Heb je veel gereedschap in je garage/ werkplaats en wil je het een keer organiseren? Goed idee! Het is een hele klus maar er zijn genoeg goede redenen om het een keer te doen. Het goed opruimen van al het gereedschap is natuurlijk erg fijn als je aan het klussen gaat maar kan ook erg handig zijn als er een keer iets gebeurd en je een bewijs nodig hebt voor de verzekering.

Wij geven hierbij enkele reden om je gereedschap goed op te ruimen en gelijk ook te inventariseren/ registeren. Maar eerst is het natuurlijk belangrijk om bepalen hoe je jouw werkplaats inricht.

Inrichten van de werkplaats

Wat gebruik je als werkbank, waar sla je je tools in op, welke indeling werkt voor jou, doe je schroeven in losse bakjes of in opbergdozen, heb je stofafzuiging nodig? Veel vragen die voor iedereen anders beantwoord kunnen worden. Als we kijken naar het gereedschap, kleding en kleine materialen dan is het opbergen van alle spullen in handige lockers aan te raden. Je spullen zijn zo goed georganiseerd, beschermd tegen vuil en veel kasten kan je op slot doen zodat ze ook nog eens beschermd zijn tegen diefstal. Denk bijvoorbeeld aan kasten met meerdere vakken en kolommen zodat je altijd overzicht hebt en alles voor het grijpen ligt. Of een lockerkast voor het opbergen van kleding en accessoires zoals de diverse webshops dit aanbieden.

Wil je een lockerkast kopen? Kijk dan eens op de website van Manutan.

Redenen om je garage te inventariseren

  1. Schade door bijvoorbeeld storm of regen: de meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning en de inhoud van de woning. Stel dat er dus een flinke storm over jouw garage heen raast en er schade ontstaat aan jouw gereedschap dan is het natuurlijk handig om aan te kunnen tonen bij de verzekering welk gereedschap je hebt. Het opzetten van een garage-inventaris kan helpen de items bij te houden en verzekeringsclaims in te dienen als een natuurramp schade aan uw eigendom veroorzaakt.
  2. Diefstal: ook bij diefstal is het handig om te weten welke items er ontbreken. Als je serie- en modelnummers in de inventaris opneemt, kan je de kans vergroten dat de gestolen spullen weer gevonden worden door de politie. Ook kan dit helpen voor het claimen van de diefstal bij de verzekering.
  3. Zakelijk: ben je niet alleen hobbymatig bezig maar gaat het om een zakelijke inventaris? Dan lijkt het ons overbodig om te zeggen dat het maken van een inventaris onmisbaar is. Dit is zelfs verplicht als je de inventaris opneemt in jouw boekhouding. Ook kom dit wederom van pas als je een zakelijke inventarisverzekering wilt afsluiten.
  4. Geld besparen: soms heb je zoveel spullen dat je niet meer weet wat je hebt. Door alles te organiseren kom je er vaak achter dat je meer hebt dan je dacht en voorkom je dubbele aankopen. Je kunt dus besparen door goed inzichtelijk te hebben wat je allemaal in de kast hebt liggen.

Manieren om een inventaris te maken

Als je besluit om je garage te inventariseren, moet je bepalen hoe je het gaat doen. Ons advies zou zijn om het digitaal vast te leggen, bijvoorbeeld met behulp van Excel. Je kan makkelijk een lijst maken met aanvullende info zoals serienummers, aanschafprijs, aantallen en jaar van aanschaf.

Het maken van foto’s van het gereedschap en apparaten kan op de lange termijn van pas komen. Wij adviseren dan ook zeker om foto’s te maken van je bezittingen, van dure apparaten kan je bijvoorbeeld close up foto’s nemen. Foto’s kunnen helpen bij verzekeringsclaims, vooral als u een claim indient vanwege een natuurschade of bij diefstal. Heb je daarnaast ook nog je auto in dezelfde garage staan, verdiep je dan ook in de autoverzekering.

Ook het opslaan van van aanschafbonnen is raadzaam. Je kan ze digitaal maken door er een foto van te maken of in te scannen maar het bewaren in een map (op een veilige plek) kan natuurlijk ook!

Zodra je de garage hebt georganiseerd en gedocumenteerd in een inventarislijst, is het belangrijk om al het werk ook bij te houden. Doe dit bijvoorbeeld 1 keer per jaar als er niet veel veranderd of 1 keer per kwartaal als je erg veel gereedschap hebt. Kijk ook eens op Autoweek voor meer tips voor het inrichten van jouw werkplaats.

nl_NLNL