Een auto zonder banden, die rijdt niet. Een auto zonder goed gevulde banden rijdt niet zoals die hoort te rijden. Het is dus essentieel om de juiste bandenspanning aan te houden. Maar wist je dat de bandenspanning nog veel belangrijker is bij elektrische auto’s? Dit moet je erover weten.

Waarom bandenspanning een belangrijke rol speelt

Als je een auto hebt, is het belangrijk om de bandenspanning op peil te houden. Dit zorgt ervoor dat de wegligging van de auto tip-top blijft en je niet meer brandstof verbruikt dan nodig. Dit geldt eens te meer voor elektrische auto’s.

Sterker, vanwege het hoge gewicht en de actieradius speelt bandenspanning bij elektrische auto’s een veel grotere rol. Hoe lager de bandenspanning, hoe meer dit de actieradius zal beperken. Dit zorgt namelijk voor meer wrijving en weerstand.

Zo zorg je dat de bandenspanning op peil blijft

Auto- en bandenfabrikanten raden aan om regelmatig de bandenspanning van je auto te controleren. Eens in de twee weken of iedere maand. Vaker mag, zeker als je de zomer of winter in gaat. De temperatuur heeft invloed op de bandenspanning. Je kunt de bandenspanning van je auto handmatig in de gaten houden, maar veel elektrische auto’s beschikken gelukkig over technologie die dit voor je doet.

Als de bandenspanning te laag wordt, krijg je een melding en kun je lucht bijvullen. Zorg ervoor dat je de juiste bandenspanning aanhoudt; in je eentje is er minder druk nodig dan wanneer je in een volgeladen auto rijdt. In de deurpost of het instructieboekje kun je de benodigde bandenspanning vinden.

Rolweerstand

Een band met te weinig bandenspanning biedt meer rolweerstand dan een band met de juiste spanning. Als je een elektrische auto hebt, bijvoorbeeld van Polestar, wil je banden die zo min mogelijk rolweerstand bieden. Uitrollen is immers een belangrijke manier om energie terug te winnen, zodat je de actieradius kunt maximaliseren. Hoe beter je kunt uitrollen, des te verder je met je elektrische auto kunt rijden.

Vanwege de toenemende populariteit van elektrische auto’s zijn bandenfabrikanten druk bezig met het ontwikkelen van speciale banden voor EV’s. Dit soort banden hebben een lagere rolweerstand dan banden voor benzine- of dieselauto’s. Het is daarom aan te raden om je elektrische auto van het gepaste schoeisel te voorzien.

Meer gewicht = langere remweg

Elektrische auto’s zijn vanwege het accupakket eigenlijk altijd zwaarder dan benzine- of dieselauto’s. En niet zo’n beetje ook; het gaat al gauw om 20 tot 25 procent meer gewicht, ofwel een paar honderd extra kilogrammen. Meer gewicht betekent een langere remweg, maar ook meer druk op de banden. Een elektrische auto heeft daarom sterke, stevige banden nodig. Let vooral ook op de bandenspanning als je van plan bent een aanhanger of caravan te gaan trekken, dit speelt mee in het trekgewicht van een elektrische auto.

Bandenslijtage hoog

Bij een benzine- of dieselauto komt het vermogen van de motor lineair vrij. Je moet eerst een paar duizend toeren maken wil je de volledige kracht ontgrendelen. Als je bij een elektrische auto het gaspedaal indrukt, krijg je direct toegang tot het volledige vermogen. Dit zorgt voor meer bandenslijtage. Hetzelfde gebeurt ook bij het afremmen; vanwege het regeneratieve remmen is er minder sprake van een uitrolmoment zoals we die bij traditionele auto’s kennen.

Let op de bandenspanning

Het is duidelijk dat er meer wordt verwacht van de banden die onder elektrische auto’s te vinden zijn. Ze moeten het zware gewicht van een EV aankunnen en de boel zo snel mogelijk tot stilstand kunnen brengen.

De grip en tractie moeten goed zijn, evenals de afvoer van water. En natuurlijk moeten de banden wegens een gebrek aan motorgeluid ook nog minder geluid maken. Door de juiste bandenspanning aan te houden, kun je al de rijervaring optimaliseren en een zo veilig mogelijke autorit creëren.

nl_NLNL