Homokineten – je hoort er wellicht niet zo vaak over. Toch zijn het zeer belangrijke auto-onderdelen. Met beschadigde homokinetische koppelingen rondrijden, is in sommige gevallen levensgevaarlijk. Wat doet dit auto-onderdeel? Hoe merk je dat het aan vervanging toe is en hoeveel kost een homokineet vervangen? Wij vertellen je meer!

Wat zijn homokineten?

Homokineten worden ook wel Rzeppakoppelingen of homokinetische koppelingen genoemd. Het is het auto-onderdeel dat het wiel met de aandrijfas verbindt. Het is een ingenieus ontworpen gewricht dat ervoor zorgt dat de wielen en de as altijd even snel blijven draaien, ook als je stuurt of een hobbelige zandweg neemt.

Het onderdeel dat vaak het eerst gebreken vertoont, is de hoes die om de homokineet heen zit. Deze ashoes bevat vet voor een goede, soepele werking van de koppeling. Wanneer de hoes beschadigt en scheurtjes krijgt, lekt dit vet. Ook komt er nu vuil in de homokineet terecht.

Homokineet symptomen bij beschadiging

Homokineten kapot? Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter. Dit bespaart je niet enkel hoge onderhoudskosten, maar het is ook veiliger. Om je te helpen kapotte onderdelen tijdig te spotten, zetten we de beschadigde homokineet symptomen voor je op een rij.

Tikkend geluid bij sturen

Hoor je tikkend of klikkend geluid wanneer je tegelijkertijd stuurt en gas geeft? De kans is aanwezig dat één van de homokineten kapot is. Als je twijfelt, zoek je het beste een lege parkeerplaats op waar je de ruimte hebt om in zijn achteruit cirkels te rijden. Maak steeds een beetje meer vaart. Als het tikken harder wordt, is er waarschijnlijk een homokineet kapot.

Een vetvlek

Als de ashoes beschadigd is, lekt er vet. Dit vet komt op de homokineet en ook op de wielen en de banden terecht. Heb je een vermoeden dat één van de homokineten kapot is? Concludeer dan niet dat je ernaast zit, omdat je geen vetvlek op de wielen ziet. In het begin zijn deze vetvlekken namelijk klein. Pas als de ashoes verder beschadigt en er meer vet lekt, zie je dit ook op de wielen. Als er een grote vlek aanwezig is, is het auto-onderdeel waarschijnlijk al zo erg beschadigd dat niet enkel de ashoes, maar ook de homokineet zelf en wellicht de aandrijfas vervangen moeten worden.

Schokken of trillen van de auto

Homokineten zorgen er in een goede conditie voor dat de wielen en de as dezelfde snelheid hebben. Als een homokinetische koppeling zijn werk niet goed meer doet, zorgt dit voor schokken of trillen. Dit merk je in het begin enkel wanneer je een scherpe bocht maakt en optrekt. Het schokken en trillen wordt heviger naarmate het auto-onderdeel verder beschadigt. Uiteindelijk voel je het ook wanneer je in een rechte lijn rijdt op een constante snelheid. In dit stadium wordt rijden met een kapotte homokineet echt gevaarlijk. De koppeling is zo erg beschadigd dat het nu los kan schieten, waardoor je wiel niet meer verbonden is met de as. Je auto wordt onbestuurbaar.

Homokineet vervangen – hoe eerder, hoe beter

Een homokineet die ernstig beschadigd is, zorgt voor levensgevaarlijke situaties op de weg. Geen wonder dat een gescheurde ashoes resulteert in een APK-afgekeurde auto. Als je voor het eerst een tikkend of klikkend geluid hoort tijdens het sturen of optrekken, hoef je niet direct de vluchtstrook op. Wel is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de garage te gaan. Als je er snel bij bent, is de kans aanwezig dat enkel de ashoes vervangen hoeft te worden. Dit is relatief goedkoop.

Moet ook de homokineet zelf vervangen worden? Dat is een duurdere grap. Vaak wordt dan tevens de as vervangen. De as moet toch gedemonteerd worden om de homokineten te vervangen en vaak is de aandrijfas zelf ook versleten. Om te voorkomen dat je binnen een halfjaar weer naar de garage moet, koop je dus het beste meteen een compleet nieuwe aandrijfas. Soms heb je ook geen keus. Niet alle homokineten worden los geleverd. Ze zijn dan enkel te koop als onderdeel van de aandrijfas. Aangezien de volledige aandrijfas vervangen een zeer prijzige onderneming is, kiezen velen ervoor hun auto van de hand te doen.

Homokineet vervangen kosten

De ashoes van een homokineet vervangen kost in de regel tussen de 90 en 150 euro. Één homokineet vervangen kost tussen de 400 en 750 euro. Het vervangen van een aandrijfas kost tussen de 430 en 1200 euro en het vervangen van beide aandrijfassen kan je 760 tot wel 2200 euro kosten.

De grote prijsverschillen voor dezelfde reparaties hebben te maken met de kosten van onderdelen van specifieke automerken en –modellen, maar ook met het gehanteerde werkloon van een garage.

nl_NLNL