Als je overweegt een auto te kopen, kan het lastig zijn om overzicht te houden en alle opties af te wegen. Hoewel sommigen het kiezen van een auto misschien een niet prettig vooruitzicht vinden, vinden anderen het een feestje (waaronder wij!). Maar het kan gemakkelijk zijn om je te laten meeslepen en het is belangrijk om met beide benen op de grond te blijven terwijl je kijkt. Hoe verleidelijk het ook is om te kiezen voor het model dat in het oog springt met een mooie kleur, een aantrekkelijk uiterlijk of een dik A-merk, het kan op de lange termijn de moeite waard zijn als je de koop stap-voor-stap benadert.

We hebben deze gids samengesteld om je te helpen beslissen welke auto u moet kopen. Uiteindelijk ken jij alleen jouw levensstijl, smaak en budget. Deze gids helpt je erachter te komen waarvoor je een auto nodig hebt en stelt een checklist samen voor de beste optie.

Waar je op moet letten bij het kopen van je volgende auto

  • Wat is je budget? Hoeveel wil je uitgeven – zowel aan de aankoop als de vaste lasten
  • Waarvoor je de auto gaat gebruiken
  • Hoeveel ruimte je nodig hebt
  • Welke functies je nodig hebt of wilt
  • Benzine, diesel, hybride of elektrisch?

Nieuw of tweedehands?

Beslissen om een nieuwe of gebruikte auto te kopen is de eerste stap op weg naar het kopen van een volgende auto. Je budget speelt waarschijnlijk een grote rol bij de beslissing en dit zal ook voor een groot deel bepalen of een nieuwe auto überhaupt mogelijk is. Als je een nieuwe koopt, profiteer je van de gemoedsrust van een lange fabrieksgarantie (kan per merk verschillen). Je kunt de auto ook precies naar jouw smaak en behoeften aanpassen, maar een nieuwe auto kan een lange levertijd hebben, en onthoud dat je op de lange termijn bijna altijd meer geld zult verliezen dan wanneer je een tweedehands auto zou kopen. Dit vanwege de snelle afschrijving op auto’s, al kan dit sterk per merk en model verschillen.

Tweedehands auto’s hebben ondertussen hun eigen voordelen. Een gebruikte auto zal bijna altijd goedkoper zijn dan een nieuwe en de eerste eigenaar zal waarschijnlijk de eerste klap van de afschrijving hebben opgelopen, zodat jij dat niet hoeft te doen. Een goede plek om jouw zoektocht te beginnen is bijvoorbeeld via CarProf, daar kan je diverse occasions bekijken.

Hoe gebruik je jouw auto?

Denk na over hoe je de auto gebruikt,  als je voornamelijk door de stad rijdt, kan het brandstofverbruik een secundaire zorg zijn (er zijn maar weinig auto’s die het meest efficiënt zijn in het stop-startverkeer), maar misschien wil je een kleine auto om het parkeren gemakkelijker te maken. Vierwielaandrijving is daarentegen meestal niet nodig, tenzij je van plan bent regelmatig te slepen of vaak op het platteland komt.

En natuurlijk ook de vraag, hoeveel ruimte heb je nodig? Heb je zeven zitplaatsen nodig, of volstaat een goedkoper model met vijf zitplaatsen? Is er ruimte voor je familie of vrienden achterin de auto en is de bagageruimte groot genoeg voor de spullen die u vaak meeneemt? Zou een hogere rijhoogte het in- en uitstappen makkelijker maken? Als je fietsen of kano’s hebt, zijn dakrails dan handig? Of een trekhaak voor een karretje of fietsendrager? Door jezelf dit soort vragen te stellen, beperkt je jouw zoekcriteria en wordt de zoektocht een stuk makkelijker.

Welk carrosserievorm?

Als je twintig of dertig jaar geleden een auto kocht, was deze keuze vrij eenvoudig; als je niet zoveel kilometers aflegde, kocht je een hatchback, een stationwagen was voor degenen die regelmatig grote ladingen moesten vervoeren of een groot gezin haden. Terwijl alle anderen in een sedan reden. Zo simpel is het tegenwoordig niet meer.

Tegenwoordig zijn SUV’s een stuk populairder, dankzij hun hogere instap en grotere binnenruimte. Modernere modellen rijden redelijk goed en verbruiken niet veel meer brandstof dan een conventionele auto. Misschien heb je ook gehoord van de term ‘crossover’ – dit was oorspronkelijk een term die verwijst naar een auto die de kenmerken van twee carrosserievarianten combineert, maar wordt nu voornamelijk gebruikt om te verwijzen naar auto’s die zijn gebaseerd op traditionele kleine hatchbacks met een verhoogde instap en wegligging met  kenmerken van SUV’s.

De volgende carrosserievormen zijn er:

  • Stadsauto’s (bijv. Fiat 500)
  • Supermini’s (bijv. Ford Fiesta)
  • Kleine SUV’s (bijv. Nissan Juke)
  • Familie hatchbacks (bijv. Ford Focus)
  • Familie-SUV’s (bijv. Nissan Qashqai)
  • Grote gezinsauto’s (bijv. Ford Mondeo)
  • Stationwagens (bijv. Skoda Octavia Estate)
  • Grote SUV’s (bijv. Kia Sorento)
  • MPV’s (bijv. Ford Galaxy)
  • Executive (high-end) auto’s (bijv. BMW 5-serie, Mercedes E-klasse)
  • Coupés (bijv. Audi TT)
  • Cabriolets (bijv. Mazda MX-5)

Wanneer je besluit welke auto je gaat kopen, houd dan grofweg in gedachten welke carrosserievorm je wilt, maar wees bereid om de zoekopdracht uit te breiden. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een traditionele hatchback zoals de Volkswagen Golf, zou de extra ruimte die beschikbaar is in een vergelijkbaar geprijsde Skoda Karoq SUV dan nuttig zijn, of gaat al die extra ruimte gewoon verloren? Met merken geldt een soortgelijk verhaal: wees bereid om fabrikanten te overwegen die je ooit als te luxueus hebt beschouwd, evenals merken die voorheen misschien werden afgedaan omdat ze te ‘budget’ leken. Sta dus open om rond te kijken.

Benzine, diesel, hybride of elektrisch?

Het volgende dat je moet overwegen, is de brandstof voor uw auto. Terwijl sommige auto’s alleen verkrijgbaar zijn met een benzinemotor, zoals de Skoda Fabia, bieden de meeste fabrikanten zowel benzine- als dieselmotoren aan. Mild-hybride, hybride, plug-in hybride en elektrische modellen worden steeds gebruikelijker en kunnen een uitstekende keuze zijn, vooral als je veel door de stad rijdt.

Als vuistregel geldt dat als je minder dan 19.000 kilometer per jaar aflegt, een dieselmotor mogelijk niet geschikt is. Dieselauto’s kosten meer in aanschaf dan hun benzineauto’s, en je zult behoorlijk wat kilometers moeten afleggen om het verschil in brandstofbesparing goed te maken. Alhoewel dit met de huidige brandstofprijzen soms niet meer helemaal waar is. Maak dus een rekensommetje om het verschil te bepalen tussen een benzine- en dieselauto, neem hierin ook de wegenbelasting en verzekering mee. Omgekeerd bieden de meeste hybride benzine- en plug-inhybridemodellen lagere bedrijfskosten dan een benzine/ dieselauto, maar zijn ze duurder in aanschaf. Toch komen er steeds meer EV’s en hybride auto’s beschikbaar op de tweedehandsmarkt en worden ze steeds betaalbaarder.

Als je voornamelijk korte ritten maakt, is een diesel waarschijnlijk niet de juiste keuze. Dit omdat dieselmotoren regelmatig op snelheid moeten draaien om het roet te verbranden dat zich ophoopt in het roetfilter (DPF). Als je een dieselmotor niet af en toe de kans geeft om dit te doen, kan je te maken krijgen met een verstopt roetfilter en een hoge reparatierekening. Als je een lager verbruik en een lagere uitstoot wilt, kan een diesel met mild-hybride ondersteuning een goede keuze zijn.

Als je van plan bent de auto te gebruiken voor kortere ritten, dan kan een van de beste plug-in hybride modellen een haalbare keuze zijn. Denk dat wel na over het opladen, heb je thuis de ruimte om een laadpunt te plaatsen of moet dit langs de openbare weg? Een groot aantal PHEV-modellen, zoals de BMW 330e en Mercedes A 250 e, kunnen, afhankelijk van hoe je ermee rijdt, ongeveer 50 kilometer elektrisch rijden, een actieradius die vaak voldoende kan zijn voor kort woon-werkverkeer.

Elektrische auto’s bieden de laagste vaste lasten (er hoeft vooralsnog geen wegenbelasting te worden betaald en thuis opladen kost veel minder dan een volle tank brandstof), zodat je de hogere aanschafprijs van een elektrische auto kunt compenseren met veel lagere vaste lasten dan je waarschijnlijk gewend bent. Er is nu een breed scala aan elektrische auto’s op de markt, waarvan er veel meer dan 320 kilometer afleggen tussen oplaadbeurten – veel meer dan de meeste mensen ooit in één keer rijden. Met de subsidies van de overheid kan je ook besparen op de aanschafkosten van veel elektrische auto’s.

Wat is echt belangrijk voor jou?

Als je een globaal idee hebt van de grootte en vorm van de auto die je zoekt, denk dan goed na over waarvoor je hem gaat gebruiken. Als je kleine kinderen hebt, is een crossover-SUV een goede keuze, omdat de verhoogde rijhoogte het veel gemakkelijker maakt om kinderen en hun stoelen in de auto te krijgen. Als je graag aan het klussen bent, kan het draagvermogen belangrijk zijn en makkelijk inklapbare banken. Als je wilt dat je auto over bepaalde functies beschikt, zoals een navigatiesysteem, telefoonconnectie, adaptive cruisecontrol, parkeersensoren of leren stoelen, probeer dan een uitrustingsniveau te kiezen die ze allemaal samen omvat, omdat dit meestal voordeliger is dan het afzonderlijk toevoegen van de losse opties.

Hoe te financieren?

Omdat de overgrote meerderheid van de nieuwe auto’s wordt gekocht met behulp van een of andere vorm van financiering, en omdat dealers worden aangemoedigd om auto’s via deze methode te verkopen, is contant geld niet noodzakelijkerwijs koning, en is de kans net zo groot dat je korting krijgt door een auto op financiering te kopen. Als je besluit om te leasen of een lening af te sluiten, houd dan zowel de totaalprijs als de maandelijkse aflossingen in de gaten; een optionele extra lijkt op maandbasis misschien niet zo duur, maar het is gemakkelijk om de werkelijke kosten van opties uit het oog te verliezen. Het kan zijn dat je jouw geld niet terugkrijgt als het tijd is om de auto te verkopen of in te ruilen, verdiep je dus goed in de voorwaarden voordat je een overeenkomst aangaat!

Wat zijn de vaste kosten?

Het is verleidelijk om tot het uiterste te gaan bij het vaststellen van een budget voor een nieuwe auto, en de maandelijkse aflossingen kunnen verleidelijk laag zijn. Zelfs voor duurdere modellen. Houd er echter rekening mee dat de vaste kosten in de aankoopfase gemakkelijk terzijde worden geschoven, en dat overmatig brandstofverbruik of verzekeringspremies ervoor kunnen zorgen dat je auto kopzorgen gaat opleveren. Kijk goed naar wat de wegenbelasting is voor jouw auto, dit kan sterk verschillen. Kijk ook naar eventuele subsidies als je besluit om een elektrische auto aan te schaffen.

Er moet uiteraard rekening worden gehouden met het brandstofverbruik. Hoewel de officiële cijfers van fabrikanten voorheen moeilijk te evenaren waren in de echte wereld, zorgen de introductie van de nieuwe ‘WLTP’-economie en emissietests in 2017 ervoor dat ze nu nauwkeuriger zijn. Je moet de genoemde cijfers nog steeds met een korreltje zout nemen, want hoe en waar je rijdt, heeft natuurlijk invloed op het brandstofverbruik. Houd tijdens elke proefrit de boordcomputer in de gaten voor een realistischer zuinigheidscijfer en vraag de dealer hoe je toegang krijgt tot deze informatie als je het niet zeker weet.

En vergeet niet een aantal verzekeringsoffertes aan te vragen voor elke auto die je overweegt te kopen, aangezien sommige modellen aanzienlijk duurder kunnen zijn om te verzekeren dan andere.

Maak een proefrit

Als je weet welke auto je ongeveer wilt hebben, probeer dan meerdere auto’s te testen die op elkaar lijken. Dit is de moeite waard om te doen; hoewel het misschien betekent dat je moet wachten tot de dealer de juiste auto heeft afgeleverd, kunnen verschillende motor- en versnellingsbakcombinaties de manier waarop een auto rijdt compleet veranderen, net als opties als sportophanging en grote lichtmetalen velgen. Als je op zoek bent naar technische functies in de auto, zoals Bluetooth-telefoonconnectiviteit, controleer dan hoe goed deze werken, aangezien sommige systemen veel beter zijn dan andere. Ook de bediening van het menu en digitale schermen is erg verschillende per merk, test dit ook en kom erachter wat voor jou het beste werkt. Gelukkig worden de meeste auto’s geleverd met Apple CarPlay en Android Auto, zodat je de navigatie- en media-apps van je telefoon op het scherm kunt gebruiken in plaats van het autosysteem.

Koop je een auto voor het hele gezin, neem dan je partner en kinderen mee om te kijken hoe zij de auto vinden. Ze kunnen problemen opmerken waar je niet aan had gedacht, zoals een slechte opbergruimte in het interieur of een oncomfortabele achterbank. Het is ook een goed idee om grote spullen mee te nemen – zoals kinderbuggy’s of golfclubs – die je regelmatig meeneemt, om te zien hoe goed deze in de kofferbak passen.

Zorg ervoor dat je tijdens de proefrit langs verschillende wegen rijdt, van vierbaanswegen tot bochtige binnenwegen. Dit zal je helpen een beter beeld te krijgen van de manier waarop de auto rijdt. Bij sommige dealers kun je tijdens het weekend een auto lenen, en dit kan nuttig zijn, maar zorg ervoor dat je er niet te veel aan gehecht raakt, want een objectieve aanpak is van cruciaal belang.

Het belangrijkste aandachtspunt bij elke proefrit is uiteraard de auto zelf – dus laat de verkoper je niet te veel afleiden met praatjes – hoewel het loont om beleefd te zijn als je een goede deal wilt sluiten! Daarover gesproken…

Nu onderhandelen!

Als je eenmaal hebt besloten welke auto je wilt kopen, is het tijd om een prijs af te spreken. Sommige dealers staan meer open voor afdingen dan andere, maar elke verkoper zal zeker rondkijken naar de concurrenten en weten of de prijs goed is. Wees niet bang om deze informatie met de verkoper te delen; ze willen tenslotte jouw geld hebben. Als de auto die je zoekt een bijzonder nieuw of veelgevraagd model is, zijn kortingen waarschijnlijk niet realistisch. Je zou echter wel een set automatten en een volle tank brandstof moeten kunnen krijgen.

Tenzij je een oudere tweedehands auto koopt, moet je ook een vorm van garantie verwachten. Er is natuurlijk een wettelijke garantie maar veel garages bieden ook nog een aanvullende garantie, vraag hiernaar! Gebruikte auto’s die tussen de één en drie jaar oud zijn, kunnen aanzienlijke besparingen opleveren en hebben soms ook nog fabrieksgarantie.

Als je een oude auto inruilt, doe dan onderzoek en ontdek hoe je jouw gebruikte auto kunt waarderen voordat je gaat rondkijken voor een nieuwe auto, zodat je er zeker van kunt zijn dat de dealer jou een eerlijke prijs geeft. Vraag dus bij meerdere aanbieders naar de inruilprijs zodat je een goed beeld krijgt van de waarde.

Beslissen welke auto kopen is een ingewikkeld proces maar probeer zeker de tijd te nemen voor de zoektocht. Probeer verschillende auto’s en laat je goed voorlichten. Een goede zoektocht gewenst!

nl_NLNL