In dit artikel staan tips hoe je succesvol jouw auto aan een particulier verkoopt. Het maakt niet uit of je een auto wilt verkopen van 1000,- euro of 15.000,- euro. Deze tips zijn eenvoudig toe te passen voor iedereen die zijn auto succesvol wil verkopen.

Bereid de auto voor op de verkoop 

Als je een auto tegen de hoogst mogelijke prijs wilt verkopen, dan is het noodzakelijk om een beetje voorbereidend werk te doen. Als je het even tussen je andere dagelijkse rompslomp wilt doen, dan vergeet je altijd wel een paar dingen die belangrijk zijn voor de verkoop. 

Daarom is het belangrijk om even een ochtend/middag in te plannen om de auto verkoopklaar te maken. En als je de mogelijkheid hebt, dan is het slim om de weekenden te mijden. Het is dan vaak erg druk in de wasstraat en daar wil je natuurlijk niet in de file staan. Dinsdagochtend is bijvoorbeeld een perfect tijdstip om de wasstraat te bezoeken en vaak heb je dan ook nog het voordeel van een “Happy hour”, waardoor je weer een paar euro bespaart.

Zorg dat je auto minimaal 6 maanden APK heeft 

Hoewel de APK niet zoveel zegt over de staat van onderhoud, gebruiken kopers op verkoopsites zoals bijvoorbeeld Marktplaats wel vaak het filter “Minimaal 6 maanden Apk”.

Dus als jouw auto hier niet aan voldoet, dan wordt deze niet weergegeven aan kopers die dit filter gebruiken. Daarom is het met name bij auto’s vanaf 2500,- euro belangrijk om 6 maanden APK op je auto te hebben. 

De banden

Een Belangrijk onderdeel die voor de APK belangrijk is en relatief goedkoop op te lossen zijn versleten banden. Als de banden versleten zijn, dan zou je er voor kunnen kiezen om gebruikte premium banden te laten monteren met voldoenden profiel. Gebruikte banden van bijvoorbeeld Michelin worden over het algemeen meer gewaardeerd door de koper, dan budgetbanden van Chinese makelaardij. 

De remmen

De remmen zijn misschien wel het meest cruciale onderdeel van een auto. Als je auto niet of niet voldoende vertraging kan vertragen dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Het is dan ook een belangrijk onderdeel om op orde te hebben. Dus als je weet dat remschijven en of remblokken onvoldoende zijn voor de APK, laat ze dan vervangen. De kosten van het vervangen van remschijven variëren sterk per garage. Sommige garages vragen meer dan 400,/ euro. Dit zijn echter prijzen die veel te hoog liggen, Google maar eens op remschijven plus blokken “jouw type auto”, deze zijn voor de meeste modellen te krijgen voor nog geen 100,- euro. Een goede monteur kan zonder tegenslag een setje vervangen in ongeveer een uur. Dus als een garage 400,- euro rekent kun je je afvragen of dit een eerlijke prijs is. 

Overige zaken om bij de APK op te letten

Naast de banden en de remmen kunnen de carrosserie, de uitstoot, fusee en stuurkogels wel eens voor problemen zorgen bij de keuring. Als een auto op leeftijd raakt zoals een youngtimer, dan kan deze last krijgen van roest. Op sommige plekken zoals de spatborden is dit geen probleem, maar als er roest bij de dorpels en het subframe optreed, dan kan het voor problemen zorgen bij de apk.
Als je van te voren weet dat de carrosserie laswerk heeft, dan zou je de auto ook aan een handelaar kunnen aanbieden. Afhankelijk van met name het merk en in mindere mate het model krijg je een bod van een handelaar. Dit bod is in veel gevallen laag, maar bereken, alvorens je een bod afwijst de kosten die je moet maken om de auto APK gekeurd te krijgen en vergeet daarbij de wegenbelasting en de verzekeringskosten niet. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, dan kan het best interessant zijn om je auto aan een handelaar te verkopen.

Bij budgetauto’s (tot +/- 1500,- euro) moet je dus een berekening maken of de kosten voor een nieuwe APK opwegen tegen de mogelijke opbrengsten. Een voorbeeld rekensom hieronder van een VW Polo uit 2003. 

De auto heeft nog 3 maanden APK en je hebt gemerkt dat potentiële kopers dit tekort vinden. Daarom besluit je een voorkeuring te doen met het volgende resultaat: 

Afkeurpunten:

  • 2 banden onder de minimale profieldiepte. Kosten 120,- euro. 
  • 1 stuurkogel vertoont te veel speling en moet worden vervangen. Kosten 90,- euro.
  • Kosten APK keuring. Kosten 40,- euro.   
  • Verzekering en wegenbelasting. Kosten 1 maand 50,- euro. 
  • Auto adverteren op Marktplaats. Kosten 25,- euro.

De totale kosten om de auto klaar te maken voor de verkopen bedragen in bovenstaande voorbeeld dus 325,- euro. Dus als je de auto voor 1500 euro wilt verkopen, dan hou je er dus netto 1175,-  euro aan over. Een VW Polo zal in de handel zonder APK tussen de 900-1000,- euro opleveren en je hebt in dit geval geen rompslomp van mensen aan de deur. Er zit dus 200-300,- euro tussen het verkopen van je auto aan een handelaar en het verkopen van je auto aan een particulier, de keuze is aan jou. 

Schadeherstel indien van toepassing

Als een auto in het midden en hoog segment schade heeft, dan kan dit voor particuliere kopers een groot bezwaar zijn. Daarom kan het verstandig zijn om grote schades te laten herstellen. Als het om kleine schades gaat zoals restyle deukjes en een paar krasjes kun je dit herstel beter in overleg doen met de potentiële koper. Wellicht vindt hij/zij het geen bezwaar of kan het worden hersteld met behulp van de verzekering. Grote schades zijn een ander verhaal; als je jouw auto op Marktplaats zet incl. schades, dan zijn kopers eerder geneigd om verder te zoeken naar een exemplaar zonder schade.
Zoals ik eerder schreef is de verkoopprijs wel van belang. Als je er voor kiest om schades te laten herstellen bij een auto met een verkoopprijs  van 1500,- euro, dan loont het natuurlijk niet om grote/dure schades te laten herstellen. Dit bedrag verdien je meestal niet terug bij de verkoop aan een particulier. 

Mocht je schades aan een oudere auto toch willen herstellen, ga dan eens bij een autosloop kijken. Voor gangbare modellen is er heel veel plaatwerk te vinden. Als er bijvoorbeeld een deuk in één van de deuren zit van je Golf 4, dan kun je voor een prikkie een gebruikte deur op de sloop vinden. Omdat er in het verleden zoveel Golf 4’s zijn verkocht, kun je altijd wel één vinden in de juiste kleur. Hetzelfde geldt voor motorkappen en achterkleppen. Spatborden en bumpers zijn vaak wat moeilijker te monteren.       

Auto representatief maken voor de verkoop  

Als je de auto snel en succesvol aan een particulier wilt verkopen, dan moet deze representatief zijn. Dit houdt in dat hij een wasbeurt van binnen en buiten moet krijgen. Het is niet voor niks dat accessions bij een dealer volledig onderhanden worden genomen alvorens ze in de showroom worden geplaatst. 

Als je in de auto hebt gerookt, dan kan het zinvol zijn om een zogenaamde ozonbehandeling te laten doen. Tijdens deze behandeling wordt er zogenaamde (O3) in de auto gespoten, deze moleculen hebben de eigenschap zich te binden aan oxideerbare moleculen en deze te vernietigen. Voor een succesvolle ozonbehandeling ben je de auto meestal wel 24 uur kwijt, hou hier dus rekening mee. De kosten voor de behandeling variëren tussen de 60 en 100,- euro. Indien je deze kosten te hoog vindt, of er simpelweg de tijd niet voor hebt, dan is het verstandig de bekleding van de auto te reinigen met azijn en water. Voor de harde delen heb je zogenaamde cockpit spray. Naast deze spray kun je ook prima uit de voeten met vochtige schoonmaakdoekjes en als je kinderen hebt, dan ben je vast bekend met babydoekjes, ook deze zijn zeer geschikt voor deze klus. 

Na het schoonmaken van de auto wordt het tijd om foto’s van de auto te nemen. In de volgende alinea staan tips om een auto goed op de foto te zetten. De alinea wordt afgesloten met enkele voorbeelden. 

Goede foto’s van jouw auto maken voor de verkoop

De foto’s van jouw auto die je op Marktplaats gaat plaatsen zijn essentieel voor een succesvolle verkoop. Dit komt omdat er hoogstwaarschijnlijk meer mensen zijn die een vergelijkbare auto willen verkopen. Als mensen door de advertenties op Marktplaats scrollen, dan moeten jouw foto’s in het oog springen. Zoek daarom eerst een geschikte plek op, waar je rustig foto’s kunt maken en waar niet te veel afleiding op de achtergrond staat.
Een parkeerplaats van een bouwmarkt of tuincentrum volstaat vaak prima. Het is dan natuurlijk wel zaak dat je dit niet tijdens drukke winkeltijden doet. Als je de auto op de foto wilt zetten nadat je hem hebt gewassen, wacht dan even totdat er geen water meer uit de afwatering komt voordat je hem op de foto zet. Sommige mensen denken dat de druppels die op de grond komen lekkages zijn. Daarom kun je beter even wachten totdat de auto volledig is opgedroogd. 

Maak foto’s van alle aangezichten, het interieur en eventueel onderhoudsboekjes of rekeningen van afgelopen periode, dit wekt vertrouwen op bij kopers. Hieronder een paar voorbeelden van een  youngtimer, een BMW 318td compact: 

Je zou nog een paar afbeeldingen kunnen toevoegen zoals die van onderhoudsboekjes, één met de achterklep open, ook met de banken plat en tot slot een van de motor. Zoals ik eerder schreef is het verstandig om grote schades te vermelden en ook op de foto te zetten. Hiermee voorkom je teleurstellingen en vervelende situatie met potentiële kopers, die soms van ver komen om de auto te bekijken. Dus nogmaals, als je een auto in het hogere segment wilt verkopen, dan kun je het best grote schades laten herstellen, restyle deukjes en kleine krasjes zijn vaak geen probleem.  

Als je de auto op Marktplaats gaat plaatsen, snij de foto dan nog even bij zodat de auto goed in het oog springt (bijna alle smartphones hebben deze optie). Marktplaats snijdt de afbeeldingen automatisch bij waardoor jouw auto een beetje weg kan vallen. Check na het plaatsen van jouw auto dus even goed of jouw auto opvalt in de lijst met auto’s van hetzelfde type. In de lijst kun je direct zien of Marktplaats de foto’s niet te veel heeft bijgesneden. Mocht Marktplaats de afbeelding toch te veel hebben bijgesneden, dan kun je het best de foto bewerken op je smartphone en opnieuw uploaden naar Marktplaats. In de volgende paragraaf staat beschreven hoe je een effectieve advertentie op Marktplaats plaatst. 

Een goede advertentie op Marktplaats plaatsen  

Nu je alle voorbereidingen hebt afgerond, kun je een advertentie op Marktplaats gaan maken. 

Hoewel er websites zijn waar je jouw auto gratis op kunt aanbieden (speurders, autoscout24 en autotrack), heeft Marktplaats de oorlog gewonnen en worden op dit platform de meeste auto’s geplaatst, bekeken en verkocht. De 25,- euro die Marktplaats vraag voor een advertentie is niet gering, maar als je snel je auto wilt verkopen ontkom je hier eigenlijk niet aan. 

Als je een auto op Marktplaats gaat plaatsen, dan zou ik je willen adviseren om dit via een laptop of desktop te doen, in ieder geval niet via de app van Marktplaats. Hoewel deze app uitstekend werkt, pakt hij vaak het kenteken niet. Een gevolg hiervan is dat het NAP label niet wordt weergegeven bij jouw advertentie. Potentiële kopers kunnen dan niet zien of de kilometerstand van jouw auto klopt. In het onderstaande voorbeeld zie je dat de advertentie een NAP vinkje heeft. Let er dus even op dat dit goed gaat. Als het vinkje niet verschijnt, maar je bent er toch van overtuigd dat jouw kilometerstand klopt, neem dan even contact op met de klantenservice van Marktplaats. Er wordt gevraagd of je de advertentie zo snel mogelijk wilt verwijderen en hem opnieuw wil plaatsen. Vervolgens storten ze het betaalde bedrag van de eerste advertentie terug.  

Kenmerken en filters in Marktplaats 

Als je het kenteken ingeeft via de Marktplaats website worden de meeste gegevens voor je ingevuld. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de gegevens goed checkt en aanvult met eventuele opties die jouw auto heeft. Dit is belangrijk omdat bezoekers vaak gebruik maken van filters. Het zou spijtig zijn als potentiële kopers jouw advertentie niet zien omdat je bent vergeten in te vullen dat de auto een trekhaak heeft, maar kopers daar wel op filteren. 

Ik heb dit zelf meegemaakt met de aanschaf van een auto; als ik een auto zoek wil ik dat deze cruise control heeft, dus ik gebruikte dit filter bij mijn zoekopdracht, maar kwam geen auto tegen die mij aansprak. Vervolgens heb ik de zoekopdracht gedaan zonder het filter en daar zag ik wel een exemplaar die voldeed aan mijn eisen, maar volgens het filter geen cruise control had. Omdat ik van de meeste auto’s weet welke geen en welke wel cruise control hebben en ik er van overtuigd was dat deze auto deze optie zou moeten hebben, besloot ik de aanbieder een berichtje te sturen, En wat bleek, de auto had inderdaad cruise control. Maar dit was de aanbieder vergeten in te vullen. 

In dit voorbeeld loopt de verkoper onnodig veel kopers mis, die net als ik het filter gebruiken. Daarom is het dus belangrijk dat je alle opties ingeeft. 

De advertentietekst 

Als je de bovenstaande stappen goed hebt doorlopen wordt het tijd om de advertentietekst te schrijven. De tekst is eigenlijk het sluitstuk van de advertentie en moet ervoor zorgen dat kopers contact met je opnemen of een bod op jouw auto doen. Om dit te realiseren moet de tekst compleet zijn en moet je eventuele bezwaren die mensen kunnen hebben weerleggen. Daarom kun je het best de onderstaande vragen in de tekst beantwoorden: 

  • Welk onderhoud heeft de afgelopen jaren plaatsgevonden. Vernoem de onderdelen die in het verleden zijn vervangen.   
  • Vermeld hoe lang de auto in bezit is en waarom deze verkocht wordt. “De komst van een lease auto” wordt heel vaak gebruikt en in sommige gevallen is dit ongetwijfeld de waarheid, maar als dit niet het geval is, schrijf het dan ook niet op. Mensen begrijpen best als je na 2 jaar, of misschien eerder toe bent aan een nieuwe auto. 
  • Geef eerlijk aan wanneer de auto gebreken heeft en of je deze voor de verkoop nog gaat oplossen. In het geval van oudere auto’s, zoals bijvoorbeeld een youngtimer zijn er bijna altijd wel grote of kleine gebreken. Als je dit niet vermeld kan het argwaan opwekken. 
  • Geef aan wanneer de auto bekeken kan worden en wees uitnodigend, jij bent in dit geval de verkoper. 
  • Als je de auto particulier verkoopt, dan is inruil meestal niet wenselijk. Dit hoef je niet direct in de advertentie te vermelden. Als mensen deze vraag stellen door een bericht te sturen, hebben ze al wel een eerste aanzet gedaan tot de aankoop van jouw auto. Je kunt als antwoord geven, dat je een particulier bent en helaas geen auto kunt inkopen. Daarnaast kun je vragen of ze de auto toch willen komen bezichtigen. Als ze hier op ingaan, is het de tweede stap naar een verkoop. Tijdens de bezichtiging kun je aangeven dat je zelf ook een nieuwe auto hebt gekocht en dat het verkopen van je eigen auto niet zo’n groot probleem is, en je kunt natuurlijk verwijzen naar dit artikel nadat je de auto hebt verkocht. 

Hopelijk heb je met de bovenstaande tips eerder en meer succes met de verkoop van jouw auto. Als je aanvullende vragen hebt, dan kun je deze hieronder als commentaar plaatsen. Vervolgens zal ik zo snel mogelijk reageren. 

nl_NLNL