We hebben al meerdere artikelen in ons blog gewijd aan autoverzekeringen. Je hebt over het algemeen de keuze uit 3 verschillende dekkingen:

 • WA (wettelijke aansprakelijkheid)
 • WA+ (beperkt casco)
 • All risk (uitgebreid casco)

De exacte benaming is afhankelijk van de verzekeraar en de voorwaarden ook. Toch zijn er wel overeenkomsten tussen de verschillenden aanbieders.

Verschillen autoverzekeringen

 • De WA verzekering is de meest basis autoverzekering. Deze verzekering dekt schade aan anderen en geeft hulp bij schade. Aanvullende dekkingen verschillen per verzekeraar.
 • WA+ (beperkt casco) dekt meer schade. Denk hierbij naast schade aan anderen bijvoorbeeld ook aan brand- en stormschade, inbraak en diefstal, schade door dieren en ruitschade.
 • De naam all risk zegt het al, al het risico zal gedekt worden. Het belangrijkste verschil tussen een all risk autoverzekering en een beperkt casco is dat een verzekeraar ook de schade bij een aanrijding vergoed in het geval dat jij schuldig bent aan een ongeluk. Ook vandalisme zal gedekt worden wat bij beperkt casco niet het geval is. Maar om zeker te zijn of dit bij jouw verzekeraar van keuze ook het geval is verwijzen we je altijd naar de verzekeraar voor meer info!

Veelgestelde vragen over autoverzekeringen

De verschillen tussen de verzekeringen is op zich wel duidelijk maar toch hebben veel mensen aanvullende vragen. Hieronder een opsomming van de meest gestelde vragen. Denk erom dat er verschillen zitten tussen de verzekeraars, neem dus altijd contact op met de verzekeraar van jouw keuze voor de actuele voorwaarden en dekkingen. Je goed laten informeren is het halve werk.

 • Hoe zit het met schadevrije jaren?
  Over het algemeen geldt dat je per jaar dat je verzekerd bent en geen schade hebt gehad je een schadevrij jaar krijgt. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt hoe lager de premie is. Wanneer je toch schade krijgt kan je de schadevrije jaren kwijtraken.
 • Als ik schade heb, kan ik dit dan bij iedere garage laten herstellen?
  Dit verschilt per verzekeraar, bij sommige verzekeraars heb je vrije keuze. Bij andere verzekeraars ben je verplicht om naar een aangesloten garage te gaan. Laat je hier dus goed over informeren! Er zijn ook aanvullende verzekeringen waarbij je vrij bent in de keuze van het herstelbedrijf zodat je alsnog kan kiezen naar welke garage je toegaat. Verdiep je hier dus goed in voordat je een verzekering afsluit.
 • Hoeveel is het eigen risico?
  Ook dit verschilt per verzekeraar. Hoe hoog het eigen risico is heeft te maken met verschillende factoren zoals de leeftijd van de bestuurder en welke verzekering je kiest. Zet dit dus goed op een rijtje voordat je een verzekering afsluit.
 • Is mijn auto ook verzekerd als iemand anders in mijn auto rijdt?
  Ja, een autoverzekering geldt namelijk voor de auto, en niet voor een persoon. Als het voorkomt dat er iemand anders achter het stuur zit dan is de auto gewoon verzekerd. De eigenaar van de auto blijft wél aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurt.
 • Ik wil mijn auto verkopen, wat doe ik met de verzekering?
  Heel simpel, zeg je verzekering op! Meldt dit bij je verzekeraar zodat de verzekering stopt of wordt overgezet naar je nieuwe auto.

Hoe zit het met de reisverzekering en de auto?

Het afsluiten van een reisverzekering is een slimme keuze, je weet immers nooit wat er kan gebeuren tijdens je roadtrip. Straks sta je in de Pyreneeën stil met je auto en heb je vervangend vervoer nodig. Uiteraard dekt een reisverzekering (of autoverzekering) zeer veel zaken die niet alleen maar over je auto gaan. Maar aangezien wij een autoblog zijn kijken wij nu alleen even naar wat een reisverzekering kan betekenen voor je voertuig.

Stel je bent op vakantie lekker aan het cruisen en  ineens wordt je van achter geraakt door een niet oplettende bestuurder. Het is niet ernstig, je bent zelf niet gewond, maar je auto moet wel naar de garage. Zeker als je een niet zo gangbaar merk en model rijdt, kan dat in sommige landen lang duren. Bijvoorbeeld als er onderdelen besteld moeten worden. Totdat de auto weer klaar is moet je een overnachting regelen. Dat betekent: extra, onverwachte kosten. Of als het nog ernstiger is: je raakt wel gewond en je kan niet meer autorijden en je auto is total loss. In dat geval kan je niet zelf terug naar Nederland reizen.

Laten we er niet teveel bij stilstaan, maar dit kan natuurlijk iedereen overkomen. Wil je dus ontspannen op vakantie gaan dan is het zeker raadzaam om een reisverzekering af te sluiten. Per verzekeraar zijn er verschillende pakketten en opties, kies bijvoorbeeld voor een extra dekking zodat jezelf en je auto weer veilig in Nederland komen. Dat terugbrengen heet “repatriëring”. Je kan dan gewoon naar huis en draait niet op voor de kosten. Zeker bij een verre reis is dat een hele geruststelling. Laat je goed informeren door de verzekeraar voordat je op reis gaat!

nl_NLNL