Volgens de Nederlandse verkeerswetgeving ben je verplicht om een lading of delen daarvan te zekeren. De lading moet in elk geval zodanig gezekerd zijn dat ladingen onder normale omstandigheden niet van het voertuig kunnen vallen. Onder normale omstandigheden vallen ook een slecht wegdek, plotselinge uitwijkmanoeuvres of een harde rem.
Op wat voor manieren kun je een lading zekeren?
Als je goederen gaat vervoeren in bijvoorbeeld een aanhanger, is het erg belangrijk om met goed materiaal uw lading te voorzien van een veilige zekering. Er zijn veel bedrijven, zoals Hijsmiddelen-Expert, die een ruim aanbod hebben voor het zekeren van een lading. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan ladingspanners, sjorkettingen en sjorbanden.
Schade door een onveilig gezekerde lading aan derden
Mocht je de lading niet veilig hebben gezekerd, dan kan er schade ontstaan. Het eerste risico wat je loopt is schade die veroorzaakt wordt door de lading. Hierbij kun je denken aan een voertuig van een andere weggebruiker. Als een gedeelte van jouw lading loskomt en een andere auto raakt, kan deze natuurlijk beschadigd worden. Ook kan de lading van een andere vervoerder beschadigd raken. Daar ben jij dan natuurlijk ook aansprakelijk voor, aangezien jij de schade hebt veroorzaakt.
Verder kan er natuurlijk ook een weggebruiker gewond raken door een onveilig gezekerde lading. Dit is de meest vervelende vorm van schade en een belangrijke reden om ervoor te zorgen dat je ladingen altijd veilig gezekerd zijn.
Beschadigde lading
Mocht er tijdens het vervoeren van een lading een deel beschadigd raken doordat het bijvoorbeeld van het voertuig afvalt, dan kan dat ook erg vervelend zijn. De vervoerder is echter niet altijd aansprakelijk voor de schade. Als de opdrachtgever de lading niet goed heeft vastgezet en de vervoerder hiermee op pad heeft gestuurd, is de opdrachtgever zelf aansprakelijk. Dit geldt voor schade aan de lading, maar ook voor schade die aan derden is toegebracht.
Wat verstaan we onder een veilige ladingzekering?
Een lading is veilig gezekerd als de lading niet gaat schuiven tijdens het vervoeren.. Hierdoor is voldoende ladingzekering essentieel voor veilig transport. Dit betekent niet alleen dat de deur van je vrachtwagen bijvoorbeeld goed gesloten is, maar ook dat de lading op zijn plek blijft. Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld met sjorbanden je lading goed vastzet. Dit wordt vaak vergeten, maar kan toch veel schade aanrichten als het niet goed gezekerd is.
Los van een veilige lading op de weg, is het ook belangrijk om op het water, het spoor en in de lucht de lading goed te zekeren. Waar je de lading ook naar toe gaat transporteren, zorg ervoor dat je het juiste materiaal gebruikt en dit op een veilige manier bevestigt om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.
Hoe zeker je de lading zo veilig mogelijk?
Ga je sjorbanden aanschaffen? Om de optimale veiligheid te kunnen waarborgen, zijn er een aantal veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van deze banden. Als eerste is het belangrijk om te onthouden dat je niet kunt hijsen met deze kettingen. Ze zijn enkel geschikt voor het bevestigen van een lading.
Ook mogen de banden nooit gespannen worden over scherpe kanten van de lading. Om dit te voorkomen kun je hoekbeschermers of geleidingen gebruiken. Zo waarborg je de veiligheid van de lading. Als laatste is het ook belangrijk om enkel gekeurde producten te gebruiken, of je nieuwe producten te laten keuren door een gecertificeerde partij. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste producten gebruikt die gekeurd zijn en dat deze succesvol worden bevestigd om schade aan de lading en aan derden te voorkomen!