Als je een auto hebt dan ben je daar natuurlijk zuinig op. Maar soms zit een ongeluk of een aanrijding in een klein hoekje. Als je schade rijdt en je claimt deze bij de verzekering dan heeft dat in de meeste gevallen gevolgen voor de hoogte van je premie. Als je schadevrije jaren opbouwt levert dat korting op de premie op. Die korting kan fors oplopen. Soms kun je je ook weer verzekeren voor terugval in no-claim korting. Dan vallen de gevolgen mee als je toch een keer een schade moet claimen bij je verzekeraar.

Eigen schuld of niet?

Bij het claimen van schade maakt het veel uit wie de schuldige is van de aanrijding. Als je allrisk verzekerd bent en iemand anders rijdt je aan dan is er vanzelfsprekend een andere situatie dan wanneer jij de schuldige bent van een aanrijding. In dat laatste geval betaalt de verzekering alleen de schade aan de tegenpartij uit als je alleen WA-verzekerd bent. Bij een allrisk verzekering wordt ook de schade aan je eigen auto vergoed. Vaak geldt er wel een eigen risico van soms enkele honderden euro’s. Dit bedrag moet je in alle gevallen zelf betalen.

Veranderen van verzekering

Als je schade hebt geclaimd bij Alpina of een andere autoverzekering dan wordt dit geregistreerd in het CIS, het Centraal Informatie Systeem. Dit systeem kunnen alle verzekeringsmaatschappijen raadplegen. Als je wilt switchen van verzekeraar dan zal het CIS worden geraadpleegd. Als daaruit blijkt dat je vaker dan gemiddeld een schade hebt geclaimd dan kan het zijn dat je wordt geweigerd of dat een hogere premie wordt berekend. Het risico op weigering heb je ook als je ooit hebt gefraudeerd of als je bekend staat als wanbetaler voor de verzekeringspremie. Ook moet je er rekening mee houden dat je opgebouwde no-claim korting niet altijd mee kunt nemen als je overstapt.

Beoordeling door een verzekeringsexpert

Als je schade aan je auto hebt en je wilt deze claimen bij de verzekering, dan kan het zijn dat er een expert langskomt. Dat is een vertegenwoordiger van de verzekeringsmaatschappij. Deze neemt de schade op en beoordeelt de kostenopgave van de garage die de schade zal gaan herstellen. Daarbij wordt het ook het schadeformulier beoordeeld dat door beide partijen is ingevuld of een rapport van de politie. Pas nadat de verzekering akkoord heeft gegeven kan de auto worden gerepareerd. Ook bij total loss kan het zijn dat de verzekeraar een deskundige stuurt om te beoordelen of deze conclusie terecht is of niet.

Schade aan een leaseauto

Als je een leaseauto hebt dan betaal je hiervoor een vast bedrag per maand. Dit bedrag is inclusief allrisk verzekering. Als je schade hebt kun je de auto dan ook vaak kosteloos laten herstellen. Het maakt daarbij niet uit of de aanrijding jouw schuld was of niet. Maar ook hier geldt dat het natuurlijk niet de bedoeling is dat je je meerdere keren bij de garage meldt met zelf veroorzaakte schade. De kans is dan aannemelijk dat er kosten bij jou als gebruiker in rekening worden gebracht. Dit wordt doorgaans vastgelegd in het leasecontract.

Welke verzekering past bij mij?

Als je je auto gaat verzekeren dan ga je vanzelfsprekend op zoek naar een goedkope autoverzekering. Niemand betaalt voor zijn lol een hoge premie. Lees wel altijd goed de verzekeringsvoorwaarden. Soms kan een iets duurdere verzekering een betere keuze zijn omdat deze verzekering bijvoorbeeld een betere dekking geeft. Als jongere en als beginnend bestuurder betaal je altijd een hogere premie. Dat is logisch want de kans op schade is groter. Dit hebben studies aangetoond. De verzekering schat altijd het risico op een claim in en baseert op basis daarvan de hoogte van de premie.

nl_NLNL