Is het tijd voor een andere auto of kun je beter nog even blijven rijden in je huidige?

Je hebt een auto, maar je weet niet zeker of het wel de juiste tijd is om een nieuwe te kopen. Ga je minder of juist meer rijden,  kan je een grotere auto gebruiken omdat er iets in je privé situatie veranderd, heeft je huidige auto serieuze reparaties nodig of wil je gewoon graag iets nieuws. Vervangen of doorrijden?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: er is geen eenduidig antwoord op die vraag. Er zijn ontelbare redenen om een nieuw voertuig aan te schaffen, maar er zijn evenveel redenen om in uw huidige auto te blijven rijden. We onderzoeken drie typische scenario’s en proberen hierbij advies te geven.

Meer of minder kilometers?

Je werkt vaker dan voorheen thuis, begint een nieuwe carrière verder weg van huis, of misschien ga je met pensioen. Tal van factoren kunnen ervoor zorgen dat je abrupt minder of meer kilometers maakt dan normaal. De auto die je momenteel voor de deur hebt staan is dus misschien gewoon niet meer de goedkoopste en slimste keuze.

Als je vroeger veel kilometers aflegde, heb je nu misschien een diesel- of LPG auto. Deze heeft een veel hogere wegenbelasting, maar de prijs aan de pomp is veel lager. Dit voordeel verdwijnt als je aanzienlijk minder reist, in welk geval het alleen voordelig kan zijn om een benzine- of hybride voertuig te besturen.

Of is er zelfs een elektrische optie? Het is goed om je hierin te verdiepen en de kosten op een rijtje te zetten per uitvoering.

Hoeveel kost het me?

Een wat inefficiënte auto op benzine is erg duur als je een grotere afstand wilt afleggen, en een goedkoper voertuig – of het nu op een andere brandstof rijdt of een stekker heeft – heeft altijd de voorkeur. Met de handige ANWB autokosten tool kan je snel bepalen hoeveel jouw huidige auto kost bij verschillende kilometers en of het zinvol is om naar een andere over te stappen.

Een grotere of kleinere auto?

Blijf je getrouwd of gaat je misschien scheiden? Verlaten de kinderen het ouderlijk huis of is er juist een kind op komst? Ben je van plan om te verbouwen en vul je je kleine auto regelmatig met veel te grote spullen uit de bouwmarkt of meubelzaak? Of ben je van plan vaker te gaan rijden en heb je meer behoefte aan veiligheid en comfort dan je huidige compacte auto kan bieden?

Vergeet niet dat een grotere auto doorgaans meer kost om te gebruiken. Ze verbruiken meer, je betaald meer belasting/ verzekering en ook het onderhoud is vaak duurder. Heb je die grotere auto echt nodig, of kun je af en toe een grotere auto lenen of huren? Denk hier kritisch over na.

Lees testen en rapporten

Voor het gemak heeft de ANWB maar ook andere websites zoals bijvoorbeeld Autoweek alle relevante informatie over zowel nieuwe als gebruikte auto’s verzameld. Je kunt snel zoeken naar jouw mogelijk volgende voertuig door bijvoorbeeld te focussen op stationwagons of een minimale kofferbakmaat. Daarnaast zijn er gebruiksstatistieken, verwachte maandelijkse uitgaven en regelmatig een test uitgevoerd door de ANWB. Natuurlijk kan je je ook verdiepen in het uitgebreide tweedehands aanbod en om advies vragen in een vakgarage. Verdiep je dus in de beschikbare informatie voordat je een keuze maakt.

Nog onderhoud uitvoeren?

Een auto heeft regelmatig onderhoud nodig, vooral als hij ouder wordt, omdat er mogelijk onderdelen moeten worden vervangen voordat ze helemaal kapot gaan. De huidige waarde van de auto neemt alleen maar af, maar de onderhoudskosten lijken toe te nemen. Wanneer is het verstandiger om ergens anders heen te gaan en wanneer is een auto een dure reparatie waard?

Het is moeilijk om pech en defecten te voorspellen. Het is mogelijk dat je net na € 2.000 te hebben uitgegeven aan het vervangen van de distributieketting, de motor drie weken later alsnog onverwachts uitvalt. Dat is natuurlijk balen maar helaas niet te voorspellen. Daarom is er altijd wat geluk nodig, maar sommige punten kunnen ook nauwkeurig worden voorspeld. Ter illustratie: je weet wanneer de distributieriem moet worden vervangen. Bovendien is het mogelijk dat de garagemonteur of inspecteur je tijdens de meest recente onderhoudsbeurt of inspectie heeft geadviseerd dat het waarschijnlijk tijd is om de remmen of het uitlaatsysteem te vervangen. Het zou tijd kunnen zijn voor iets anders als er talloze van dit soort reparaties aan zitten te komen. Breng dit dus goed in kaart.

Het volgende voertuig heeft echter ook onderhoud nodig. Je kunt net zo goed meteen na de aanschaf weer bij de garage staan, vooral als je een gebruikte auto terugkoopt. Zelfs als de kosten de huidige marktwaarde van de auto naderen of overtreffen, mag een hoge garagerekening geen excuus zijn om een oud maar betrouwbaar voertuig weg te gooien. Je bent je bewust van wat je hebt, en het is in wezen een uitstekende auto. Ook al kan een andere gelegenheid aantrekkelijk lijken, houd er rekening mee dat de vorige eigenaar het hoogstwaarschijnlijk ook heeft verkocht voor een van de bovengenoemde motieven.

Misschien private leasen?

De fabrieksgarantie dekt de eerste jaren alleen reparaties aan nieuwe auto’s. Elke auto heeft echter op den duur onderhoud nodig en dat kost u geld. Als je niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan, kan je overwegen om privé te leasen. De brandstof wordt dan opgeteld bij een vast maandbedrag dat je daarna betaalt. In dit vaste maandbedrag zijn dus al de kosten voor onderhoud inbegrepen. Private lease begint steeds toegankelijker te worden voor particulieren en is dus zeker de moeite waard om te bekijken!

Succes met de keuze!

 

 

nl_NLNL