Xenon verlichting herken je heel eenvoudig aan het blauwe felle licht. Voor tegenliggers kan het worden ervaren als hinderlijk. Dit is met name het geval bij SUV’s die wat hoger op de wielen staan waardoor ook het licht automatisch vanaf een hogere positie schijnt. Afgezien van de tegenliggers heeft xenon verlichting veel voordelen. Op deze pagina leggen we uit hoe deze xenon lampen werken en wat de voordelen zijn.

Hoe werkt xenon verlichting ten opzichte van halogeen?

Xenonlampen werken heel anders dan halogeenlampen en kunnen op de weg worden herkend dankzij de blauwe tint die ze afgeven en omdat ze meer gebundeld licht afgeven. Ze gebruiken een elektrische boog. Deze boog wordt ontstoken door hoogspanning. De ontsteking wordt uitgevoerd door een elektronische ballast met 20.000 volt tussen twee elektroden in plaats van een gloeidraad om licht te produceren, en worden vaak HID-lampen (High Intensity Discharge) genoemd. Wanneer de lamp wordt ontstoken, ontstaat er een zogenaamde gasslang tussen de twee elektroden van de lampen. Als er stroom door de elektroden vloeit, begint het gas, oftewel het xenon, te gloeien. Xenongas wordt gebruikt omdat het bij lagere temperaturen helpt een boog tussen de elektroden te vormen (en dus licht te creëren), maar wordt minder belangrijk wanneer de lamp op temperatuur is.

De geschiedenis van xenon lampen

In de jaren negentig werden de meeste auto’s uitgerust met halogeen lampen. Maar bij het hogere segment was het ook mogelijk om te kiezen voor xenon lampen. In die tijd was het een kostbare optie. De bekende namen uit Duitsland, BMW, Mercedes en Audi vroegen vaak meer dan 2000,- gulden voor deze optie. Gelukkig neemt de prijs af naarmate de productie aantallen toenemen. Dit geldt ook voor xenon verlichting. Tegenwoordig wordt het op sommige middenklassers zelf standaard geleverd of is het inbegrepen in bepaalde optie pakketten. Het is inmiddels dus al lang niet meer alleen beschikbaar voor het hoogste segment.

Voordelen xenon verlichting

  • Levensduur. Xenonlampen kunnen tot 10 jaar meegaan
  • Xenon Lampen verbruiken ook minder stroom en geven toch meer licht
  • Auto’s met xenon koplampen geven de auto een strakker uiterlijk in het donker

Nadelen xenon verlichting

  • Kosten. als je een gebruikte auto koopt die xenonverlichting heeft en de leeftijd van 10 jaar nadert, zijn goede vervangende lampen vrij prijzig.
  • Tegenwoordig zijn LED lampen bijna net zo goed en goedkoper.
  • LED lampen gebruiken nog minder energie.

Verschil tussen xenon en Bi xenon

Het verschil tussen Xenon- en Bi-Xenon HID-koplampen is dat Xenon-lampen één light bulb hebben die slechts één lichtbundel tegelijkertijd kan bedekken (dimlicht, hoog of mistig), terwijl Bi-Xenon-lampen twee bundels hebben, die zowel klein, stads en groot-licht in één lamp hebben. Uiteraard zijn deze lampen iets duurder in aanschaf.

Lees hier meer algemene info over autolampen en lees hier meer over LED lampen.

nl_NLNL