Stel je voor, je rijdt met je auto door de wasstraat en nadat je auto weer helemaal glimt, zie je dat er een kras in je auto zit. Wie is er aansprakelijk voor deze schade, de wasstraat of jij? En wat moet je doen om de afhandeling goed te laten verlopen?

Wanneer is de wasstraat verantwoordelijk?

Als er schade aan je auto komt in de wasstraat en het is niet jouw fout, dan moet de eigenaar van de wasstraat dit vaak oplossen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de wasstraat niet goed werkt of als je verkeerde instructies krijgt. De eigenaar moet zorgen dat alles veilig werkt. Ook als een medewerker per ongeluk jouw auto beschadigt, bijvoorbeeld bij het drogen, is de wasstraat verantwoordelijk. Als dit gebeurt, kun je vragen of de wasstraat de schade betaalt. Als je problemen krijgt hiermee, kan een rechtsbijstandsverzekering helpen.

Wanneer ben jij als bestuurder verantwoordelijk?

schade door wasstraatSoms ben jij als bestuurder zelf verantwoordelijk voor schade. Dit is het geval als je niet doet wat de wasstraat zegt, of als je je auto niet goed klaarmaakt. Bijvoorbeeld als je de spiegels niet inklapt. Dan moet je zelf de schade betalen. Het is belangrijk dat je doet wat moet en let op wat niet mag. Let dus altijd goed op de instructies en borden in de wasstraat. Dit helpt om problemen te voorkomen.

Wat dekt je autoverzekering?

Heb je schade aan je auto door de wasstraat, maar is het je eigen schuld? Dan vergoedt je autoverzekering alleen de kosten als je allrisk verzekerd bent. Een allriskverzekering, de meest uitgebreide verzekering, dekt zowel de schade die je aan andere voertuigen aanbrengt als aan je eigen auto. Het is echter wel belangrijk om je polisvoorwaarden zorgvuldig door te lezen om zeker te zijn van de dekking. Bovendien krijg je mogelijk te maken met eigen risico.

Schade claimen of zelf betalen?

Bij schade in de wasstraat is het niet altijd slim om schade te claimen. Volgens www.geld.nl heeft het claimen van schade invloed op je schadevrije jaren en no-claimkorting, wat leidt tot een hogere premie. Als je veel schadevrije jaren en een hoge no-claimkorting hebt, kan het financieel voordeliger zijn om kleine schades zelf te betalen. Dit voorkomt een stijging in de verzekeringspremie. Overweeg zeker bij kleine schades dus of je de schade claimt of zelf betaalt.

nl_NLNL