijn, een langere levensduur hebben, niet vervagen na verloop van tijd, geen opwarmtijd hebben en energiezuiniger zijn in vergelijking met Xenon. Hierbij een opsomming van de verschillen:

 • ⭐ Helderheid: LED-lampen produceren tot 10.000 lumen, terwijl Xenon lampen tot 8.000 lumen produceren.
 • 🕣 Levensduur: LED-koplampen kunnen tot 45.000 uur meegaan, terwijl Xenon tot 15.000 uur meegaat.
 • 💰 Prijs: de prijzen variëren voor beide producten, maar Xenon is vaak goedkoper.
 • 🛠 Technologie: LED gebruikt elektriciteit (diodes) en Xenon gebruikt xenongas.
 • 🍭 Kleuren: LED is er in elke kleur, maar Xenon lampen zijn beperkt tot de tinten geel, wit, blauw en paars.
 • ✨ Vervagen: LED’s vervagen niet na verloop van tijd, maar Xenon wel.
 • 🔥 Opwarming: LED’s gaan onmiddellijk aan, terwijl Xenon een paar seconden nodig heeft om de volledige helderheid te bereiken.
 • ⚡ Efficiëntie: LED’s zijn energiezuiniger dan Xenon

Heb je ook al onze complete pagina gezien over autolampen? Dat kan wellicht ook interessant zijn aangezien we daar alle soorten op een rij zetten.

 

nl_NLNL