laadkabel auto 2Het is belangrijk om eerst te bepalen of de auto opgeladen kan worden met 1-fasestroom of alleen met 3-fasenstroom. Ons advies zou zijn om sowieso op te laden met 3-fasenstroom aangezien dit krachtiger is en de auto daarmee sneller kan opladen. De eerste stap is dus om in de meterkast te kijken of je alleen 1-fasenstroom hebt of ook al 3-fasenstroom. Als je alleen 1-fasenstroom hebt dan moet je via je energieleverancier een aanvraag doen voor een upgrade naar 3-fase. Dit is vaak eenvoudig online te regelen of bel met je energieleverancier voor advies. Hou er rekening mee dat er voldoende ruimte in je meterkast zit en dat het vaak even kan duren voordat de aanpassing in de meterkast is uitgevoerd. Begin dus tijdig met het voorbereidend werk!

Bij oudere huizen betreft het vaak een 1-fase aansluiting, bij nieuwere huizen gaat dat meestal om drie fasedraden, plus een nuldraad. Als je niet weet welke aansluiting je hebt, kijk dan in je meterkast. Zie je op de elektriciteitsmeter 220 V of 230 V staan, dan heb je een 1-fase aansluiting. Staat er echter 3 x 220/230 V of 280/400 V, dan heb je te maken met een 3-fasen aansluiting.

Stap 2: de plek van de laadpaal

Heb je plek voor het plaatsen van de laadpaal op je eigen grond? Ideaal, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Heb je geen plek op je eigen erf en wil je opladen vanuit de meterkast naar een openbare parkeerplaats? Hou dan rekening met een paar zaken. De kabel mag niet over de stoep liggen! Er bestaan speciale tegels met daarin een goot speciaal voor kabels en in overleg met de gemeente is het soms toegestaan om dergelijke tegels te plaatsen zodat je alsnog je auto kan opladen. Hiervoor moet je echter een ontheffing bij de gemeente aanvragen: Ontheffing voor de Algemene Plaatselijke Verordening.

Als de ontheffing is geregeld, dan moet je nog voldoen aan de volgende zaken:

  • Je moet een laadpunt op je eigen terrein installeren.
  • De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan de stoep.
  • De laadkabel zelf moet in goede staat zijn.
  • Je kunt de openbare parkeerplaats niet voor jezelf reserveren. Hij blijft dus beschikbaar als openbare parkeerplaats; en hij kan dus ook een keer bezet zijn door iemand anders.
  • Je moet met het laden van je auto rekening houden met de buren en natuurlijk de voetgangers.
  • De kabel moet je zo veel mogelijk langs het trottoir leggen en mag maximaal 10 meter over de stoep liggen. Daarbij moet je rekenen vanaf de grens van je eigen terrein tot aan de auto.
  • Je moet de kabel goed afdekken met een kabelmat zodat andere gebruikers van het trottoir geen hinder van de kabel ondervinden en hier niet over kunnen struikelen.
  • Na gebruik ruim je natuurlijk de kabel en de kabelmat op.

Het kan helaas zo zijn dat de gemeente je aanvraag afkeurt en dat je met lege handen staat.

Of je nu op eigen erg of op een openbare parkeerplaats wilt opladen het is altijd belangrijk dat de kabel vanuit de meterkast de laadpaal goed kan bereiken. Kan de kabel via bijvoorbeeld de kruipruimte naar buiten worden geleid of heb je andere mogelijkheden? Meet ook op hoe lang de kabel moet zijn vanuit de meterkast naar de laadpaal, houd daarbij rekening dat de kabel vanaf de grond zo’n 1,5 meter omhoog moet komen.

Stap 3: kies een laadpaal of wallbox

laadpaal thuisZoals je misschien al hebt gezien zijn er vele leveranciers van laadpalen en wallboxen. Welke past het beste qua prijs, uiterlijk en natuurlijk de technische specs? Het belangrijkste is om te bepalen of je een 1-fasenstroom of 3-fasenstroom laadpaal neemt. Wij adviseren om direct een 3-fasenstroom laadpaal te nemen aangezien dat toch het meest op de toekomst is gericht en je, je auto sneller kan opladen. Bij 3-fase heb je namelijk 3 x 230 volt aansluitingen. Wat verder nog belangrijk is, is het vermogen van de laadpaal. Als je de keuze hebt dan is 22 kilowatt een veilige keuze voor de toekomst.

Het verschil tussen een laadpaal en een wallbox is trouwens als volgt: een laadpaal is een losse paal, een wallbox is een laadpunt aan de muur van je huis. Verder verschillen de beide opladers niet van elkaar.

Andere zaken die je moet overwegen zijn bijvoorbeeld of jij de enige bent die laadpaal gaat gebruiken of dat er meerdere auto’s opgeladen moeten worden? En kijk ook naar de mogelijkheid van dynamic load balancing welke ervoor zorgt dat er een juiste balans is tussen het stroomverbruik in huis en het stroomverbruik van het opladen van de auto. Dit kan voorkomen dat de stoppen eruit slaan als je bijvoorbeeld de wasmachine, magnetron, droger en auto aan het opladen bent. Dit is zeker het geval als je gebruikt maakt van 1-fasestroom.

Stap 4: installatie van de laadpaal

Het is nu tijd om de laadpaal of wallbox te installeren. Hiervoor moet je zoals eerder gezegd een extra groep moeten aanleggen in de meterkast en dit is een klus waarvoor de meeste mensen een elektricien zullen inschakelen. Doe je de installatie zelf weet dan goed waar je mee bezig bent aangezien je met hoog voltage werkt. Veiligheid staat voorop! Er zijn diverse bedrijven die zowel de laadpaal/ wallbox leveren en ook direct de installatie verzorgen. Dit kost je een paar 100 Euro maar je weet dat het dan ook goed, snel en veilig gebeurt.

Kosten laadpaal thuis

Als je een laadpaal thuis wilt installeren dan zal je merken dat er veel (online) aanbieders zijn. Grof gezegd kan je vanaf ongeveer € 550,- al een laadpaal bij je thuis hebben. Hier komt dan nog wel de installatie overheen, de meeste verkopers van laadpalen bieden trouwens ook direct de installatie aan tegen een meerprijs. Dat is natuurlijk handig en scheelt weer uitzoekwerk! Wij zijn van het gemak en zullen dit dan ook zeker adviseren. Als we kijken naar bijvoorbeeld de laadpalen en wallboxen die onze vrienden van Laadpaal Outlet aanbieden dan zien we erg fijne laadpalen van het merk Easee. Deze laadpalen zien er gelikt uit en het merk is dan ook niet voor niets koploper in slimme laadpalen. Door de slimme techniek achter de laders kan de laadpaal zelf herkennen wat voor auto aan de laadpaal gekoppeld wordt en stemt hier vervolgens het benodigde laadprogramma op af. Dat is natuurlijk ideaal omdat je zo geen omkijken hebt naar de technische specificaties en je alleen maar hoeft te bekommeren om de fijne dingen in het leven.

Hebben we iets vergeten of heb je opmerkingen? Laat het ons dan weten via het reactie formulier hieronder!