Ruitenwisserbladen zijn misschien niet het meest opwindende onderdelen van een auto, maar oude, versleten of kapotte ruitenwissers kunnen niet alleen heel irritant zijn, het kan bij een zwarte stortbui ook gevaarlijk zijn. Om deze reden bevelen veel fabrikanten aan dat ze minstens eenmaal per jaar moeten worden vervangen.

Maar zoals bij alle technologieën, veranderen de tijden en is de wissertechnologie ook met de tijd meegegaan. Zorg er daarom voor dat jij het juiste type wissers voor jouw auto koopt. Hieronder staan deze kort toegelicht. Daarnaast kun je op onze ruitenwisser-maten pagina kijken zodat je weet welke maat jouw auto heeft.

Traditionele ruitenwissers

Het van oudsher meest gebruikte ontwerp bestaat uit een metalen of plastic frame met vier tot acht punten. Deze punten geven druk op het rubberblad. Als ze nieuw zijn wordt deze druk mooi gelijkmatig verdeeld, maar naarmate ze op leeftijd raken kan dit minder worden. Hierdoor heb je minder zicht tijdens een regenbui. Over het algemeen zijn deze ruitenwissers eenvoudig te monteren.

Flat blade Ruitenwissers

Dit ontwerp is in het afgelopen decennia bijna universeel geworden. Ondanks dat ze duurder zijn dan de traditionele ontwerpen, zijn ze met hun ruitenwisserarm van het type ‘hook’ gemakkelijker te monteren.

Een gespannen metalen strip vervangt de verschillende afzonderlijke drukpunten van de traditionele ruitenwisser om een ​​gelijkmatige kracht over het hele rubberen blad te verdelen. Hun gegoten rubberen profiel past ook nauwkeuriger bij de rondingen van de voorruit. Daarnaast zijn ze aerodynamischer, dan traditionele ruitenwissers. Dit zorgt voor minder windgeruis.

Tegenwoordig zijn de meeste ruitenwisserarmen geschikt gemaakt voor flat blades. Een nadeel van deze ruitenwissers, is het feit dat ze wat sneller slijten. Dit merk je als ze minder goed op de ruit gaan drukken en het water slechter van de voorruit wordt verwijderd.

Hybride ruitenwisserblad

Hybride ruitenwissers lijken op traditionele ruitenwissers in termen van hun basisconstructie. Ze missen de gespannen metalen strips. Toch bieden hun plastic deksels het uiterlijk en de aerodynamische voordelen van flat blades en gaan door hun constructie langer mee dan dit type. Ze zijn geschikt voor de traditionele ruitenwisserarmfittingen van het ‘haak’-type en komen vaker voor bij voertuigen van Aziatische komaf.

Ruitenwissermaat opzoeken

Zoals eerder genoemd hebben we van veel merken en modellen de ruitenwissermaten gedocumenteerd:

nl_NLNL