Dat steeds meer mensen elektrisch rijden mag duidelijk zijn. Door deze toename komt het ook regelmatig voor dat de openbare oplaadpunten in de buurt steeds vaker bezet zijn. Als gevolg kun je jouw elektrische auto niet opladen, waardoor je de volgende dag niet naar jouw werk kunt. Erg vervelend natuurlijk! Er zijn echter wel mogelijkheden om dit op te lossen waarvan de meest voor de hand liggende is: door een laadpaal (of laadpalen bij meerdere auto’s) aan huis laten plaatsen. Doordat er verschillende varianten van de palen op de markt te vinden zijn, kun je de laadpaal volledig aan jouw situatie aansluiten. Voordat je de laadpaal in gebruik kunt nemen, moeten er wel een aantal werkzaamheden uitgevoerd worden. Maar aan welke werkzaamheden moet je dan denken voor de plaatsing?

De modellen en hun eigen werkzaamheden

auto opladenAls je jouw laadpalen wilt laten plaatsen, is het eerst belangrijk om goed te weten welk model je aanschaft. Er zijn namelijk vrijstaande modellen, welke je in de grond moet plaatsen, maar ook oplaadpunten die je aan de muur hangt. Het is hierbij afhankelijk van de beschikbare ruimte voor welke variant je kiest. Als je het model gekozen hebt, kun je dus ook bekijken welke extra werkzaamheden er bij de installatie komen kijken. Voor een vrijstaande variant moet je bijvoorbeeld graafwerkzaamheden uitvoeren. Zo dien je de paal in de grond te plaatsen en moeten de kabels ook via de grond naar jouw meterkast lopen. Dit kan dus extra tijd kosten ten opzichte van de wandboxen die je als oplaadpunt kunt gebruiken.

De groepenkast veilig maken voor gebruik

Tijdens de installatie moeten er ook veranderingen aangebracht worden in de groepenkast. Het aantal groepen is vaak niet voldoende om alle elektrische apparaten op aan te sluiten en een laadpaal kan veel belasting met zich meebrengen. Een professional zal daarom een extra groep plaatsen en de meterkast op een dusdanige manier aanpassen, dat het voor jou veilig genoeg is om alle elektrische apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Zo voorkom je dus dat je jouw auto alsnog niet op kunt laden of dat je niet van alle gemakken bent voorzien in de woning en alles er omheen. Het brengt echter wel weer extra werk met zich mee om rekening mee te houden.

Niet onverhoopt extra kosten met opladen

Zodra je de laadpaal geplaatst hebt, kun je hem direct gebruiken. Door middel van de bijbehorende laadpas, welke gekoppeld is aan jouw bankrekening, activeer je de paal. Je verbindt de bijbehorende kabel tussen de laadpaal en de auto en deze zal direct beginnen met opladen. Zodra jouw elektrische auto voorzien is van een volle accu, schakelt de paal weer uit. De beveiliging op ieder oplaadpunt zorgt ervoor dat niemand anders jouw oplaadpunt kan gebruiken, waardoor je ook niet onverhoopt op hoge kosten gejaagd wordt. Jij kunt alleen nog maar genieten van de gemakken die je met jouw laadpaal krijgt.

nl_NLNL