Even niet opgelet en te hard gereden? Voordat je het weet vallen de snelheidsboetes bij je op de deurmat. Het krijgen van boetes is uiteraard erg vervelend en je moet er vaak diep voor in de buidel tasten. Er is echter goed nieuws, want bezwaar maken tegen boetes voor te hard rijden is altijd mogelijk. In dit artikel leggen we uit hoe je te werk gaat en hoe externe partijen je hierbij kunnen helpen. En het mooie is dat het voor jou gratis is, het is dus het proberen zeker waard!

Ik krijg een snelheidsboete op de mat, wat nu?

bezwaar snelheidsboeteAls je snelheidsboetes op de mat krijgt dan is dat natuurlijk iets om niet vrolijk van te worden. Het kan zelfs zo zijn dat je niet eens op de hoogte bent van de overtreding omdat je zelf niet achter het stuur zat tijdens het begaan van de snelheidsovertreding. Hier is echter weinig aan te doen want in de wet is geregeld  dat de eigenaar van de auto de verkeersboete moet betalen. Dit noemen ze kentekenaansprakelijkheid. Hopelijk weet je wel wie de overtreding heeft begaan zodat je diegene alsnog kunt benaderen en vragen om de boete te betalen.

Welke boetes zijn er voor te hard rijden?

Als we puur kijken naar het overschrijden van de maximumsnelheid dan worden de boetes opgedeeld in de volgende categorieën:

  1. Overschrijding maximum snelheid binnen bebouwde kom
  2. Overschrijding maximum snelheid buiten bebouwde kom
  3. Overschrijding maximum snelheid op snelwegen

Hoe hoog de boetes precies zijn kan verschillen per jaar. Het openbaar ministerie publiceert jaarlijks de nieuwe tarieven op hun website zodat je zelf kunt berekenen hoe hoog de boete zal zijn.

Kan ik bezwaar maken?

Ja zeker! In principe kan je altijd proberen om bezwaar te maken tegen de snelheidsboete. Dit kan je binnen 6 weken na de verzenddatum van de boete doen. Je kan de brief versturen t.a.v. de officier van justitie maar er zijn tegenwoordig ook veel bedrijven die zich specialiseren in het maken van bezwaren tegen snelheidsboetes. Deze bedrijven hebben veel ervaring met het maken van bezwaren en weten dan ook van de hoed en de rand. In de meeste gevallen vragen deze bemiddelaars geen vergoeding vragen en dienen ze het bezwaar gratis voor jou in. Als ze daarbij succes hebben krijgen ze een vergoeding van justitie en krijgen ze op die manier alsnog betaald. Bij geen succes is er geen vergoeding maar in dat geval is het risico voor de bemiddelaar en ben je dus alsnog geen extra kosten kwijt. Dat vinden we een eerlijke en prima deal hierbij autobaak!

Hoe lang duurt het besluit op het bezwaar?

Er worden erg veel boetes uitgedeeld en je zult begrijpen dat ze het erg druk hebben op de afdeling snelheidsboetes. Helemaal sinds de snelheidsverlaging! Het kan dus wel even duren voordat je antwoord krijgt, volgens het CJIB kan het 16 weken duren. Hierna zal een bezoek aan de rechter volgen voor de definitieve uitspraak. Als het bezwaar op tijd is ingediend en je een brief hebt gekregen vanuit de bemiddelaar/ justitie ter bevestiging dan staat de boete eigenlijk on hold en moet je wachten op verder nieuws. Het balletje ligt dan niet meer bij jou en je kunt het rustig afwachten.

Puur voor onze nieuwsgierigheid hebben we even gekeken naar het aantal snelheidsboetes per jaar. Op de website van de Rijksoverheid is het volgende te lezen:

De meeste verkeersboetes zijn opgelegd voor te hard rijden: 6.364.857 in 2020. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. In 2020 zijn 2.803.661 snelheidsboetes opgelegd na controle met een flitspaal. Ook zijn 1.476.304 snelheidsovertredingen middels mobiele radarsets geconstateerd. Bij de trajectcontroles is in totaal het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen gestegen naar 1.963.918.

Heeft bezwaar maken tegen een snelheidsboete kans van slagen?

Wat wij hebben gelezen is dat het zeker nuttig is om bezwaar te maken tegen snelheidsboetes. Als we de statistieken mogen geloven dan is een derde van alle verkeersboetes waar bezwaar tegen is gemaakt onterecht opgelegd. Als de brief van de CJIB bij jou op de mat valt dan is dus de kans 1 op 3 dat je met succes de boete kan aanvechten. Als je dan ook nog weet dat het maken van bezwaar tegen de boete gratis is dan raden wij zeker aan om een kans te wagen en hulp in te schalen van een partij zoals bijvoorbeeld Boete Juristen.

nl_NLNL