Wil je een auto leasen maar heb je geen idee hoe hoog de maandelijkse leasekosten zijn? In dit artikel gaan we in op de leasekosten, hoe je deze makkelijk kunt berekenen met behulp van een rekentool en hoe je financial kunt leasen als ondernemer. Ook kijken we naar de mogelijkheid van financial lease zonder het overleggen van jaarcijfers.

Leasekosten berekenen

Heb je een auto op het oog die je wilt gaan leasen en ben je benieuwd naar wat de maandelijkse kosten gaan zijn? Op de volgende website staat een handige leasecalculator die je helpt bij het berekenen van de maandelijkse kosten.

De gegevens die je nodig hebt voor de berekening zijn:

  • Aanschafwaarde van de auto
  • Leasebedrag
  • Looptijd in maanden
  • Waarde van slottermijn

Na het invullen van de gegevens kan je de aanvraag versturen en zal je binnen een werkdag een offerte ontvangen.

Financial lease, wat is dat precies?

Financial lease, ook wel bekend als zakelijke lease, is een vorm van financiering die bedrijven de mogelijkheid biedt om bedrijfsmiddelen aan te schaffen zonder directe aanschafkosten. Bij financial lease wordt de auto gefinancierd door een leasemaatschappij. Het bedrijf sluit een leasecontract af waarin de voorwaarden en de betalingsstructuur worden vastgelegd.

Bij financial lease wordt je juridisch eigenaar van de auto gedurende de leaseperiode. Je betaalt maandelijkse leasebetalingen aan de leasemaatschappij gedurende een afgesproken periode. Aan het einde van de leaseperiode kan je ervoor kiezen om de auto over te nemen door een slotbetaling te doen, die vaak een symbolisch bedrag is.

Enkele voordelen van financial lease:

  1. Geen grote initiële investering: Financial lease stelt bedrijven in staat om bedrijfsmiddelen aan te schaffen zonder direct grote bedragen te hoeven betalen. Dit helpt bedrijven bij het behouden van hun liquiditeit en het spreiden van de kosten over een langere periode.
  2. Belastingvoordelen: Bij financial lease kan het bedrijf vaak profiteren van belastingvoordelen. Leasebetalingen kunnen meestal als bedrijfskosten worden afgetrokken, waardoor de belastbare winst wordt verlaagd.
  3. Mogelijkheid tot financiering van 100%: In veel gevallen kunnen bedrijven de volledige aanschafwaarde, inclusief btw, financieren met financial lease. Dit betekent dat er geen eigen inbreng nodig is.
  4. Flexibiliteit: Financial lease biedt bedrijven de mogelijkheid om de leaseovereenkomst aan te passen aan hun specifieke behoeften. De leaseperiode kan worden afgestemd op de verwachte levensduur van het bedrijfsmiddel, en er kunnen aanvullende opties zoals onderhoudscontracten worden opgenomen.
  5. Mogelijkheid tot eigendom: Aan het einde van de leaseperiode heeft het bedrijf meestal de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel tegen een symbolische prijs over te nemen. Dit betekent dat het bedrijf uiteindelijk eigenaar kan worden van het bedrijfsmiddel.

Het is belangrijk op te merken dat financial lease ook verplichtingen met zich meebrengt. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het onderhoud, verzekering en eventuele waardevermindering van het bedrijfsmiddel gedurende de leaseperiode. Het is raadzaam om de voorwaarden van het leasecontract zorgvuldig door te nemen en eventueel advies in te winnen bij een financieel expert voordat u een financial lease-overeenkomst aangaat.

Lease zonder jaarcijfers?

Ben je een startende ondernemer en heb je nog geen beschikking over jaarcijfers maar wil je toch leasen? Dat hoeft geen probleem te zijn!

Tussen een auto leasen zonder jaarcijfers en financial lease zit praktisch geen verschil. De auto wordt gebruikt als onderpand waardoor het verstrekken van cijfers niet nodig is. De aanvraag van het leasen zonder cijfers is ook nagenoeg gelijk.

Een financial lease zonder jaarcijfers kan je bijvoorbeeld aanvragen via de website Autokan. Uiteraard is het wel nodig dat je als bedrijf ingeschreven staat bij de KvK. Verder is er een limiet op de aanschafwaarde van de lease auto. In het geval van een lease zonder jaarcijfers mag dit bedrag niet hoger zijn dan € 50.000,-.

nl_NLNL