Heeft jouw auto het begeven en zijn de kosten om hem te repareren te hoog? Dan kan de autosloperij de plek zijn om hem heen te brengen. Er zijn ook sloperijen die de auto gratis ophalen en er zelfs nog een klein bedrag voor betalen. Als je een exclusieve auto hebt bijvoorbeeld een BMW of Audi, dan kan het lonen om een aantal autosloperijen te bellen en een prijsopgave te vragen. De verschillen zullen niet gigantisch zijn, maar het kan zomaar een paar honderd euro schelen.

Bij een auto naar de sloop brengen zijn er wel een paar punten die je moet onthouden. We behandelen ze in dit artikel.

auto-naar-de-sloperij-brengen

Waar kan ik mijn auto laten slopen?

Er zijn veel plaatsen waar jouw auto kunt laten slopen. Er is echter één ding dat je altijd in gedachten moet houden: het moet een RDW erkend demontagebedrijf zijn, want dan weet je zeker dat jouw auto op de meest milieuvriendelijke manier wordt gesloopt.

Onder welke voorwaarden kun jij je auto laten slopen?

Ten eerste is de auto natuurlijk jouw eigendom of je hebt expliciete toestemming van de eigenaar om de auto te laten slopen. Vervolgens zoek je een RDW erkend demontagebedrijf op. Daarna heb je de papieren en tenaamstellingscodes nodig. Deze heeft de autosloperij nodig om de auto af te melden. Hierdoor staat de auto niet meer op jouw naam en in sommige gevallen verlangt jouw verzekeringsbedrijf deze vrijwaring om de verzekering op te zeggen.

Zo gaat het in de praktijk

Bij de meeste autosloperijen ziet het proces er uit zoals hieronder staat beschreven:

  • Neem contact op met een RDW erkend demontagebedrijf (sloopbedrijf bij jou in de buurt met een erkenning van de RDW).
  • Je vindt een erkend sloopbedrijf met de RDW-locatiewijzer.
  • Breng jouw voertuig naar het sloopbedrijf. Je neemt mee: de kentekenkaart met de tenaamstellingscode of het papieren kentekenbewijs of Kentekenbewijs of tenaamstellingscode kwijt?  Dan neemt je de demontagecode en een geldig legitimatiebewijs mee.
  • De medewerker meldt Jouw kenteken af in het kentekenregister en geeft je een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op Jouw naam staat.

Bel jouw verzekeringsmaatschappij en zet de verzekering stop. Hiervoor heb je soms het vrijwaringsbewijs nodig. De wegenbelasting stopt dan automatisch. Als je teveel wegenbelasting hebt betaald voor de lopende periode wordt het automatisch teruggestort.

Kentekenbewijs verloren?

Zonder kenteken is het bij een erkend autosloperij onmogelijk om een auto te slopen. Tenminste, ze zouden de auto niet moeten innemen. En jij zou dit ook niet moeten doen, omdat je zonder vrijwaring de verzekering niet kunt stopzetten en de wegenbelasting door blijft lopen. Niet doen dus! Hieronder de stappen om een demontagecode aan te vragen:

Zo werkt het aanvragen van een demontagecode:

  1. Zorg dat je de meldcode bij de hand hebt. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer  (VIN). Met de RDW kentekencheck kunt je bij ‘Plaats chassisnummer” opzoeken waar dit nummer op jouw voertuig te vinden is. Een medewerker van de sloperij weet dit vaak ook wel.
  2. Log in via de knop ‘Demontagecode aanvragen’ met DigiD, eHerkenning of met een RDW-certificaat en vraag gratis de demontagecode aan.
  3. Je krijgt binnen een paar minuten een e-mail met een link naar de demontagecode van de RDW.
  4. Download de demontagecode.

Het is dus niet verschrikkelijk veel werk om een demontagecode aan te vragen. Altijd doen dus.

Belangrijk: Na het aanvragen van een demontagecode is het kentekenbewijs niet meer geldig en moet je de auto binnen 4 weken laten slopen. Dus het is niet de bedoeling om met een demontagecode de weg op te gaan. Dan moet je een nieuw kenteken aanvragen.

Auto laten slopen in het buitenland?

Een Nederlandse auto laten slopen in het buitenland heeft niet de voorkeur, maar het kan wel. Het is sneller om de auto te exporteren. Dan krijg je ook een vrijwaring. De RDW heeft wel een apart stappenplan om een auto in het buitenland te laten slopen; zie onderstaande stappen:

Zo stopt je de registratie in Nederland als jouw auto in het buitenland is gesloopt Laatste update 2022:

  1. Ga naar het formulier via de knop ‘Export aanmelden’.
  2. Vul het formulier in en voeg als bijlage een bewijs toe dat jouw voertuig is gesloopt. Klik op ‘Verzenden’.
  3. Ze nemen de aanvraag in behandeling. Hebben ze meer informatie van je nodig? Dan nemen ze binnen 5 werkdagen telefonisch of via e-mail contact met je op. Is de aanvraag duidelijk? Dan krijgt je binnen 5 werkdagen een brief. Daarin staat de status van jouw aanvraag en lees je of er aanvullende documenten nodig zijn.
nl_NLNL