Een tweedehands auto kopen tot 500,- euro is spannend! Immers een fatsoenlijke racefiets kost al meer dan 500,- euro. De terechte vraag is dan ook, “wat mag ik verwachten van een auto tot 500,- euro”? In dit artikel geef ik je richtlijnen om deze vraag te beantwoorden. Uiteindelijk moet je zelf de aankoopbeslissing nemen als je op het punt staat om een budget auto te kopen.
In welke situaties koop je een budget auto?
Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar zelf heb ik ook nooit verschrikkelijk veel budget gehad voor dure auto’s. In mijn studententijd kocht ik vaak een goedkope auto om mee op vakantie te gaan. De prijzen waarvoor ik destijds auto’s kocht varieerde tussen de 400 en 750,- euro. Je kunt natuurlijk ook een goedkope auto kopen omdat je totaal geen waarde hecht aan status en gewoon een vervoersmiddel voor de deur wil hebben die het moet doen. Daarnaast kun je ook gewoon in een situatie verkeren waarin je simpelweg niet meer dan 500,- euro kunt betalen. In deze gevallen moet je je wel realiseren dat autorijden best duur is en er onvoorziene kosten kunnen optreden. Daarom is het in deze situatie verstandig om alle vervoersmiddelen naast elkaar te leggen. Een daluren abonnement van de NS is in bijna alle gevallen goedkoper dan het bezit en gebruik van een auto. Uiteraard ben ik als autoliefhebber de laatste die je wil ontmoedigen om een auto te kopen, maar er is niks zo vervelend om een auto te bezitten die je eigenlijk niet kunt betalen en waarbij niks kapot mag gaan, omdat je geen budget over hebt voor reparaties.
Wat voor auto kun je kopen voor 500,- euro?
Wat koop je daarvoor!? Mijn ervaring leert mij dat een auto van 3000,- euro niet per definitie beter is dan een van 500,- euro. In deze prijsklasse moet je niet te gehaast te werk gaan en onderzoek doen naar het verleden van een auto. Hoeveel eigenaren een auto heeft gehad kun je via de onderstaande banner checken. Dit is slechts één indicator, maar als een auto in het geval van een particulier recent is overgeschreven, dan bestaat de kans dat de auto een dure reparatie nodig heeft, zoals het vervangen van de distributieriem.
Persoonlijk heb ik goede ervaringen met Volvo’s en Audi’s, deze lijken de tands des tijds goed te doorstaan. Daarentegen rijden BMW’s geweldig, maar naargelang ze op leeftijd raken kunnen ze kuren gaan vertonen. Daarnaast zijn er voldoende Japanse en andere modellen/merken van VAG aan te raden.
Waar moet je op letten bij een tweedehands auto
Omdat het aanbod ook in in deze prijsklasse, een auto van 500,- euro best groot is, hebben we een checklist gecreëerd. Deze checklist kun je downloaden en gebruiken bij het bezichtigen van een auto. Uiteraard mag je de lijst zelf aanvullen met punten die voor jouw van belang zijn. Neem rustig de tijd om een auto te bekijken en laat je vooral niet opjagen door de eigenaar of het bedrijf in kwestie. Tot slot is het belangrijk om in ieder geval een proefritje te maken van 10 minuten en de hierbij kun je het best de radio uit laten, zodat je goed kunt horen of er vreemde geluiden uit de motor of het onderstel vandaan komen.