Waar zijn we anno 2021 nog zonder een auto? Velen zijn ervan afhankelijk voor hun woon-werkverkeer, bezoeken er vrienden en familie mee en gaan ermee op vakantie. Geen auto betekent een behoorlijke beperking van je bewegingsvrijheid. Maar wat moet je nu als je geen spaargeld hebt om een auto te kopen, maar er wel één nodig hebt? We bespreken een aantal opties.

Persoonlijke lening

Kun je zelf het aankoopbedrag niet in één keer opbrengen, dan kan een kredietverstrekker dat misschien wél voor jou doen. Een persoonlijke lening is een optie voor auto financiering waarbij je de verkoper in één keer kunt betalen en dus meteen eigenaar van de auto bent. De afbetalingsregeling kan op jouw wensen en mogelijkheden worden afgestemd. Uiteraard betaal je rente en betekent een langere looptijd dat je uiteindelijk meer rente gaat betalen. Door deze rente betaal je uiteindelijk ook meer dan de oorspronkelijke aankoopprijs. Daarentegen kun je wel direct gebruik maken van het voertuig.

Op afbetaling bij de verkoper

Bij verschillende officiële dealers is het mogelijk om een auto op afbetaling te kopen. Je hoeft dan dus niet het aankoopbedrag in één te betalen, maar je betaalt de auto af. Dat is handig, maar let wel goed op de voorwaarden voordat je hieraan begint. Omdat een auto op afbetaling in feite ook een lening is, betaal je ook hier rente. Hoe hoog is die rente? Is er aan het einde van de looptijd nog een groot restbedrag over dat je in één keer moet betalen? Word je wel meteen eigenaar van de auto? Vragen waarop je vooraf wel antwoord moet hebben. Deze laatste twee zaken zijn niet aan de orde bij een persoonlijke lening. Ook is daarbij vaak de rente wat lager.

Private lease

Een alternatief voor bovenstaande opties is private lease. Je betaalt dan een vast maandbedrag om de auto te mogen gebruiken gedurende een afgesproken looptijd. Je wordt dan geen eigenaar van de auto, maar je kunt wel in een nieuwe auto rijden. Het maandbedrag is vaak niet mals, maar daar is dan wel de verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud bij inbegrepen. Bij schade kun je een vervangende auto krijgen. Maar let op: het tussentijds verbreken van een leasecontract is vaak moeilijk en erg kostbaar. Een ander nadeel is dat vooraf het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden moet afspreken. Als je meer rijdt moet je bijbetalen.

Geen spaargeld hoeft dus niet te betekenen dat je geen auto kunt krijgen. Maar blijf je er wel bewust van dat geld lenen geld kost en zowel leningen als afbetalingsregelingen geregistreerd worden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dit kan gevolgen hebben voor toekomstige leningen.

nl_NLNL