Autoverzekeringen zijn in de laatste anderhalf jaar fors duurder geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In juni 2022 betaalde de gemiddelde Nederlander ruim 81 euro per maand voor zijn autoverzekering. Dat is in 2024 gestegen met 9 procent naar bijna 89 euro. Dit betekent dat de gemiddelde Nederlander in 2024 op jaarbasis 88 euro meer betaalt dan anderhalf jaar geleden.

ontwikkeling premie autoverzekering

Premies stijgen door inflatie en hoge criminaliteit

“Dat de premies zo hard stijgen komt vooral door de inflatie. In 2022 werden landelijk veel producten duurder. Dit geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor de reparaties ervan. Hierdoor moeten verzekeraars meer betalen bij autoschade, wat resulteert in hogere premies”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Daarnaast speelt de toenemende criminaliteit ook een grote rol bij de stijging. Zo werden er in 2022 en 2023 aanzienlijk meer auto’s gestolen en waren er relatief veel autobranden. “Een verhoogde kans op criminaliteit is een grotere risico voor verzekeraars. Dit leidt ertoe dat je meer betaalt voor je autoverzekering”, aldus Bulthuis. De cijfers van De Nederlandsche Bank tonen aan dat de schadelast voor autoverzekeraars continu toeneemt.

Verschil tussen premies van autoverzekeraars zijn groot

De premies tussen autoverzekeraars onderling zijn nog steeds groot. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat autoverzekeringen vergelijken je kunt helpen om de voordeligste autoverzekering te vinden. Volgens hun vergelijker bedraagt het verschil tussen de gemiddelde en de laagste premie voor de meeste automobilisten 20 euro per maand. Dat is 240 euro per jaar! De kans is dus groot dat je bij een andere autoverzekeraar voordeliger uitkomt.

nl_NLNL