Of je auto nu te klein is, je gewoon een fijne nieuwe bak wilt hebben, je auto total loss is gereden of niet meer gestart kan worden: er zijn genoeg redenen om je oude auto in te ruilen en op zoek te gaan naar een nieuwe. Hier lees je waar je voor en na de aankoop op moet letten.

Nieuwe auto: Vind het juiste model

Als er een nieuwe auto op je boodschappenlijstje staat, rijzen er veel vragen. Hoeveel wil je uitgeven? Hoe gebruik je de auto doorgaans? Als je voornamelijk in stedelijke gebieden rijdt, is een kleine stadsauto wellicht slim. Deel je het voertuig met meerdere personen of vervoer je vaak veel bagage, kies dan voor een station, SUV of cross-over. Als je kinderen hebt, is een ruim voertuig ideaal als gezinswagen.

auto verkopenDaarnaast de vraag, wil je een compleet nieuwe auto of een tweedehands? Een nieuwe auto biedt een lange levensduur en garantie. Het is de moeite waard als je veel reist. Ook zijn nieuwe auto’s meer waardevast als je de auto weer verkoopt.

Een gebruikt voertuig kan gevoeliger zijn voor defecten; reparaties kunnen duur uitvallen. Denk er dus om, om goed de voertuighistorie te bekijken voor aanschaf. Ben je al toe aan een EV? Dan is een elektrische, dan wel hybride auto het overwegen waard. Wel betaal je nog steeds een vrij hoge aanschafprijs maar voor volledig elektrische auto’s zijn er (nog steeds) financiële voordelen.

Geef je veel om comfort en luxe, maak dan vooral testritjes in verschillende modellen zodat je ook echt een goed gevoel krijgt bij het interieur en aanvullende opties. Op de foto’s kan dit soms vertekenend overkomen.

Gebruik de zoekopties op de verschillende autowebsites om technische kenmerken en uitrustingsopties voor de nieuwe auto te selecteren. Zo sluit je direct alle auto’s uit die niet in aanmerking komen.

Bereken de kosten voor aanschaf en onderhoud

Een auto is niet goedkoop, dus bereken de kosten. Niet alleen de aanschafprijs maar ook de vaste kosten zoals wegenbelasting, onderhoud, verzekeringen en brandstof.

Zie je jouw droomauto voor een prikkie te koop staan? Goedkope aanbiedingen klinken verleidelijk, maar ze hebben meestal een addertje onder het gras. Pas op voor aanbiedingen die te mooi lijken te zijn. Controleer de auto goed en maak een testrit om er zeker van te zijn dat de auto niets mankeert.

Veel mensen houden de volgende vuistregel aan voor een gebruikte auto: maximaal tien jaar oud en minder dan 150.000 kilometer op de teller. In het lagere prijssegment kan je bijvoorbeeld een gebruikte auto van één tot twee jaar oud vinden voor 5.000 tot 8.000 euro. Als je naar iets duurdere auto’s kijkt, dan is er een ruime keuze aan auto’s tussen 10.000 en 20.000 euro. Voor ieder wat wils!

Vaste kosten berekenen

Zoals eerder al gezegd, bereken de vaste kosten zoals wegenbelasting, onderhoud, verzekeringen en brandstof.

Je kan de wegenbelasting simpel berekenen via de website van de belastingdienst. Ook de verzekeringspremies zijn online simpel te berekenen via de bekende verzekering vergelijking websites. Onderhoud kan erg verschillen, als we naar het gemiddelde kijken is dit zo’n 500-600 per jaar. Dit is echter sterk afhankelijk van wat er uitgevoerd moet worden, bij grote reparaties of bandenwissel kan dit flink hoger uitvallen. Kijk dus ook goed naar het profiel op de banden als je een auto gaat kopen.

Ook de brandstof is erg afhankelijk van het type brandstof, motor, rijgedrag en aantal kilometers. Hier kan je het beste zelf een inschatting van maken.

Als je een nieuwe auto koopt, is er vaak ruimte in de verkoopprijs. Profiteer hiervan en onderhandel met de verkoper. Neem gerust iemand mee om je te ondersteunen in het gesprek. Met een beetje handigheid kan je enkele duizenden euro’s besparen.

Hoe mijn auto verkopen?

Er zijn verschillende manieren om je huidige auto te verkopen. Je kan hem inruilen op een nieuwe auto bij een autodealer. Ook zijn er diverse websites die zich gespecialiseerd hebben in het kopen van auto’s zonder dat je een nieuwe auto hoeft te kopen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Ik verkoop mijn auto snel, als voorbeeld auto verkopen Woerden, je krijgt snel en eenvoudig een aanbod in de mail.

Een andere optie is de auto zelf te verkopen via bijvoorbeeld marktplaats of door middel van een briefje achter je raam.

Even wennen aan je nieuwe auto

Na aankoop moet u uw nieuwe auto registreren bij het RDW. Bij de meeste garages wordt dit ter plekke voor je geregeld. Neem de tijd om te wennen aan je auto en scheur niet als een bezetene weg. Het kan zomaar dat je nieuwe auto anders reageert dan je gewend bent van je oude auto. Laat je ook niet in de war brengen door nieuwe schakelaars of onbekende displays in de auto, lees het boekje goed door en experimenteer rustig met alle opties.

Als je een volledig nieuwe auto koopt, neem dan de tijd om hem in te rijden. Vermijd volgas te geven, ongeacht of de auto op diesel of benzine rijdt. Anders riskeer je dat de motor sneller verslijt. Vind heuvelachtige routes buiten de stad, zodat de motor aan verschillende omstandigheden went. Ook het remsysteem heeft tijd nodig om te wennen; het ontwikkelt pas na ongeveer 200 kilometer zijn volledige vermogen. Pas na enkele honderden kilometers hechten de autobanden zich volledig aan de grond.

Wij wensen je veel plezier met het zoeken naar een nieuwe auto!

nl_NLNL