Alfa Romeo Home

Handige informatie over dit Italiaanse merk

Het ontstaan van Alfa Romeo

Het bedrijf dat Alfa Romeo werd in 1906 opgericht door Societ√† Anonima Italiana Darracq (SAID) door het Franse automobielbedrijf Alexandre Darracq, met enkele Italiaanse investeerders. Een van hen, Cavaliere Ugo Stella, een aristocraat uit Milaan, werd voorzitter van de SAID in 1909. Eind 1909 verkochten de Italiaanse Darracq-auto’s slecht en Stella richtte met de andere Italiaanse co-investeerders een nieuw bedrijf op onder de naam A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili), aanvankelijk nog steeds in samenwerking met Darracq.

In augustus 1915 kwam het bedrijf onder de leiding van de Napolitaanse ondernemer Nicola Romeo, die de fabriek verbouwde om militaire hardware te produceren voor de Italiaanse en geallieerde oorlogsinspanningen. Munitie, vliegtuigmotoren en andere componenten, compressoren en generatoren op basis van de bestaande automotoren van het bedrijf werden tijdens de oorlog in een enorm uitgebreide fabriek geproduceerd. Na de oorlog investeerde Romeo deze oorlogswinsten in het verwerven van locomotief- en spoorwegwagonfabrieken in Saronno (Costruzioni Meccaniche di Saronno), Rome (Officine Meccaniche di Roma) en Napels (Officine Ferroviarie Meridionali), welke werden toegevoegd aan zijn A.L.F.A. eigendom.

De autoproductie werd in eerste instantie niet overwogen, maar werd hervat in 1919, omdat er nog veel onderdelen waren voor 105 auto’s welke sinds 1915 bij de A.L.F.A. fabrieb lagen. In 1920 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Alfa Romeo met de Torpedo 20-30 HP als eerste auto die is voorzien van het Alfa Romeo embleem.

Database Alfa Romeo

In de overzichten hieronder staan veel handige onderhoudsintervallen en tips over de meest recente Alfa Romeo modellen. De intervallen en richtlijnen zijn slechts een indicatie, er kunnen omstandigheden optreden waardoor een garage een ander advies geeft.

Wanneer distributieriem vervangen Alfa Romeo

De distributieriem of ketting is essentieel voor (bijna) elke verbrandingsmotor, zonder enige vorm van distributie kan er geen verbranding ontstaan. Dit komt omdat de distributieriem ervoor zorgt dat de nokkenas, de krukas en de kleppen door middel van deze riem of ketting worden aangedreven. Nagenoeg alle Alfa Romeo’s hebben een distributieriem welke periodiek vervangen moet worden. Hieronder per model de bij ons bekende intervallen: