VW Up onderhoud, wat komt erbij te kijken? Met een stadsauto als de VW Up is het volkomen logisch om de auto regelmatig te controleren en te onderhouden. Om ervoor te zorgen dat de technische staat zo goed mogelijk behouden blijft, heeft Volkswagen voor de VW Up een onderhoudsprogramma opgesteld waarin precies de onderhoudsintervallen zijn vastgelegd waarmee het voertuig gekeurd moet worden. Op deze pagina een overzicht met waardevolle tips voor alle VW-Up-rijders.

VW Up Onderhoud: Kosten en bespaartips

volkswagen upOmdat de VW Up als het ideale instapmodel wordt beschouwd, wordt hij vaak bestuurd door beginnende bestuurders. Internet wordt als informatiebron gebruikt omdat beginners doorgaans weinig ervaring hebben met inspectie. Er worden veel vragen gesteld over het onderhoud, vooral in online forums, maar helaas varieert de kwaliteit van de antwoorden vaak. Daarom hebben we getracht om op deze pagina een volledig overzicht te maken.

In het bijzonder gaan we uitgebreid in op de volgende vragen:

 • Wat kost een keuring van de VW Up?
 • Hoe werkt een keuring en wat wordt er onderhouden aan de VW Up?
 • Wat zijn de onderhoudsintervallen voor de VW Up? Hoe vaak moet hij gekeurd worden?
 • Zijn er manieren om te besparen op inspectiekosten?

Als u suggesties, vragen of suggesties voor verbetering heeft, kunt u gebruik maken van het reactie formulier onderaan deze pagina.

Volkswagen Up onderhoud – hoe vaak moet het voertuig gekeurd worden?

Als VW Up eigenaar vraag je, je waarschijnlijk het meest af wanneer en hoe vaak de auto in de werkplaats gekeurd moet worden. Het Volkswagen keuringsplan geeft praktische antwoorden door specifieke service-intervallen voor te schrijven voor de Up. Ook deze dienen nauwgezet te worden nageleefd om de fabrieksgarantie niet in gevaar te brengen.

De olieverversingsservice wordt meestal berekend door de service-intervalweergave van uw VW Up-boordcomputer, die u ook tijdig informeert over een aanstaande motorolieverversing. Op oudere VW Up-modellen laat een verlichte olielamp u weten dat een olieverversing noodzakelijk is. Dit zou het geval moeten zijn met de Up! altijd na 15.000 kilometer of na een jaar, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. In tegenstelling tot andere Volkswagen-modellen heeft de VW Up geen longlife-service, waarmee de olie flexibel kan worden ververst na 2 jaar of 30.000 kilometer. Omdat de VW Up is gebaseerd op het QI4-programma, als het gaat om inspectie-intervallen, zal de olieverversing en inspectie-intervallen elke 15.000 kilometer of elk jaar plaats moeten vinden.

Wat wordt er gedaan tijdens de keuringen van de VW Up?

Aangezien elke VW-Up aan verschillende belastingen onderhevig is en de slijtage van de onderdelen daardoor varieert, gaan we uit van normaal gebruik. Hierdoor kunnen er tijdens uw keuringen diverse extra werkzaamheden optreden als uw VW Up onder ongunstige omstandigheden heeft gereden. Volgens het Volkswagen onderhoudsprogramma worden de volgende werkzaamheden aan uw VW Up uitgevoerd:

Olieverversingsservice:

 • Olieverversing inclusief vervanging van oliefilter
 • De olieaftapplug wordt vervangen en indien nodig wordt het motorolieverversingsinterval in de boordcomputer gereset
 • Visuele inspectie van de Up en notitie van de olieverversingsservice in het serviceboekje

Kleine keuring (elk jaar / elke 15000 kilometer):

 • Algemene functionele test van de VW Up (motor, chassis, besturing, remsysteem, carrosserie-elektronica, enz.)
 • Vloeistofcontrole: koelwater, remvloeistof en ruitenwisservloeistof zijn bijgevuld
 • Filterwissel (interieur + eventueel olie)
 • Alleen als de intervallen elkaar overlappen: ververs de motorolie en vervang ook de olieaftapplug

Optioneel:

 • Vervangen van de filters (stoffilter, pollenfilter)
 • Controle van de elektronica en gedetailleerde controle van alle voertuigfuncties
 • Remvloeistof is ververst
 • Slijtagedelen zoals bougies zijn vernieuwd
 • Voor voertuigen met halfautomatische ASG-transmissie is ook een transmissieolieverversing noodzakelijk
 • Test gasfilters en gasslangen (op LPG Ecofuel-modellen)
 • Controle van de airconditioning en airconditioningvloeistof

Uiterlijk vanaf 90.000 gereden kilometers zijn er extra werkzaamheden aan de VW Up nodig, wat de prijs van de keuringen natuurlijk iets kan verhogen. Vooral de remmen, de koppeling en de bougies (VW geeft hiervoor bij de Up meestal vaste intervallen op) zijn onderdelen die vroeg of laat aan vervanging toe zijn. In principe adviseren wij alle VW Up chauffeurs om een ​​kostenraming aan te vragen voor de keuringen. Indien bij de visuele inspectie meerwerk wordt geconstateerd, dient de toestemming van de VW Up-eigenaar te worden verkregen voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Hoeveel kost de keuring van de VW Up?

Uiteraard zijn de kosten van de keuringen interessant. Aangezien er grote prijsverschillen zijn is het moeilijk om hiervoor een vaste prijs te noemen. De kosten van een keuring bestaan ​​in principe uit de werkzaamheden (uren) en de materiaalkosten. Hier zijn natuurlijk grote verschillen, aangezien de uurlonen en materiaalprijzen om verschillende redenen per werkplaats verschillen. Wel is het vaak zo dat je in een werkplaats buiten de stad vaak minder betaalt dan in een werkplaats in een grote stad. Bovendien zijn onafhankelijke werkplaatsen over het algemeen goedkoper dan erkende Volkswagen-werkplaatsen. Onze volgende prijsschattingen zijn enerzijds gebaseerd op willekeurige onderzoeken die we zelf hebben uitgevoerd en op onze eigen ervaring met soortgelijke voertuigen van de Volkswagen Groep. Wij adviseren altijd om contact op te nemen met uw garage van voorkeur voor een specifieke prijsopgave voor het VW Up onderhoud.

Voor een pure olieverversingsservice op de Volkswagen Up betaalt u tussen de € 80 en € 150 in een onafhankelijke werkplaats. De ondergrens van de prijs van ca. € 80 bereikt u echter alleen als u uw eigen motorolie vooraf koopt en meeneemt naar de werkplaats. Denk erom dat niet elke garage hierop zit te wachten en informeer van te voren of het mogelijk is om eigen olie mee te nemen. Bij de VW-dealer betaal je in het ergste geval zelfs zo’n €200 voor een simpele olieverversing. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de motorolie die geschikt is voor de Volkswagen Up!.

De kosten van keuringen op de Volkswagen Up: De prijs van een jaarlijkse keuring en olieverversing op de Volkswagen Up ligt doorgaans tussen de €350 en €450, terwijl de prijs van een keuring op de e-Up! vanwege de weggelaten olieverversing ongeveer 250 euro is

Na 90.000 gereden kilometers neemt de kans op grote reparatie- en vernieuwingswerkzaamheden aan uw VW Up toe. Deze kunnen uiteraard de keuringskosten verhogen. In het algemeen moet u zeker elke onderhoudsbeurt in uw onderhoudsboekje laten noteren. Zorgvuldig bijgehouden servicelogboeken kunnen later van belang blijken te zijn voor de garantie en waarde van de auto.

Hoe kan ik geld besparen op de keuringen van de VW Up?

Het lijdt geen twijfel dat u dankzij goed VW Up onderhoud op de lange termijn al geld heeft bespaard door gebreken te voorkomen en de waarde van het voertuig te behouden. Hoewel de noodzaak van onderhoud en inspecties duidelijk zit niemand erop te wachten om onnodig veel geld uit te geven aan onderhoud. Omdat we zelf bewezen koopjesjagers zijn, hebben we potentiële besparingen ontdekt die we graag met u delen.

Zoals we hierboven al aangaven, kunt u uw eigen motorolie online bestellen en meenemen naar de olieverversingsservice. Hiermee bespaar je gegarandeerd geld. Het prijsverschil tussen webshops en de werkplaats is soms serieus, dus deze mogelijkheid moet je niet negeren! Maar ook met andere vloeistoffen, filters en reserveonderdelen is er een enorm besparingspotentieel. Originele Volkswagen-onderdelen zijn duur in de werkplaats, bij online shops of autowinkels kun je gelijkwaardige onderdelen krijgen die door VW worden geaccepteerd tegen aanzienlijk lagere prijzen. Het risico bestaat echter dat u voor goedkope goederen kiest, bespaar dan ook niet op kwaliteit.

Vervangen van de distributieriem en de waterpomp op de VW Up

Ook bij een kleine auto als de VW Up zul je vroeg of laat de distributieriem moeten vervangen als je dure motorschade wilt voorkomen. Meestal wordt dan ook de waterpomp vervangen. Lees op deze pagina meer over het vervangen van de distributieriem.

Hoeveel kost het om de distributieriem van de VW Up te vervangen?

Het vervangen van de distributieriem op de VW Up! is een tijdrovende reparatie waarbij een groot deel van de motor in zijn losse onderdelen wordt gedemonteerd. Door de hoge werkdruk liggen de kosten tussen de € 400 en € 550. Volkswagen geeft geen officiële informatie over het interval voor het vervangen van de distributieriem. Echter, na 120.000 gereden kilometers dient de monteur de staat van de distributieriem van uw Up! te controleren. Onder normale omstandigheden kan de eerste wissel echter pas na ca. 200.000 kilometer plaatsvinden.

 • VW UP 1.0 i alle varianten = Geen eenduidige interval. Controleren bij 120 000 Kilometer en eventueel vervangen na 240 000 kilometer en maximaal 10 jaar. 
nl_NLNL